Đukanović: Privlačenje investitora je tržišna utakmica

On je podvukao da "Vlada ima vrlo precizno i ambiciozno definisani cilj – da Crna Gora stane uz rame najprestižnijim evropskim turističkim destinacijama"
6 komentar(a)
Otvaranje autobuske stanice Tivat, Foto: Gov.me
Otvaranje autobuske stanice Tivat, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.07.2015. 15:48h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je da je zaduživanje države od preko 800 miliona eura za gradnju 40-tak kilometara autoputa opravdano jer time Crna Gora "uvećava svoje bogatstvo".

On je danas u Tivtu indirektno najavio i novi ciklus povlastica stranim investitorima za koje ga inače, ocjenjujući ih kao pretjerane, već kritikuje dobar dio crnogorske javnosti.

"Država Crna Gora ima deficit budžeta i ozbiljan dug u odnosu na recimo, Opštinu Tivat, a uprkos tome hrabro donosimo odluke da se ulazi u realizaciju velikih investicionih projekata poput autoputa. Upravo je to način za prevazilaženje, kako nam kritičari kažu, dužničkog ropstva. Nije dužničko ropstvo kada ulažete u gradnju novog osnovnog sredstva kojim ćete obogatiti vlasništvo države Crne Gore. Dužničko ropstvo je kada ne radite, a trošite i kada iz godine u godinu imate potrebu da se zadužujete da bi pokrili potrošnju. Takav je slučaj nažalost, ovih godina, a sa izgradnjom autoputa i izgradnjom drugih važnih razvojnih projekata iz oblasti infrastrukture, Crna Gora postaje bogatija i biće više u mogućnosti da iz svojih izvora isfinansira svoju potrošnju bez potrebe i obaveze zaduživanja", poručio je premijer.

On je podvukao da "Vlada ima vrlo precizno i ambiciozno definisani cilj – da Crna Gora stane uz rame najprestižnijim evropskim turističkim destinacijama."

"Ko god sa nama želi da radi na razvoju projekta koji doprinosi tom cilju, naš je partner i vrlo ćemo se truditi da mu pomognemo da i on ostvari ono što su njegovi partnerski ciljevi",kazao je Đukanović ističući Porto Montenegro kao dobar primjer takvog pristupa Vlade stranim investitorima.

Naglasio je da je "privlačenje investitora danas u svijetu tržišna utakmica" i poručio da Vlada neće mijenjati svoju platformu na tom planu.

"Treba razumjeti da je odnos prema investitorima tekuće pitanje, njega morate usaglašavati ne bih rekao, svaki dan, nego svaki sat. Danas se izoštrila konkurencija na tržištu i ono što su do juče bili konkurentni uslovi koje treba ponuditi investitorima, danas ni slučajno nisu dovoljni", istakao je Đukanović dodajući da "bi ste se vjerovatno zaprepastili kada bi saznali čime Vlade razvijenih država članica EU i NATO, stimulišu i privlače investoitore da bi otvorili radna mjesta u njjihovoj zemlji".

"To je mnogostruko više od onoga što smo mi spremni da ponudimo u našoj zemlji. To je jedna otvorena tržišna utakmica u kojoj danas u vremenu krize, imate manjak ponude kapitala a višak tražnje za investicijama i u razvijenoj Evopri, a kamoli u sredini kao što je Balkan. Morate dnevno vrlo senzibilno reagovati da bi ste bili konkurentni.“- mišljenja je premijer, dodajući da ako se u tome zastane makar i nekoliko dana, odmah vas neka druga zemlja pretekne.

Đukanović je dodao da toga moraju biti svjesne i lokalne uprave u Crnoj Gori koje se moraju između sebe nadmetati da ponude najkonkurentnije poslovno okruženje, poput Tivta koji ga je već kreirao.

"Niko drugi u Crnoj Gori nema ove investicije koje ima Tivat. Neki drugi koji su danas možda prepoznatljivi po greškama, siguran sam da su izvukli iz toga lekcije i da će poučeni tivatskim iskustvom, pokušati da budu bolji od Tivta", zaključio je Đukanović.

Bonus video: