Kolarević za poreze duguje više od 200.000 eura

Stečajni upravnik procjenjuje da će stečajna masa firme iznositi 3,6 miliona, čime bi svi povjerioci mogli da se naplate
255 pregleda 0 komentar(a)
Edin Kolarević (Novina), Foto: Arhiva Vijesti
Edin Kolarević (Novina), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.03.2015. 20:43h

Povjerioci Sublime Developments u stečaju, firme premijerovog sestrića Edina Kolarevića, traže ukupno 3,5 miliona eura, a državi je za poreze ostao dužan 223 hiljade eura.

Prema konačnoj listi povjerioci su podnijeli 15 prijava i prijavili 3.488.066 priznatih potraživanja. Stečajna uprava nije priznala samo potraživanje Hipo alpe adria banke vrijedno 148,2 hiljade eura.

Nedavna kontrola Poreske uprave (PU) u papirima Sublime Developments nije utvrdila dodatne obaveze već je dug Kolarevićeve firme, za neizmirene poreske obaveze prema državi, ostao 223.050 eura. Toliko je utvrđeno i u prvobitnoj prijavi od 28. januara.

To je juče „Vijestima“ potvrdio stečajni upravnik Sublime Developmentsa Žarko Ostojić koji je naveo da prema novoj procjeni stečajna masa, odnosno imovina Kolarevićeve kompanije, iznosi 3.673.799 eura.

Stečajni sudija Miodrag Anđelić utvrdio je juče konačnu listu potraživanja, a advokatici Hipo alpe adria banke Mirjani Dragović saopštio da će uskoro biti objavljen zaključak o odbijanju potraživanja banke nakon čega će biti u prilici da u parničnom postupku dokažu svoje potraživanje.

Dragović je pitala šta je pravni osnov za odbijanje prijave Hipo alpe adria banke, dok je upravnik Ostojić objasnio da se o tome ne može raspravljati na ročištu za ispitivanje potraživanja jer je ta banka propustila prethodno da od stečajnog upravnika traži ponovno razmatranje liste potraživanja.

Najveće potraživanje od oko 2,5 miliona eura ima Crnogorska komercijalna banka (CKB) kojoj nije vraćen kredit.

Opština Kotor, po osnovu komunalija koje nije platio Subline Developments ima zalogu nad jednim poslovnim prostorom površine 40 kvadrata, i očekuje se da će ovaj izlučni povjerilac time biti namiren.

Nikšićka firma Mehanizacija i programati potražuje od Sublime 77.000 eura, a Elektroprivreda Crne Gore po osnovu neplaćene električne energije potražuje osam hiljada eura.

Bonus video: