Stanković obećao da će istražiti privatizacije

Čabarkapa i Klimenta navode da su im poslanici DF-a, DPS-a i SDP-a obećali zakon po kojem će svi stečajci moći u penziju sa 30 godina staža za muškarce i 25 za žene
10 komentar(a)
protest Rožaje, Foto: Aida Skorupan
protest Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 16.02.2015. 19:42h

Predstavnici bivših radnika propalih preduzeća, invalida rada i NVO sa sjevera Crne Gore razgovarali su prošle sedmice sa vrhovnim državnim tužiocem Ivicom Stankovićem o mahinacijama koje su se dešavale prilikom privatizacija firmi.

"Prezentovali smo mu kako se na sjeveru vršila pljačkaška privatizacija, koja je na hiljade radnika istjerala na ulice, a njihove porodice ostavila bez hljeba. Ukazali smo da ni nakon dvije decenije nije podignuta nijedna krivična prijava zbog pljačke imovine. Tužilac Stanković je obećao da će sve nezakonitosti ispitati“, rekli su predstavnici bjelopoljskog "Radnika" i rožajskog "Gornjeg Ibra", Svetozar Čabarkapa i Sadik Klimenta.

Istakli su da bivši radnici neće odustati dok vinovnici "pljačkaških privatizacija" ne budu kažnjeni i dok im se ne oduzme sva pokretna i nepokretna imovina.

"Imamo informaciju da Više tužilaštvo u Bijelom Polju već provjerava navode krivičnih prijava za zloupotrenu službenog položaja protiv stečajnog upravnika Vunarskog kombinata. Prema našim saznanjima ovaj slučaj će biti prvi koji će se pojaviti pred sudskim organima. Očekujemo da se na optuženičkoj klupi nađu i ostali koji su tu firmu pljačkali i zloupotrebljavali za lični interes“, rekli su Klimenta i Čabarkapa.

Oni su pozvali Upravu za pranje novca, Vrhovno i Više državno tužilaštvo da ispitaju ko je fizičko lice koje je uplatilo 120.000 eura kao premijum za učešće u kupovini Vunarskog kombinata i da li je u tom slučaju imalo elemenata krivičnog djela pokušaja pranja novca.

Klimenta i Čabarkapa tvrde da su im poslanici Janko Vučinić (DF), Zoran Jelić (DPS) i Izet Bralić (SDP) obećali da će krajem februara biti izglasan predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona PIO.

Na osnovu tog zakona bi privremenu penziju, koja je već odobrena metalopreradjivačkoj struci, dobili svi bivši radnici koji su bez posla ostali nakon stečaja i to muškarci sa 30, a žene sa 25 godina radnog staža.

"Kako bi napravili tačnu evidenciju o onima koji ispunjavaju uslove, pozivamo sve bivše radnike koji podliježu ovom predlogu zakona a nisu na evidenciji Zavoda za zapošljavanje da se prijave i uključe u ostvarivanje svojih prava“, rekli su Čabarkapa i Klimenta.

Oni su pozvali predsjednicu Ustavnog suda Desanku Lopičić da što hitnije uzme u razmatranje njihovu inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona poslanika DPS-a koji je izglasan krajem decembra, a na osnovu kojeg privremenu penziju mogu ostvariti samo bivši radnici u metalopreradjivačkoj industriji.

Bonus video: