Stijepović: Žabljak zbrisan sa liste skijaških centara

Prema njegovim riječima, ski centar nije ostvario nijedan euro prihoda za sami špic zimske sezone odnosno za Novu Godinu
249 pregleda 13 komentar(a)
Darko Stijepović, Foto: Obrad Pješivac
Darko Stijepović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 06.01.2015. 13:22h

Žabljak je zbrisan sa liste skijaških centara, što je potpuni fijasko Investiciono razvojnog fonda (IRF), ocijenio je direktor navladine organizacije (NVO) Centar za razvoj Durmitora, Darko Stijepović.

“Sada je željezarino sindikalno odmaralište na Vučju ski gigant za Žabljak. To je potpuni fijasko IRF i njegovog direktora Zorana Vukčevića i fijasko Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja”, naveo je Stijepović u saopštenju.

On je dodao da je propuštena i treća zimska sezona.

Stijepović je rekao da Vukčević i premijer Milo Đukanović, uprkos uloženih četiri miliona eura, nijesu uspjeli da za tri godine pokrenu “skalameriju žičare”.

Stijepović tvrdi da na žičare u skijalištu na Savinom kuku nije još sio nijedan skijaš.

“Nijedna ski staza nije preparirana. Radi samo 300 metra dug ski lift, star 51 godinu, koji može da povuče odjednom „čak“ 20 skijaša”, rekao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, ski centar nije ostvario nijedan euro prihoda za sami špic zimske sezone odnosno za Novu Godinu.

“Vukčević tvrdi da je vjetar uzrok debakla. Bizarna izmišljotina, jer je bilo i ranije mnogo jačih vjetrova pa nije nikada zatvarana žičara. O uređenim ski stazama u IRF znaju koliko i međedi u šumi. Iako je i snijeg voda, skijanje na snijegu nije isto što i skijanje na vodi”, kazao je Stijepović.

Razlog zašto žičara ne radi je, kako tvrdi, “fušerski odrađena rekonstrukcija te skalamerije i nesposobnost Vukčevića da upravlja tim projektom”.

“Ne treba optuživati Unipred, koji je radio rekonstrukciju žičare već Vukčevića koji je izabrao tu neiskusnu firmu”, dodao je Stijepović.

Rekostrukcija se, kako je rekao, sastojala iz arčenja para odnosno nepotrebnog farbanja stubova, pritezanja šrafova, kontrole gumica.

“Kupili su polovni tabač snijega koji stoji dvije godine na vrhu planine, na mrazu, ledu i kiši. Poljana gdje je skijalište i gdje je ostavljena skupa mašina je naveći vjetroboj na planini i najveće mrazište. Što ne ostave svoja auta dvije godine nepokretna na kiši i vjetru? Zato što bi ih onda mogli baciti”, poručio je Stijepović.

On tvrdi da je Vukčevića iznenadila hladnoća i vjetar usred zime, kao što snijeg i hladnoća iznenade Crnagoraput usred zime.

“Za četiri potrošena miliona su mogli da postave četiri kilometra potpuno novih žičara. Zbog ovakvog ponašanje IRF-a treba odmah sprovesti istragu o načinu raspolaganja novcem”, rekao je Stijepović.

On je podsjetio da je Vukčević saopštio da finansijska sredstva IRF povlači od Svjetske banke (SB) i drugih banaka.

“Neka objasni kako će da vrati četiri miliona eura svjetskim finansijskim institucijama od olupine od žičare. Ona treba da donese profit od četiri miliona. Ona nikada neće raditi profitabilno, jer se radi o oronuloj šklopociji, mučenici, koja je nekonkurentna, neisplativa i opasna za eksploataciju”, ocijenio je Stijepović.

Prema riječima Stijepovića, tvrdnja Vukčevića da je ovo prvi put da je skalamerija žičara sigurna i da od osnivanja, odnosno za 24 godine, nije imala sve ateste, je smiješna i opasna.

“Do sada su, prema njemu, žičare bile nesigurne i bez atesta pa se postavlja pitanje gdje su bili nadzorni organi 24 godine, odnosno ko ih je zaustavljao da ne kontrolišu to opasno sredstvo vertikalnog transporta”, zaključio je Stijepović.

Bonus video: