Bolji život opet odložen za "dogodine"

Ako premijer opet bude loš prognozer, “krivci” će biti oni koji se protive njegovim planovima
19 komentar(a)
autobus, Foto: Boris Pejović
autobus, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.12.2014. 11:14h

Godina 2014. trebalo je da bude prva godina velikog rasta nakon ekonomske krize, u kojoj će biti završen dio i/ili cijele krupne investicije, vrijedne stotine miliona eura.

Sve to, prema očekivanjima Vlade i premijera Mila Đukanovića iz 2013, trebalo je da donese rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto (sada se računa na oko dva odsto), poveća zaposlenost, smanji nezaposlenost, doprinese rastu državnih prihoda, ukidanju kriznih poreza i poboljšanju životnog standarda svakog građanina.

Sada premijer i ta ista, sedma Vlada kažu da bolji život građane očekuje, ali dogodine (2015).

Đukanović sada kaže da bi se država mogla vratiti u recesiju, ako ne dođe do velikih investicija, što znači da će, ukoliko ponovo bude loš prognozer, "krivicu" snositi oni koji nisu saglasni sa njegovim planovima i investitorima (sa ili bez navodnika) koje dovodi.

Vlada je procjenu rasta BDP-a od 3,5 odsto za ovu godinu smanjila na dva.

Đukanović je prije 20-ak dana u Privrednoj komori kazao da je u regionu moguća treća recesija i da nas u 2015. ne očekuje ništa dobro.

Nekoliko dana kasnije je rekao da očekuje rast BDP-a od 4 odsto i da će Crna Gora izbjeći recesiju zbog realizacije velikih investicija (autoput, energetski kabl za Italiju, drugi blok Termoelektrane, turistički projekti u Kumboru, Luštici, Svetom Stefanu, Kraljičinoj plaži...)

Međutim, taj rast zavisi od mnogo toga, prvenstveno da li će zaista biti realizovane te investicije, jer kod mnogih od njih postoje problemi.

U proteklih pet godina BDP je zbirno porastao za oko 10 odsto, a prosječna plata je ostala na skoro istom nivou od oko 480 eura.

Nezaposlenih više za 1.200, nada projekti

Broj nezaposlenih za 11 mjeseci 2014. u odnosu na isti period 2013. povećan je za 1.200 na 33.000, neto zarada je smanjena blago na 477, a penzije su bila zamrznute.

Vlada očekuje da će u 2015. BDP porasti za četiri odsto zbog velikih investicionih projekata, što će uticati na povećanje zaposlenosti.

Đukanović je najavio da će u Željezari biti otvoreno 250 novih radnih mjesta, a očekuje rast i aluminijumske industrije, turizma, poljoprivrede,...

Kraljičina - od rata do znaka za kompromis

Razlike među vladajućim partnerima DPS i SDP u vezi projekata Kraljičina plaža kod Bara i nastavka investicije na kompleksu Sveti Stefan - Miločer dovele su do naizgled političke krize, a pominjani su i vanredni izbori.

Rješenje problema odloženo je do jula 2015. i sada se pominje dogovor. Skupština će se izjašnjavati o ugovorima. SDP i opozicija za sada su protiv prodaje zemljišta Kraljičine Arapima "zbog nezakonitosti".

Kad će prva lopata za autoput?

Izgradnja dugo očekivanog dijela autoputa Smokovac - Mateševo počeće 2015. Ministar saobraćaja Ivan Brajović nije precizirao rok početka radova, a ranije je najavljivao da će praktično usvajanjem zakona o autoputu početi pripremni radovi.

Ova dionica od 41 kilometra trebalo bi da bude završena za četiri godine. Finansiraće se kreditom od 943 miliona dolara (nešto više od 800 miliona eura) kineske Eksim banke, a izvođači će biti takođe kineske kompanije.

Zakonom o izgradnji autoputa, kojeg je Skupština usvojila glasovima vladajuće koalicije, predviđeno je da će izvođač i njegovi podizvođači biti oslobođeni plaćanja PDV-a, poreza i doprinosa na platu za strane radnike, a imaće i duplo manje akcize na gorivo.

Čak ni poslanici prije glasanja o ovolikom zaduženju nijesu imali uvid u studiju opravdanosti za koju Ministarstvo saobraćaja tvrdi da pokazuje opravdanost izgradnje. Iz opozicije i dijela NVO sektora izrazili su sumnju da će samo ova dionica autoputa biti isplativa, a očekuju da će ovaj kredit povećati javni dug na preko 70 odsto BDP-a.

Bonus video: