Simović: Ugovor o prodaji Kraljičine plaže u skladu sa zakonom

„Proces koji je vodio zaključenju tog ugovora, zaključenje tog ugovora i drugih dokumenata u vezi sa njim, realizovani su u potpunosti u skladu sa zakonom“
231 pregleda 7 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.11.2014. 09:37h

Zaključenje ugovora o prodaji lokaliteta Kraljičina plaža sa kompanijom Royal group iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) i proces koji je tome prethodio, u potpunosti su u skladu sa zakonom saopštio je predsjednik Tenderske komisije za taj projekat Dragan Simović.

Simović je reagujući na izjavu predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića, da se taj ugovor mora vratiti na početak, jer su i predsjednik Skupštine Opštine Bar i potpredsjednik Opštine Budva iznijeli mnogo razloga koji upućuju na nezakonitost u tom poslu, kao i Morsko dobro, rekao da su predstavnici manjeg koalicionog partnera na državnom nivou učestvovali u radu Tenderske komisije.

„Proces koji je vodio zaključenju tog ugovora, zaključenje tog ugovora i drugih dokumenata u vezi sa njim, realizovani su u potpunosti u skladu sa zakonom“, rekao je Simović.

Simović je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao i da su predstavnici Javnog preduzeća Morsko dobro takođe vodili pregovore o uslovima dugoročnog zakupa plaže i pripadajuće zone morskog dobra od samog početka.

On je saopštio da je, shodno Zakonu o državnoj imovini, o otuđenju imovinskih prava na nepokretnostima koje pripadaju opštini, Vlada na sjednici 21. juna 2012. godine dala prethodnu saglasnost opštinama Bar i Budva na otuđenje nepokretnosti i usvojila Informaciju o modelu turističke valorizacije lokaliteta Kraljičina plaža – Dubovica.

„Vlada je istim zaključcima dala saglasnost da opštine Bar i Budva preduzmu odgovarajuće aktivnosti na raspisivanju međunarodnog tendera i preporučila formiranje međuopštinske tenderske komisije“, rekao je Simović.

On je dodao da je Skupština Opštine Bar 16. jula 2012, shodno odluci Vlade, donijela Odluku o pokretanju postupka prodaje zemljišta, a Skupština Opštine Budva 11. jula iste godine Odluku o prenosu prava svojine na nepokretnosti putem međunarodnog tendera.

„Opštine Bar i Budva su u avgustu 2012. godine formirale Tendersku komisiju za prodaju i valorizaciju lokaliteta Kraljičina plaža-Dubovica. Tenderska komisija je pripremila i objavila 26. oktobra javni poziv za učešće na tenderu za prodaju i valorizaciju tog lokaliteta“, objasnio je Simović.

Prema njegovim riječima 11. februara 2013. godine ponudu je dostavila samo jedna kompanija i to Queens Beach Development Company.

„Ponuda je otvorena istog dana i ocijenjena kao formalno ispravna“, kazao je Simović.

Ponuđač je, kako je naveo, između ostalog, dostavio garanciju za ponudu u ukupnom iznosu od 500 hiljada eura, kao i pismo o namjerama potpisano sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa barem dva hotelska rizorta, medunarodnih standarda sa najmanje četiri zvjezdice, koje je dostavilo društvo sa sjedištem u Dubaiju, Jumeirah Group, koji upravlja nizom luksuznih hotela, uključujući i Burdž Al Arab u Dubaiju.

Simović je saopštio da su 8. aprila 2013. godine počeli pregovore sa jedinim ponuđačem, kompanijom Queens Beach Development, članom Royal Grupe iz UAE.

On je rekao da je 10. marta ove godine data saglasnost predsjednika opština Budva i Bar na predlog Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem Kraljičina plaža-Dubovica. Predlog Ugovora je u maju dostavljen Vladi na razmatranje koji je prihvaćen bez primjedbi na sjednici održanoj 29. maja.

„Shodno navedenoj proceduri ugovor je potpisan 21. juna ove godine“, precizirao je Simović i dodao da je stupanje ugovora na snagu uslovljeno nizom preduslova.

On je, komentarišući kupoprodajnu cijenu, rekao da je od 2009. godine nekoliko renomiranih međunarodnih firmi radilo analize u cilju utvrđivanja finansijskih efekata realizacije tog investicionog projekta.

On je naveo i da je Uprava za nekretnine takođe radila procjene.

„Tenderska komisija je nakon primjedbi njenih članova na utvrđenu cijenu zemljišta u javnom pozivu, dodatno angažovala ovlašćene procjenjivače koji su odredili cijenu predmetnog lokaliteta u visini od 29,97 eura po metru kvadratnom odnosno 49,55 eura po metru kvadratnom.

„Važno je napomenuti da je cijena zemljišta definisana Odlukom o prenosu prava svojine na nepokretnosti putem međunarodnog tendera, koju je donijela Skupština opštine Budva. Cijena nije sadržana u Odluci Opštine Bar, ali je navedeno da će Tenderska komisija utvrditi kriterijume za odabir najpovoljnijeg ponuđača, između ostalog i cijenu zemljišta“, rekao je Simović.

Tenderska komisija je, kako je zaključio, odredila minimalnu cijenu u iznosu od 50 eura.

Bonus video: