Kavarić i Kovačević neće biti saslušavani zbog visokih računa za struju

Inicijativu su podržala četri poslanika SNP, Pozitivna i SDP, dok je uzdržano bilo šest poslanika DPS-a, Bošnjačke stranke i Kluba poslanika albanskih partija
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 16:42h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije prihvatio inicijativu SNP-a o održavanju kontrolnog saslušanja ministra ekonomije, Vladimira Kavarića i predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Srđana Kovačevića zbog visokih decembarskih računa za struju.

Inicijativu su podržala četri poslanika SNP, Pozitivna i SDP, dok je uzdržano bilo šest poslanika DPS-a, Bošnjačke stranke i Kluba poslanika albanskih partija. Sjednici nijesu prisustvovala tri poslanika DF-a koji bojkotuju rad plenuma i svih radnih tijela što je i bilo presudno da incijativa ne prođe.

Inicijativu je podnio Srđan Milić (SNP) koji je kazao da je cilj bio da se uđe u trag računima za struju.

"Bio je predlog kada se privatizovala EPCG da se 160.000 mjernih mjesta zamijeni sa pametnim brojilima, ali nijesu pametna za one koji troše", kazao je Milić.

Dodao je da neće odustati da javnost sazna gdje su nestali depoziti EPCG iz Prve banke koji su sa 90 pali na ispod 50 miliona i ko je od predstavnika državnog kapitala omogućio da se taj novac troši.

Žugić zbog obaveza napustio sjednicu

Ministarstvo finasija smatra da konačna verzija zakona o budžetu i fiskalanoj odgovornosti ne treba da sadrži jasnu odgovornost ministra finasija, a ni drugih odgovornih osoba za kršenje tog akta zbog čega na Odboru za ekonomiju, budžet i finasije nije prihvaćen amandman SNP-a koji definiše to pitanje.

SNP amadmanom predlaže da ministri, državni sekretari i drugi javni funkcioneri i ovlašćena lica u slučaju kršenja zakona stavljaju svoj mandat za obavljanje dužnosti na raspolaganju predsjedniku Vlade, Vladi, odnosno tijelu koje ga je izabralo.

Ministar finasija Radoje Žugić prošle sedmice poslanicima je kazao da je saglasan sa rješenjem da se precizira odgovornost ministra za kršenje zakona dok je danas zbog obaveza napustio sjednicu odbora u trenutku kada je taj amandman došao na dnevni red.

"Ministarstvo smatra da je u postojećem zakonodavstvu postoje mjere za tu odgovrnost, te da bi bilo dodatno opterećenje da se to definiše i u zakonu o budžetu i fiskalnoj odgvornosti", saopštio je pomoćnik ministra Nikola Vukićević.

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je da su očekivali sve, samo ne takav odgovor te da je cilj amandmana da se pokrene odgvornost "junaka koje je Državna revizorska institucija prepoznala u svojim izvještajima".

"Moramo da lociramo odgovornost pojedinaca za nepoštovanje budžeta. Sada imamo definisanu krivičnu odgovornost koja se u praksi ne primjenjuje", rekao je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

Damir Šehović (SDP) podržao je stav SNP-a. On smatra da jasno definisanti političku odgovornost za kršenje određenih zakonskih odredbi.

"Ta odogovornost ne bi trebala da se odnosi na krajnje tehničke stvari, već na bitna rešenja u zakonu", rekao je Šehović.

Ministarstvo je prihvatilo i amandman SNP-a kojim je definisano da se predlog zakona o budžetu dostavlja Skupštini do 15. novembra umjesto kraja novembra kako je postojeće rešenje.

Šehoviću je amandmaom tražio da se uvodi kazna za odgovoma lica u opštinskim organima koji prekrše fiskalno pravilo o visini budžetskog deficita koji ne može biti veći od sedam odsto njenih prihoda u toj godini.

Na predlog zakona ukupno je pristiglo 32 amandmana.

Predlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgvornosti je važni sistemski zakon koji treba da uvede red u trošenje novca poreskih obveznika. Na nepravilnosti u tom dijelu DRI kroz svoje izvještaje ukazuje više godina, ali do sada niko nije odgovarao.

Galerija

Bonus video: