MBA: Prilagoditi zakon potrebama privrede

“Bez jakog realnog sektora, nema ni jakih banaka, odnosno bez njihove snažne uvezanosti nema, niti može biti jake ekonomije”
2 komentar(a)
novac, ekonomija, banke, Foto: Shutterstock
novac, ekonomija, banke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2014. 13:25h

Nacrt zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju trebalo bi više prilagoditi potrebama privrede, ocijenili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Predstavnici MBA su kazali da se stiče utisak da je Nacrt pisan uvažavajući prvenstveno problem finansijkog sektora, pri čemu se zaboravlja činjenica da privredu čine finansijski i realni sektor.

“Bez jakog realnog sektora, nema ni jakih banaka, odnosno bez njihove snažne uvezanosti nema, niti može biti jake ekonomije”, saopštili sui z MBA.

Oni su naveli da je javna rasprava o Nacrtu zakona, koja će trajati do 11. marta, izazvala veliku pažnju zbog značaja koji bi taj zakon mogao imati na ukupnu privredu.

„To je još jedan pokušaj rješavanja, odnosno ublažavanja problema nelikvidnosti, zbog čega ga treba podržati. Pitanje je, međutim, koliko će on biti koristan, prije svega zbog kratkog roka njegove primjene od dvije godine”, rekli su predstavnici MBA.

Oni su upozorili da su u tekstu Nacrta navedeni određeni neprecizni termini, kao što su razumna vjerovatnoća da će se otplatiti dug, razumna diskontna stopa ili realna procjena.

„Trebalo bi jasno i precizno formulisati šta se želi reći, kako se ne bi komplikovalo rješenje u pojedinim slučajevima finansijskog restruktuiranja. Takođe, nigdje nijesu navedeni troškovi procedure finansijskog restruktuiranja, kao ni ko ih snosi”, kazali su predstavnici MBA.

Oni smatraju da ima dosta prostora za poboljšanje teksta Nacrta, kao i da će sugestije svojih članova uputiti resornom Ministarstvu, kako bi doprinijela njegovom poboljšanju.

Bonus video: