Baku: Danas odluka o gasovodu vrijednom 265 miliona eura

U Bakuu bi trebalo da bude potpisan memoranduma o razumijevanju između Azerbejdžana, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Crne Gore
5 komentar(a)
Gasovod, Foto: Shutterstock
Gasovod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2013. 10:08h

Konačna odluka konzorcijuma Shah Deniz o finansiranju projekta kojim bi se osiguralo snabdijevanje evropskog tržišta plinom iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz II, biće objavljena danas.

U Bakuu bi trebalo da bude potpisan memoranduma o razumijevanju između Azerbejdžana, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Crne Gore o saradnji u realizaciji gasovoda Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Evropi.

Konzorcijum Shah Deniz izabrao je Transjadranski gasovod za dobavni pravac prema jugoistoku Evrope. Tim gasovodom se planira iz jednog od najvećih svjetskih polja gasa, Shah Deniz II, snabdijevati evropsko tržište s 16 milijardi kubnih metara godišnje, od čega šest milijardi za Tursku, a ostalo preko Grčke i Albanije ispod Jadranskog mora prema jugu Italije.

Hrvatsku zanima južni krak tog gasovoda, odnosno njegovo spajanje u albanskoj Fieri s Jadransko-jonskim gasovodom, koji bi prolazio koridorom do Splita. Taj bi krak bio dug 516 kilometara, hrvatski dio je 250 kilometara, a procijenjena vrijednost investicije je 265 miliona EUR.

Očekuje se da će gradnja početi 2015. i realizovati zajedno s Transjadranskim gasovodom.

Bonus video: