Menciger: Investitore za KAP tražiti van EU

Tržište aluminijuma je puno oscilacija i poslovanje kompanije zavisi prije svega od cijene boksita i električne energije, rekao je Menciger na predavanju u PKCG
65 pregleda 0 komentar(a)
Jože Menciger, Foto: Www.zurnal24.si
Jože Menciger, Foto: Www.zurnal24.si
Ažurirano: 07.11.2013. 15:49h

Investitore za Kombinat aluminijuma (KAP) bilo bi dobro tražiti van Evropske unije (EU), i to one kojima je atraktivno što Crna Gora ulazi na tržište tog bloka država, ocijenio je profesor Univerziteta u Ljubljani, Jože Mencinger.

Mencinger, koji je održao predavanje u Privrednoj komori (PKCG) u srijedu na temu "Nove i buduće članice i problemi malih zemalja u EU", kazao je da je potrošnja struje osnovni problem kompanija koje se bave aluminijumom.

“Tržište aluminijuma je puno oscilacija i poslovanje kompanije zavisi prije svega od cijene boksita i električne energije. Investitore za KAP bih tražio van EU, i to one kojima je atraktivno to što ulazite u Uniju”, smatra Mencinger.

Mencinger, koji je nekadašnji potpredsjednik Vlade Slovenije i ministar ekonomije, kazao je da za Crnu Goru ne postoji alternativa ulasku u EU.

“Poznat sam u Sloveniji kao euroskeptik, što nije tačno, mada jesam kritičar EU. Stoga, ako očekujete od mene da ću vam reći - nemojte da ulazite u EU, neću. Čini mi se da i nemate drugog izbora, nemate alternativu EU”, rekao je Mencinger i dodao da su prednost i pregovaračka snaga Crne Gore, između ostalog, i dobri odnosi sa Rusijom.

On je ocijenio da je konkurentska prednost Crne Gore turizam, za koji treba vezati poljoprivredu, odnosno poljoprivredne proizvode nuditi turistima.

“Crna Gora može konkurisati turizmom, ali je rizično na toj grani zasnivati privredni razvoj. Koliko vidim, industrija u vašoj zemlji je u lošoj situaciji i teško će se oporaviti”, rekao je Mencinger.

On je dodao da u Crnoj Gori vidi dva problema, “pražnjenje“ sjevera zemlje i to što se prodaje imovina na moru.

Mencinger je pozvao na oprez prilikom zaduživanja za investiciju u izgradnji autoputa Bar-Boljare, ali je i konstatovao da Crna Gora ipak nije suviše zadužena u odnosu na EU.

“Ukoliko ste manje razvijeni, u EU imate veće šanse za ekonomski rast”, kazao je Mencinger, navodeći da je to zbog konvergencije, sistemskih procesa smanjenja razlika među tranzicionim zemljama, kojima se one približavaju prosjeku Unije.

Predavanje je organizovala PKCG u partnerstvu sa Slovenačkim poslovnim klubom i Ambasadom Slovenije u Crnoj Gori.

Bonus video: