EPCG i CGES nijesu potpisali ugovor o snabdijevanju KAP-a strujom

EPCG i Crnogorski elektroprenosni sistem treba, prema nalogu regulatora, da otlone nepravilnosti i urede međusobne odnose kada je u pitanju snabdijevanje KAP-a strujom
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 18:01h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) nijesu potpisali ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza kada je u pitanju snabdijevanje Kombinata alumijuma (KAP) strujom, u roku koji im je postavio regulator.

Prema nezvaničnim informacijama agencije Mina-business, te dvije energetske kompanije nijesu danas do 16 sati, do kada je bio rok, potpisale ugovor i sada očekuju potez Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

EPCG i CGES treba, prema nalogu regulatora, da otlone nepravilnosti i urede međusobne odnose kada je u pitanju snabdijevanje KAP-a strujom.

Iz CGES-a su ranije danas saopštili da još pregovaraju sa EPCG, ali i da realizuju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava isporuke električne energije podgoričkoj fabrici

Iz CGES-a su ranije danas saopštili da još pregovaraju sa EPCG, ali i da realizuju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava isporuke električne energije podgoričkoj fabrici.

RAE je, u okviru redovnih aktivnosti u prethodnom periodu kontrolisala rad EPCG, CGES-a i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa aktuelnim pitanjima isporuke električne energije KAP-u, sa aspekta poštovanja obaveza propisanih zakonom, licencama koje posjeduju za obavljanje djelatnosti i tržišnim pravilima.

Regulator je, nakon monitoringa, ostavio EPCG i CGES-u rok do danas do 16 sati da otklone nepravilnosti, kako im u suprotnom ne bi oduzela licence.

CGES je prije nekoliko dana dostavio EPCG predlog ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza, koji ta kompanija nije prihvatila jer, kako su objasnili njeni predstavnici, nema garancija da će utrošena energija biti plaćena.

TV Vijesti, Tatjana Debeljanin

Iz EPCG su saopštili CGES, u predlogu ugovora, ne navodi precizne uslove plaćanja utrošene električne energije koju je operator prenosnog sistema potraživao za balansiranje sistema.

CGES je, kako su objasnili iz EPCG, shodno tim pravilima u posljednja dva mjeseca imao zakonsku mogućnost da nelegalnom korisniku redukuje potrošnju eletrične energije ili ga isključi iz sistema.

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, održanoj 22. februara, saopšteno je da je KAP od oktobra prošle godine do 1. januara ove strujom snabdijevao Montenegrobonus, a da od tada to radi CGES.

Predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću nije trebalo mnogo da pročita pono što piše između redova.

"To je dokaz da je naš pravni sistem ušao u domino efekat. Ne poštuje se Ustav za predsjedničkog kandidata, građanima se isključuju za 100 eura, a nekome ne za 51 milion eura", kazao je Krivokapić.

KAP i dalje ima struju i prema saznanjima TV Vijesti, prekidač je u njihovim rukama za programirano gašenje ćelija.

Makaze su u rukama Prenosa ali oni za ovim oružjem ne potežu jer bi to značilo kraj aluminijumske industrije. To sigurno ne bi želi predsjednik Vlade Milo Đukanović koji je vidi kao jednu od industrijskih jezgara.

"Najkomplikovaniji zadatak nam je i dalje industrija aluminijuma, ali ono što bih želio da podijelim sa vama je da smo u Vladi nakon dugo razmatranja došli do jegno održivog modela. Taj model smo već prezentovali i kažem sa manje ili više uspješnosti pred partnerima koji bi ga trebali podržati, ali i nesmanjenom odlučnošću Vlade da iza njega stojimo i da ganudimo kao realnu razvojnu šansu Crne Gore".

Krivokapić: Građani da na referendumu odluče da li će plaćati tuđe račune >>>

Galerija

Bonus video: