Socijalni savjet: Donošenje novog teksta OKU i dalje neizvjesno

Od prestanka važenja OKU poslodavci nijesu u obavezi da obračunavaju uvećanje zarade zaposlenih po osnovu godina staža jer ne postoji dokument koji ih na to obavezuje
52 pregleda 0 komentar(a)
Socijalni savjet, Foto: Boris Pejović
Socijalni savjet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2013. 20:34h

Donošenje novog teksta Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) i dalje je neizvjesno, ali će se rasprava o njemu nastaviti u petak na sjednici Socijalnog savjeta.

Vlada, poslodavci i dva reprezentativna sindikata raspravljaju već godinu i još nemaju jedinstven stav o tome na koja prava i obaveze bi poslodavci i zaposleni trebalo da se obavežu.

Predsjedništvo Socijalnog savjeta je odlučilo da njihov novi predsjednik bude ministar rada Predrag Bošković, a ostali članovi koji predstavljaju Vladu njegova pomoćnica Vesna Simović, sekretari ministarstava finansija i ekonomije Damir Rašketić i Igor Noveljić i savjetnik u Fondu za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Važenje ranijeg OKU je isteklo prije više od četiri mjeseca, a iako je to dokument od velikog značaja za radnike, Savezu sindikata Crne Gore (SSCG) se ne žuri sa donošenjem novog teksta.

Vlada, poslodavci i dva sindikata raspravljaju već godinu i još nemaju jedinstven stav o tome na koja prava i obaveze bi poslodavci i zaposleni trebalo da se obavežu, a OKU je prestao da važi prije više od četiri mjeseca

Krajem sedmice je održan sastanak Radne grupe na kojoj je SSCG izašao sa novim predlogom - da se ranije dogovoreni obračun iznosa po osnovu minulog rada od 0,5 odsto po godini radnog staža za sve počne računati od početka sljedeće, a ne ove godine kako je ranije bilo planirano.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Od prestanka važenja OKU poslodavci nijesu u obavezi da obračunavaju uvećanje zarade zaposlenih po osnovu godina staža jer ne postoji dokument koji ih na to obavezuje.

Ranije se za minuli rad, zavisno od godina staža osiguranja, zarada uvećavala za radnike koji imaju do 10 godina za 0,5 odsto, za one koji imaju 10 do 20 godina staža po 0,75 odsto i one koji rade duže od dvije decenije po jedan odsto.

Radna grupa se saglasila da se naredne tri godine, do kraja 2015. godine, zbog ravnomjernije raspodjele krize, minuli rad obračunava sa po 0,5 odsto za sve kategorije.

O novom predlogu će morati ponovo svi socijalni partneri da se izjasne, a stav Vlade će zavisiti od računice Ministarstva finansija koje će odlučiti da li se državi kao poslodavcu isplati da pristane na taj predlog.

SSCG je i inače bio jedini socijalni partner koji nije dao saglasnost na predloženi tekst OKU i iz Vlade i Unije poslodavaca su više puta tu radničku organizaciju isticali kao jedinog krivca za posljedice koje mogu da nastupe zbog nepostojanja OKU. Od kada nema OKU poslodavci imaju veći prostor za svojevoljno mijenjanje plata.

Do donošenja OKU radnici mogu da se oslone na Zakon o radu koji nudi manji obim prava, ili na kolektivne ugovore na nivou grana i firmi ako postoje ili svoj ugovor o radu.

“Još krajem godine smo tražili da se zakaže sjednica Socijalnog savjeta na kojoj bi se objasnilo zbog čega OKU još nije potpisan. I 9. januara smo zvanično uputili zahtjev Savjetu. Javnost treba da zna da nijesmo svi jednako krivi”, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca (UPCG) Suzana Radulović podsjetila je da je UPCG dao saglasnot na tekst koji je dogovoren na nivou Radne grupe, ali samo pod uslovom da se dalje u njemu ništa ne mijenja.

“Prije nekoliko dana smo upoznati sa novim zahtjevom SSCG i ne znamo kakav će biti dalji tok pregovora”, kazala je Radulović.

Osim zbog minulog rada i obračuna zarada, OKU je značajan i zato što reguliše način stupanja na rad, otkaz ugovora o radu, dužinu odmora, disciplinsku odgovornost zaposlenih, plaćano odsustvo, cijenu rada, uslove za rad sindikata, zaštitu na radu.

OKU je morao da se mijenja i uskladi sa Zakonom o radu koji je donijet u decembru 2011. godine. Kako izmjene nijesu dogovorene, važenje OKU je produženo u julu 2012. do kraja septembra te godine, jer su socijalni partneri očekivali da će se dogovoriti do tog roka.

SSCG žali zbog fonda za rekreaciju

Za SSCG je sporna i namjera članova Radne grupe da se tekstom OKU socijalni partneri obavežu da će biti osnovan tripartitni fond u koji će se uplaćivati po najmanje 0,2 odsto od bruto zarada zaposlenih koje je poslodavac obavezan da uplati na ime prevencije radne invalidnosti i rekreativni odmor zaposlenih.

Tim fondom sada upravlja samo SSCG i na taj način godišnje dobiju najmanje 1,2 miliona eura, i to je njihov jedini siguran prihod.

Radna grupa je predlagala da se svi poslodavci obavežu da uplaćuju taj novac u novi fond ali pošto SSCG nije pristao najvjerovatnije će se usvojiti rješenje da tu obavezu imaju samo poslodavci u firmama gdje je formiran sindikat, a radnici će odlučiti kojem sindikatu će ići novac.

Inače, iz SSCG je više puta saopštavano da smatraju da je tekst OKU i dalje na snazi, a da su istekle samo izmjene i dopune koje su naknadno donošene, ali je iz Ministarstva rada i UPCG rečeno da je takav stav neispravan.

Bonus video: