Žestoka borba za Avalu: Bećirović ne priznaje vlasnike

Počeo je buking sa njemačkog i britanskog tržišta. Partnere ne zanima šta se dešava u Budvi, kakav je spor u pitanju, mi ćemo trpjeti štetu, ukazano je iz agencija
382 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 19:37h

Da se vodi žestoka borba oko vlasništva nad budvanskim hotelom Avala potvrđuje i najnovije upozorenje biznismena Zorana – Ćoća Bećirovića, koji je direktor kompanije Bepler i Džejkobson na koju je upisan elitni hotel. On je juče preko advokata zvanično upozorio sve turističke agencije da je menadžment hotela zloupotrijebio pečat firme te da su sporni ugovoreni poslovi.

Rat između Bećirovića i nove uprave hotela, koji je epilog dobio i u sudu u Londonu, bukti već godinu, od kada je Bećirović bukvalno „istjeran iz hotela“, a upravu preuzeli njegovi doskorašnji ruski partneri.

Iz advokatske kancelarije Branka Čolovića, Bećirovićevog zastupnika, posjetili su nekoliko budvanskih agencija koje su lokalni partneri vodećih evropskih turoperatora, a zaključile su ugovore sa menadžmentom hotela, što je nova epizoda u borbi za prevlast nad Avalom.

Ugrožen dolazak turista

„Predstavnik advokata Čolovića obavijestio nas je juče da su ti ugovori sporni, jer je došlo do zolupotrebe pečata. Mi smo te ugovore imali još prošle godine sa istom tom upravom hotela i tokom cijelog ljeta dovodili goste u Avalu uglavnom sa zapadnoevropskog tržišta. I ove godine smo Avalu „ubacili“ u kataloge za naredno ljeto, naših evropskih partnera koje zastupamo.

Već je počeo buking sa njemačkog i britanskog tržišta. Partnere ne zanima šta se to dešava u Budvi, kakav je spor u pitanju, oni će smatrati upravo nas odgovornim i nesposobnim i mi ćemo jedino trpjeti štetu. Ne znamo od koga da tražimo objašnjenje i eventualnu zaštitu, namjeravamo da obavijestimo Ministarstvo turizma“, rečeno je „Vijestima“ iz više agencija, čiji predstavnici nijesu željeli da im se objavljuju imena upravo da njihovi partneri iz inostranstva ne bi doveli u pitanje posao sa Crnom Gorom.

Visoki sud pravde Engleske i Velsa pokrenuo je 3. maja likvidaciju kompanije Bepler i Džejkobson Ltd Engleska – Budva, na koju se u crnogorskoj Upravi za nekretnine vodi veliki zemljišni kompleks u strogom centru Budve, na kome je izgrađen hotel Avala. Firma iz Engleske, čiji je direktor Roman Kopiltsov, osnovala je u Crnoj Gori Bepler i Džejkobson Montenegro, koji je bio glavni investitor rekonstrukcije i izgradnje novih djelova hotela Avala sa vilama.

Na čelu crnogorske podružnice londonske firme se kao izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik i dalje vodi kolašinski biznismen Zoran Bećirović. Bećirović je i jedini vlasnik kompanije Caldero Trading Limited sa Kipra, koja je jedan od akcionara kompanije Bepler i Džejkobson Ltd iz Londona.

Čolović: Provjeravamo ugovore

U svojstvu advokata Bećirovića, Čolović je u pismenom dopisu “Vijestima” naglasio da “agencijski ugovori koji su već potpisani bez saglasnosti privremenih likvidatora i bez izvršnog direktora će biti predmet provjere, što ne znači da neće biti validni”.

“U toku je parnica u Visokom sudu u Londonu, koja je pokrenuta tužbom mog klijenta Bećirovića radi zaštite njegovih prava u kompaniji Beppler & Jacobson Ltd iz Londona i kompaniji Beppler & Jacobson Montenegro iz Budve, u kojoj londonska firma ima osnivački udio od 100 odsto. Visoki sud u Londonu je postavio privremene likvidatore, koji zastupaju Beppler & Jacobson Ltd, kao vlasnika kompanije Beppler & Jacobson Montenegro, do okončanja parnice.

Gospodin Bećirović je izvršni direktor kompanije Beppler & Jacobson Montenegro. Postoje kategorije ugovora koje zbog svoje vrijednosti i/ili trajanja po Statutu kompanije Beppler & Jacobson Montenegro zahtijevaju odobrenje privremenih likvidatora, te je stav mog klijenta da veći ugovori sa putničkim operaterima potpadaju pod takvu kategoriju”, naglasio je Čolović.

On je dodao da je Bećirović kao izvršni direktor lično odgovoran i po zakonu obavezan da obezbijedi da sve aktivnosti i svi ugovori kompanije Bepler i Džejkobson Montenegro, uključujući i ugovore sa putničkim agencijama, budu u skladu sa zakonima Crne Gore.

“Iz ovog razoga je obavezan i da preduzima sve potrebne korake kako bi usklađenost sa crnogorskim zakonima zaista i bila obezbijeđena, a istovremeno gospodin Bećirović će asistirati privremenim likvidatorima u izvršavanju njihovog zadatka da se sačuvaju hoteli Avala i Bjanka, kao najvažnija aktiva kompanije Beppler & Jacobson Ltd”, zaključio je Čolović.

“Vijesti” su juče tražile od uprave Avale da odgovori kakva će biti sudbina ugovora sa agencijama i ko trenutno upravlja hotelom, što nije učinjeno do zaključenja ovog izdanja.

Bećirović je nedavno optužio doskorašnjeg glavnog ortaka sa kojim je kupio hotel Avalu, te brojne atraktivne zemljišne lokacije na primorju, Igora Lazurenka za prevaru. To je bio i povod da moskovska firma TNK-VR, kod koje je kontroverzni Rus bio top menadžer, podnese i krivičnu prijavu za pronevjeru od 13 miliona dolara.

Galerija

Bonus video: