Zbog Vektrinih dugova, Mađari razmišljaju da tuže Crnu Goru

Odlaganje ročišta u Vektrinim firmama se nastavlja, iz OTP-a stiglo upozorenje Vladi
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 08:19h

Uprava mađarske OTP banke razmišlja o pokretanju međunarodne arbitraže protiv države Crne Gore, jer je nezadovoljna načinom na koji se ovdašnje institucije i sudovi čitavu godinu odnose prema njihovim zahtjevima za prinudnu naplatu dugova od vlasnika Vektre Montenegro Dragana Brkovića, biznismena bliskog bivšem primijeru Milu Đukanoviću, saznaju „Vijesti“ iz izvora bliskih mađarskoj finansijskoj instituciji.

OTP faktoring i Crnogorska komercijalna banka krajem novembra prošle godine podnijeli su privrednim sudovima zahtjeve za uvođenje stečaja u sedam Brkovićevih firmi zbog potraživanja od oko 100 miliona eura, ali ti procesi mjesecima tapkaju u mjestu

OTP faktoring i Crnogorska komercijalna banka krajem novembra prošle godine podnijeli su privrednim sudovima zahtjeve za uvođenje stečaja u sedam Brkovićevih firmi zbog potraživanja od oko 100 miliona eura, ali ti procesi mjesecima tapkaju u mjestu.

Čak šta više, dva zahtjeva za uvođenje stečaja u Vektri Aviation i Vektri Investments, u međuvremenu, su odbačeni iako nema izgleda da će Brković Mađarima uskoro vratiti višemilionske iznose koje godinama duguje.

U Vektri Montenegro je nedavno bio uveden stečaj zbog nevraćenog kredita OTP-u u iznosu nešto većem od 20 miliona eura, ali je tu odluku, u međuvremenu, poništio Apelacioni sud u postupku koji je vodila sutkinja Lidija Ivanović.

U predmetima za Horizont logistic i Vektru Boka posljednja dva ročišta su odložena, jer je uoči njihovog održavanja Brković opozvao advokate koji su ga do tada zastupali.

Mađarski bankari od “Vektre Jakić” potražuju preko 70 miliona

Nešto slično juče se desilo i u Privrednom sudu u Bijelom Polju. Pred stečajnim sudijom Zoranom Ašaninom odloženo sedmo ročište u vezi s pokretanjem stečaja nad dužnikom- pljevaljskim preduzećem za proizvodnju i trgovinu DOO “Vektra Jakić“.

Mađarski bankari od “Vektre Jakić” potražuju nešto više od 73,6 miliona eura i ovo je upravo najzaduženija Brkovićeva firma u kojoj je odavno trebalo da bude pokrenut stečajni postupak.

Ročište je odloženo za 25. maj, uz obrazloženje da su prije početka podneskom sudu, punomoćnici stečajnog dužnika advokati Saša Vujačić, Jelena Vujisić i Radmila Radojičić, otkazali punomoćje. Punomoćnice predlagača OTP banke Senja Radović i Itana Šćekić pripravnica kod advokata Vladimira Radonjića istakle su da zbog eventualnih procesnih smetnji koje bi se istakle u žalbi, pristaju da se ročište odloži na kraće vrijeme zbog pozivanja stečajnog dužnika na narednu raspravu. Sudija Ašanin je konstatovao da je od Centralne banke stigla potvrda da je žiro-račun stečajnog dužnika u blokadi 146 dana zbog naplate duga od 332.716,29 eura.

OTP faktoring i CKB krajem prošlog novembra podnijeli privrednim sudovima zahtjeve za uvođenje stečaja u sedam Brkovićevih firmi zbog potraživanja od oko 100 miliona eura, ali ti procesi mjesecima tapkaju u mjestu

Galerija

Bonus video: