Vlada još nije predložila novog člana odbora RAE

Član RAE Branislav Prelević je primjer da jedva prolazi kandidat koji nije i partijski usaglašen, pošto su poslanici SDP-a bili uglavnom uzdržan
136 pregleda 0 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.02.2012. 10:41h

Izbor člana Regulatorne agencije za energetiku kasni, pošto je Vlada već trebalo da predloži Skupštini ko će zamijeniti Dragana Bojovića, kojem mandat ističe za deset dana.

Konkurs je zatvoren prije skoro tri mjeseca. Prijavilo se pet kandidata, a nadležna komisija još Vladi nije dostavila predlog rang-liste prijavljenih, iako je Zakon o energetici obavezuje da to uradi „najkasnije 30 dana od isteka konkursa“.

Prema saznanjima „Vijesti“, procedura izbora se odugovlačila da bi u vladajućoj koaliciji dogovorili ko treba da bude izabran.

Zvaničnu potvrdu nije moguće dobiti, s obzirom na to da i DPS i SDP javno tvrde da politička volja nije presudna u izboru članova zakonom nazvanih nezavisnih regulatornih tijela, već znanje i struka.

Iz Komisije za izbor člana RAE, u kojoj su po jedan predstavnik Vlade, CANU, Privredne komore i dva profesora Univerziteta, “Vijestima” je zvanično saopšteno da je “procedura odabira u toku i da će Vlada predložiti rješenje u roku ne dužem od 14 dana”.

Da je zakon poštovan, Vlada bi već trebalo da je proslijedila Skupštini rang-listu kandidata za Odbor Agencije, sa prvorangiranim kojeg smatra najboljim za to mjesto. Kada skupštinska vladajuća većina ima jedinstven stav, onda u parlamentu ekspresno potvrde predlog Vlade. Međutim, kada Socijaldemokratska partija, koja priželjkuje da njen kadar bude u Odboru RAE, onda se može desiti da kandidat ne prođe, ukoliko je i opozicija protiv rješenja.

Član RAE Branislav Prelević je primjer da jedva prolazi kandidat koji nije i partijski usaglašen, pošto su poslanici SDP-a bili uglavnom uzdržani prilikom glasanja i podršku mu je obezbijedio njegov prijatelj Slaven Radunović iz Nove. Radunović je tada saopštio da glasa za Prelevića jer ga dobro poznaje i vjeruje u njegovu stručnost.

Pored Prelevića i odlazećeg Bojovića, u Odboru RAE je i predsjedavajući Dragutin Martinović.

Za Bojovićevo mjesto prijavili su se dugogodišnji direktor RAE Dragoljub Drašković, njegov zamjenik Pero Vučković, bivši direktor „Pobjede“ Dragoljub Šarović. Članstvo u Odboru bi i šef službe za ekonomske poslove Agencije Novak Medenica i bivši direktor Distribucije Elektroprivrede Miroslav Vukčević.

Upravni sud je važniji

Upravni sud bi ubrzo trebalo da ocjenjuje da li je RAE zakonito utvrdio troškove Elektroprivrede zbog povećanog uvoza struje i nabavke uglja, koji su se odrazili na poskupljenje struje.

Odluka suda je najvažnije ispitivanje rada RAE, s obzirom na to da u parlamentu presuđuje većinska politička volja. Organizatori nedavnog protesta građana zahtijevali su da Vlada smijeni Odbor RAE zbog sumnji da su nezakonito odredili cijene. Premijer Igor Lukšić nije koristio zakonsku mogućnost da predloži smjenu na osnovu koje bi se parlament izjasnio o njihovoj odgovornosti.

Pismom je predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću inicirao raspravu u parlamentu o odgovornosti RAE. Krivokapić je uzvratio zahtjevom da objasni da li to znači da Vlada predlaže smjenu. Trećina poslanika nije koristila mogućnost iz Zakona o energetici da zahtjevom o smjeni članova provjeri rad RAE, iz koje tvrde da su zakonito radili. -

Shvatili smo to kao političku „pingpong“ igru, kojom dokazuju da nisu shvatili nezadovoljne građane. Da jesu, iskoristili bi zakonski mehanizam jer i jedni i drugi mogu da pokrenu smjenu – ocijenio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Bonus video: