Direktor Telekoma: Izgleda da je bilo 'koruptivnih uplitanja'

Tačno je da se sprovodi određena istraga, ali to je stvar tužilaštva, rekao je Šulc
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 16:51h

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Rudiger Šulc nije mogao da komentariše aferu vezano za privatizaciju tog preduzeća 2005. kada je, kako je utvrđeno američkom istragom, više crnogorskih zvaničnika korumpirano kako bi nekada državni Telekom prodali Mađar Telekomu na način koji im je obezbijedio kompletnu kontrolu nad preduzećem i njegovom infrastrukturom.

"Nijesmo u mogućnosti da dajemo konkretne podatke o privatizaciji Telekoma jer je istraga u toku, a na to nas sprečava i zakonska regulativa. Zvanične komentare će uskoro saopštiti Mađar Telekom, kao kompanija koja je kupila Crnogorski Telekom", rekao je Šulc na radnom doručku sa crnogorskim novinarima.

On je na dužnost izvršnog direktora stupio sredinom oktobra i kaže da nije upoznat sa detaljima korupcionaške afere.

"Prema mojim saznanjima, u cijelom ovom poslu postoje određeni elementi koruptivnih uplitanja, tačno je da se sprovodi određena istraga, ali to je stvar tužilaštva. Ono što mogu da kažem jeste da je čitav slučaj i odluka da dođe do poravnanja sa Ministarsvom pravde Sjedinjenih Američkih Država i Komisijom za hartije od vrijednosti SAD je nadležnost većinskog akcionara, odnosno, Mađar telekoma", dodao je Šulc.

Šulc je kazao da se Telekom "vrlo odgovorno" odnosi prema istrazi koja je u toku i da sarađuje sa domaćim i stranim institucijama koji rade na rasvjetljavanju činjenica koje govore da je bilo korupcije.

"To je sve što mogu da kažem, dok se istraga ne okonča", dodao je Šulc.

On je ocijenio da su negativni komentari vezano za privatizaciju Telekoma loša poruka ostalim investitorima.

"U razgovorima sa predstavnicima Vlade, shvatio sam da je privatizacija Telekoma, ako ne najuspješnija, onda jedna od najuspješnijih priča privatizacionog procesa u Crnoj Gori", dodao je Šulc.

On je kazao da se ne plaši potencijalnog raskidanja ugovora i da Telekom radi na svojim razvojnim programima.

"Do sada smo uložili 125 miliona eura, od čega 95 miliona u razvoj infrastrukture i sistema veza. Tokom ovih šest godina, državi smo platili 150 miliona kroz razne poreze", dodao je Šulc.

Otvaranje Fejsbuk grupe nije dobronamjerno

Portparolka Telekoma Jelena Radonjić kazala je da stavovi saopšteni na Fejsbuk stranici "Bojkotujmo Telekom" nijesu istiniti i dobronamjerni i pozvala osnivače grupe da se direktno obrate kompaniji kako bi riješili sva otvorena pitanja.

"Otvaranje takvih grupa nije dobronamjerno", kazala je Radonjić.

Grupa "Bojkotujmo Telekom" za tri dana je okupila 150 članova, nezadovoljnih korisnika usluga Telekoma.

Oni tvrde da su usluge Telekoma preskupe, a da je korupcionaška afera bila "kap u čaši" koja kod javnosti treba da rezultira otkazivanjem svih servisa te kompanije.

Galerija

Bonus video: