Nema kontrole budžeta po slovačkom modelu

Ministar Radunović hvalio reforme u Slovačkoj, nakon čega su oni ponudili besplatu ekspertsku i tehničku pomoć
1 komentar(a)
Darko Radunović, Kazimir, Foto: Gov.me
Darko Radunović, Kazimir, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.04.2018. 15:07h

Do saradnje Ministarstva finansija Crne Gore sa kolegama iz Slovačke, koji su u julu prošle godine ponudili ekspertsku i tehnološku pomoć kako bi se lakše kontrolisali tokovi državnog novca, još nije došlo.

Prema informacijama “Vijesti”, do saradnje nije došlo zbog nezainteresovanosti crnogorskog ministarstva, dok iz tog resora ipak kažu da su “nastavili da održavaju intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom finansija Slovačke i da su u toku pregovori oko usklađivanja uslova i opsega saradnje, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”.

Ministar finansija Darko Radunović se sa slovačkim kolegom Petrom Kažimirom sreo 6. jula prošle godine.

“Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore prepoznaju značaj i potrebu razmjene iskustava i znanja sa svim partnerima koji su, kao Slovačka, pokazali svojim primjerom da planiranje sistemskih politika u srednjem roku, uz njihovu pažljivu implementaciju, vodi uspješnoj reformi društva”, saopšteno je sa tadašnjeg sastanka u vili “Gorica”.

Posjeta slovačke delegacije, kako je tada navedeno, organizovana je u cilju iznalaženja modaliteta za širenje saradnje dviju zemalja, kroz intenzivnije ekonomsko povezivanje i podršku na polju reforme javnog sektora.

“U tom kontekstu, govoreći o aktuelnim mjerama fiskalne politike koju Vlada sprovodi sa ciljem snaženja stabilnosti i održivosti javnih finansija, ministar Radunović je ukazao na izazove koji predstoje našoj zemlji u oblasti reformi javnih finansija, posebno iz ugla uspostavljanja efikasnijeg i tehnološki savremenijeg poreskog sistema. Imajući u vidu da je u pomenutim oblastima Slovačka napravila značajan iskorak, ministar Kažimir je iskazao spremnost da ekspertsko znanje svog tima prenese na kolege u Crnoj Gori, i prenio otvorenost za širenje partnerstva na sve segmente djelovanja koji mogu biti na obostrano zadovoljstvo”, navedeno je u saopštenju, uz ocjenu da taj sastanak predstavlja “odličnu osnovu za dalje interakcije i konkretizaciju budućih zajedničkih projekata”.

Bonus video: