Na Žabljaku pokrenuta inicijativa za koridor dug kilometar

Koncept predviđa promociju pješačenja, biciklizma, raftinga, kajaka i drugih avanturističkih aktivnosti koje su u funkciji unapređenja sistema upravljanja na tim područjima
0 komentar(a)
UNDP žabljak, Foto: Obrad Pješivac
UNDP žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.07.2011. 14:43h

Konsultativni sastanak, odnosno inicijativa za početak projekta "Koridor održivog razvoja - Via Dinarika" na kome rade podgorička kancelarija UNDP i ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, prethodna dva dana održan je u Žabljaku uz učešće predstavnika planinarskih i biciklističkih saveza, resornih ministarstava, NVO i biznisa država koje gravitiraju Dinarskom luku.

Predstavnik UNDP-a Borko Vulikić kaže da ideja za ovim projektom proistekla iz potrebe tih država za zajedničkom saradnjom.

"Trenutno smo na samom početku u pokretanju inicijative za postavljanje dvije pješačke staze koje bi se zvale Via Dinarika ali i u cilju stvaranja platforme na uspostavljanju zajedničkog brenda za područja od Slovenije do Albanije", kaže Vulikić i ističe da optimizam u brzi početak realizacije projekta uliva veliki broj učesnika koji su na ovom sastanku bili veoma aktivni i ispoljili veliku energiju.

Vulikić je kazao da je koridor dug oko 1.000 kilometara i da će konačna trasa koridora biti naknadno definisana.

On je dodao da su za inicijalne aktivnosti novac obezbijedili UNDP i ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i da će se za naredne aktivnosti uključiti donatori iz država koje gravitiraju Dinarskom luku

"Koridor bi predstavljao kombinaciju turizma i zaštite prirode. Dinarski luk obiluje jedinstvenim pejzažnim odlikama i definisan je kao žarište biodiverziteta Evrope. Koncept predviđa promociju pješačenja, biciklizma, raftinga, kajaka i drugih avanturističkih aktivnosti koje su u funkciji unapređenja sistema upravljanja na tim područjima", kazao je Vulikić.

Bonus video: