Koncesija limitira razvoj aerodroma Tivat

4155 pregleda 8 komentar(a)
Godinama će biti limitiran, a njegov razvoj posebno važan za turizam: Sa aerodroma Tivat, Foto: Siniša Luković
Godinama će biti limitiran, a njegov razvoj posebno važan za turizam: Sa aerodroma Tivat, Foto: Siniša Luković

Po koncesionom aktu i koncesionom ugovoru za davanje u 30-godišnji zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici razvoj ekonomski efikasnijeg od dva crnogorska aerodroma - onog u Tivtu, godinama će biti limitiran i ta vazdušna luka imaće manji napredak od one u Podgorici.

To pokazuju podaci iz dokumenata koje je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP), a u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Vlada je podržala predloge prošle sedmice voljom vladajuće koalicije, izuzev SD-a, ali još nijesu objavljeni na sajtu zbog “sitnih tehničkih izmjena”.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da će od izdavanja aerodroma u narednih 30 godina, Crna Gora dobiti minimum 100 miliona eura jednokratne koncesione naknade koja će joj biti uplaćena avansno, najmanje 10 odsto godišnjeg prometa koncesionara na oba aerodroma kao varijabilnu godišnju koncesionu naknadu, te investicije u izgradnju i širenje aerodromskih kapaciteta od najmanje 200 miliona eura tokom trajanja zakupa.

MSP je u koncesionom aktu, pozivajući se na svog konsultanta, procijenilo da će godišnji promet Aerodroma Tivat 2048. godine na isteku zakupa, iznositi tek dva miliona putnika, dok će godišnji promet Aerodroma Podgorica tada dostići više od osam miliona putnika.

Imajući u vidu činjenicu da tivatski aerodrom već sada ostvaruje godišnji promet od skoro 1,25 miliona putnika, da je uzimajući u obzir u vidu troškove u odnosu na prihode koje ostvaruje on znatno ekonomski efikasniji od aerodroma Podgorica i da mu godišnja stopa rasta iznosi oko 10 odsto, proizilazi da konsultanti MSP iz Međunarodne finansijske korporacije IFC nisu pažljivo uzeli u obzir sve aspekte.

Daleko su terminal i rulna staza

Uzimajući u obzir druge podatke iz koncesionog akta, vidi se da je projekcija dobra u smislu da koncesija, koja po obećanjima Nurkovića treba da riješi glavni problem crnogorskih aerodroma - male i nedovoljne kapacitete Tivtu koji je ekonomski gledano efikasniji od dva aerodroma i glavna je turistička recepcija Crne Gore, to uopšte ne donosi. Država planira da koncesionaru prostor namijenjen za razvoj aerodroma Tivat ustupa fazno – onako kako ga sama bude sticala, jer je dobar dio tog zemljišta u privatnom vlasništvu, što znači da se i ta vazdušna luka ne može brzo razvijati. Koncesionaru bi u momentu potpisivanja ugovora bilo dostupno „samo“ 846.821 kvadratni metar koji se nalazi unutar postojećih granica aerodromskog kompleksa, a što je država u međuvremenu sve preknjižila na sebe iako je dobar dio tih nekretnina u vlasništvu Opštine Tivat. U tom području, prema važećoj državnoj studiji lokacije (DSL) Aerodrom Tivat gotovo da nema predviđene značajnije gradnje novih ili širenja postojećih kapaciteta te vazdušne luke.

U drugoj fazi, do koje dokazi u četvrtoj ili petoj godini trajanja koncesionog aranžmana, MSP je planiralo da država koncesionaru preda dodatnih 560.125 kvadrata zemljišta uz južnu i jugoistočnu stranu piste. Ono je, prema DSL-u, namijenjeno za gradnju nove rulne staze po kojoj se avioni kreću kada od terminala odlaze na poziciju za polijetanje, odnosno kada se zaustave nakon slijetanja, da se odvezu do terminala. To znači da izgradnje nove rulne staze u Tivtu, pa time i povećanja „protočnosti“ aerodroma u smislu mogućnosti da se obavi više operacija polijetanja ni slijetanja na rulanjem aviona nezauzetoj pisti, neće biti najmanje šest, ako ne i sedam godina od zaključenja ugovora o koncesiji.

Obeštećenje

Dodatni preduslov za to je i da država u međuvremenu nađe novac da obešteti privatne vlasnke oko 170 hiljada kvadrata zemljište u sklopu kompleksa koji koncesionaru treba predati u drugoj fazi. Imajući u vidu aktuelne cifre koje za to zemljište sada pominju sudski vještaci, eksproprijacija će crnogorske poreske obveznike koštati najmanje 18,5 miliona eura. Još otprilike toliko novca država će morati da izdvoji za esproprijaciju dodatnih 173.892 kvadrata zemlje u KO Đuraševići, sa jugoistočne strane praga piste 14 aerodroma Tivat, u aktuelnoj tivatskoj industrijsko-servisnoj zoni.

Ovdje će se, prema predlogu koncesionog akta, graditi novi glavni putnički terminal tivatskog aerodroma, dok će postojeći na sjevernoj strani kompleksa, tada ostati za opsluživanje samo malih privatnih aviona, odnosno tzv. generalne avijacije.

Prema dinamici iz akta, realizacija treće faze - ustupanja nekretnina u Tivtu koncesionaru aerodroma planirana je „od šeste do tridesete godine investicionog programa“. To znači da će tivatski Aerodrom novi glavni terminal za komercijalnu avijaciju dobiti u najboljem slučaju tek negdje oko 2030. godine.

Bonus video: