UPCG: Treći paket koristan za privredu i zaposlene

Usvojen je tri mjeseca nakon drugog seta mjera podrške

10162 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Unije poslodavaca (UPCG) su kazali “Vijestima” da prepoznaju da je treći paket koristan za privredu i zaposlene, iako se s donošenjem kasnilo. Usvojen je tri mjeseca nakon drugog seta mjera podrške.

“Postoji određena rezerva po pitanju učinka usvojenih mjera u periodu nakon isteka ljetnje turističke sezone, a time i rasta troškova koji će nastati usljed smanjenog obima posla u zimskom periodu”, kazali su u UPCG.

Poručuju da će konačni stav saopštiti kada pribave dodatne informacije od članstva.

“Do tada, primjećujemo da veći dio usvojenih rješenja čine upravo ona sadržana u inoviranom (trećem) predlogu mjera Upravnog odbora UPCG za podršku privredi, koji smo Vladi dostavili 27. maja. To je dobar pokazatelj koji govori da su nadležni uvažili zahtjeve privrednika i ponudili im konkretne oblike pomoći. Primjer tome su kreditne linije za obrtna sredstva, poreska rasterećenja, kao i subvencionisanje zarada”, odgovorili su u UPCG.

Posebno izdvajaju smanjenje poreza na dodatu vrijednost sa 21 na 7 odsto za ugostitelje i kažu da je za određene sektore (poput poljoprivrede i ribarstva, ICT industrije, energetike, saobraćaja) opredijeljen značajan iznos sredstava za pomoć privrednicima.

Bonus video: