Mjere pomoći za turoperatore za desetak dana

Ministrarstvo održivog razvoja i turizma završava program koji će sadržati kriterijume i iznos subvencije koju će dobiti turoperatori za organizovane dolaske turista u Crnu Goru Vlada je u trećem paketu mjera podrške u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa kao jednu od mjera predvidjela subvencije za turoperatore

5773 pregleda 2 komentar(a)
Turoperatori doprinijeli porastu turista iz zapadne Evrope: Ilustrascija, Foto: Savo Prelević
Turoperatori doprinijeli porastu turista iz zapadne Evrope: Ilustrascija, Foto: Savo Prelević

Ministrarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) najkasnije do sredine ovog mjeseca završiće program koji će sadržati kriterijume i iznos subvencije koju će dobiti turoperatori za organizovane dolaske turista u Crnu Goru, kazao je za “Vijesti” državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja (MORT) Damir Davidović.

Vlada je u trećem paketu mjera podrške u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa za jednu od mjera predvidjela subvencije za turoperatore koji budu organizovano dovozili turiste u Crnu Goru i zadužila MORT da uradi kriterijume i iznos subvencija.

Program pomoći za turoperatore može uticati na zimsku sezonu: Davidović
Program pomoći za turoperatore može uticati na zimsku sezonu: Davidovićfoto: Savo Prelević

Pomoć samo za predsezonu i postsezonu

“Kada govorimo o podršci turoperatorima, osnovni kriterijum će svakako biti da gost mora boraviti u Crnoj Gori u periodu od najmanje 7 dana što će se dokazivati plaćenim aranžmanom, mora biti prijavljen i mora biti plaćena boravišna taksa. Trenutno sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) radimo i na drugim kriterijumima koji treba da diferenciraju ono što bude u datom trenutku interes naše privrede i eventualna ponuda sa emitivnih tržišta. Program podrške za turoperatore će svakako biti završen najkasnije sredinom ovog mjeseca. U zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije on može uticati na rezultate zimske turističke sezone. Za ovu mjeru je u ovoj godini opredijeljeno 500.000 eura, a u narednoj milion eura”, kazao je Davidović.

On je objasnio da je za puni efekat ove mjere važno smirivanje epidemiološke situacije i otvaranje granica prema Crnoj Gori od strane najznačajnijih emitivnih tržišta.

“Cilj je da taj trenutak dočekamo definisanim programom i kriterijumima i o tome obavijestimo turoperatore koji sarađuju sa Crnom Gorom. Prije konačnog predlaganja plana konsultovaćemo turističku privredu kako bi ova aktivnost bila upodobljena njenim interesima. Osnovna namjera ove mjere je pružanje ovog vida podrške samo u periodu predesezone i postsezone i između ostalog ima za cilj da turistički promet u narednoj godini pokrene što ranije i uz adekvatne mjere promocije za koju je opredijeljen novac, te podrške avio dostupnosti. Sve su to mjere iz trećeg paketa koji je Vlada donijela” pojasnio je Davidović.

On je objasnio da koordinacijom svih ovih mjera treba da se postigne najveći mogući efekat u ponovnom pokretanju značajnijeg turističkog prometa i stvore uslovi za snažnije upravljanje ovim procesom u odnosu na emitivna tržišta.

“Nažalost, pandemija koja je obilježila ovu godinu ne jenjava, što utiče na proces otvaranja emitivnih tržišta prema nama. Ovaj period dok još postoje ograničenja na putovanja koristimo da sve ove mjere pripremimo, adekvatno iskoordiniramo kako bi ih po stvaranju uslova odmah mogli sprovesti”, istakao je Davidović.

Ko su turoperatori

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO) za crnogorsko tržište rade turoperatori Njemačke, Austrije, Švajcarske, Poljske, Rusije, regiona, Velike Britanije, Francuske.

“Važno je reći da po obimu prometa postoji značajna razlika između turoperatora u mnogim slučajevima, ali sa druge strane, veliki broj zapadnoeveropskih turoperatora je jedan od razloga zbog čega je najveći rast u broju turista u Crnoj Gori u periodu od 2016. do izbijanja pandemije bio sa najrazvijenijih emitivnih tržišta zapadne Evrope, dok smo istovremeno sa tradicionalno najvažnijih tržišta uspjeli da očuvamo rekordne posjete u kontinuitetu”, kazao je Davidović.

Među turoperatorima iz Njemačke, sedam glavnih grupa čini skoro dvije trećine ukupne prodaje - TUI AG, DER Touristik, FTI Touristik GmbH, Alltours Flugreisen GmbH, Aida Cruises i Schauinsland Reisen i FTI–Group..

Kada su u pitanju turoperatori i turističke agencije iz Austrije, izdvajaju se Adventure Top Tours, ASI Wirklich Reisen, BergSpechte, COLUMBUS Reisen GmbH, Fischer Reisen Gmbh, Islaverde Reisen E.U... Najvažniji turopeartori koji rade Crnu Goru sa područja Poljske su Rainbow Tours, TUI Poland i ITAKA.

Najvažniji turoperatori i turističke agencije za Švajcarsu su Unique Travel, Travelclub AG, Fert Events Management, Eurotrek AG, Berge und Meer AG, Kuoni Reisen A.

Kada je riječ o organizovanom dolasku turista iz Rusije za Crnu Goru, neki od najznačajnih turoperatora/agencija na ruskom tržištu su: R tours, PAKS, TUI Russia, Balkan, Biblio Globus, Acent, Coral Travel, Anex Tour, Intourist-Thomas Cook...

“Preko 50 britanskih turoperatora u svojoj ponudi ima Crnu Goru, među kojima se, kao značajniji, izdvajaju TUI UK, Jet 2 Holidays, Balkan Holidays, Saga, Secret Escapes, Exodus, Kuoni... Kada je riječ o organizovanom dolasku turista iz Francuske za Crnu Goru, neki od najznačajnih turoperatora – agencija na francuskom tržištu su: Step Travel, Steam Evasion, Adeo Voyages, Allibert, Amplitudes, Amslav, Bemex Tours, Club Med, Comptoir des voyages...”, naveo je Davidović.

Bailey Robinson, Balkan Escape, Busabout, Classic Collection Holidays, Concorde Travel, Contiki Holidays Ltd, neki su od turoperatora iz Velike Britanije.

Iz regiona sa tržišta Srbije su turističke agencije Kompas tourism travel, Olympic travel, Omega tours, Miross Travel, Astakos, S.A.B. International, Top Tours, Filip Travel. Iz BIH su Kompas Tours-Rm, Mig Tours, Unis/Tours, Sebastijan-Tours, Nova, In Travel, Vtti Travel i Market Tours, a iz Slovenije Relax i Promet T&T.

U toku konkurs za subvencije za kredite, uskoro za privatni smještaj

MORT je 18. avgusta raspisao poziv za subvencije kamatne stope tokom grejs perioda za reprogramirane kredite u turizmu i ugostiteljstvu za građane, preduzetnike i firme.

“Vjerujem da ćemo u narednim danima ovaj poziv proširiti sa još jednom kategorijom koja je snažno pogođena padom turističkog prometa. Ovdje je važno naglasiti da se kamatna stopa subvencioniše u potpunosti tokom trajanja grejs perioda maksimalno do 24 mjeseca, a rok trajanja grejs perioda korisnik kredita dogovara sa svojom bankom. Kamatna stopa reprogramiranog kredita mora biti ista ili niža u odnosu na kamatnu stopu na osnovni kredit da bi se reprogram kvalifikovao za subvenciju”, pojasnio je Davidović.

On je za najskorije vrijeme najavio i usvajanje programa podrške za izdavaoce privatnog smještaja, kao i javni poziv za subvenciju kamatne stope za kredite za obrtna sredstva koji će biti realizovani kroz kreditnu liniju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) gdje je planirana subvencija 80% kamatne stope ili maksimalno 3%.

Bonus video: