Gorivo od utorka skuplje 1 do 2 centa po litru?

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u ponoć, u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara

24830 pregleda 346 reakcija 45 komentar(a)
U ponedjeljak će objaviti cijene goriva, Foto: Luka Zeković
U ponedjeljak će objaviti cijene goriva, Foto: Luka Zeković

Predstojeće usklađivanje cijena naftnih derivata u Crnoj Gori, od utorka će najvjerovanije donijeti poskupljenje goriva od jednog do dva centa po litru, pokazuju podaci do kojih su “Vijesti” došle iz nekoliko izvora.

Projekcije za eurobenzin 98 i lož ulje pokazuju da će, prema dostupnim podacima sa međunarodnih berzi zaključno sa četvrtkom, poskupiti za dva centa po litru, a eurodizel i eurosuper benzin 95 za oko cent po litru.

To bi značilo da će od utorka cijena benzina eurosuper 95 biti uvećana sa 1,13 na 1,14 eura po litru, eurosupera 98 sa 1,16 na 1,18 eura, eurodizela sa 1,02 na 1,03 eura, a lož ulja sa eura na 1,02 eura po litru.

U ove kalkulacije i očekivanja nije uračunat petak, posljednji dan trgovine na međunarodnom tržištu.

Prema očekivanjima, petak može donijeti samo dodatni rast eurodizela ne za jedan nego za dva centa i to samo u slučaju da posljednjeg dana trgovine cijena ovog naftnog derivata poraste 10-11 dolara po toni u odnosu na četvrtak.

Iz Vlade će u ponedjeljak zvanično saopštiti cijene derivata za naredne dvije sedmice.

U starom sazivu izvršne vlasti taj posao je radilo bivše Ministarstvo ekonomije, a ubuduće će to raditi Ministarstvo za kapitalne investicije, kojem je dodat Direktorat za energetiku.

Eurodizel gorivo i lož ulje, u prethodnom usklađivanju 8. decembra ove godine, poskupilo je tri centa po litru, eurosuper benzin 95 dva centa, a eurosuper benzin 98 jedan cent po litru.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u ponoć, u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Kalkulacije dvosedmičnog usklađivanja državi dostavljaju domaće naftne kompanije, a provjerava ih i potvrđuje resorno ministarstvo.

Sve i da uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara, ili 0,001 dolar po litru, imajući u vidu visinu dažbina i propisanu formulu obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti jeftinija od 68 centi, eurobenzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi.

Bonus video: