Rušenje pumpe u Danilovgradu državu može skupo koštati

Vlasnici kažu da je prvobitnim planom predviđeno da se magistrala proširi, a pumpa ostane, ali da je to promijenjeno uz “moguće zloupotrebe službenog položaja pojedinaca

25010 pregleda 20 reakcija 22 komentar(a)
Pumpa “Euro petrola” u Danilovgradu, Foto: Europetrol
Pumpa “Euro petrola” u Danilovgradu, Foto: Europetrol

Iz kompanije “Euro Petrol CG” su saopštili da bi država mogla pretrpjeti višemilionsku štetu ukoliko bude sprovedena namjera rušenja njihove benzinske pumpe u Danilovgradu zbog proširenje magistralnog puta.

“Zbog neodgovornog postupanja državnih i lokalnih nadležnih organa, kao i moguće zloupotrebe službenog položaja pojedinaca u prethodnom periodu, na trasi brze saobraćajnice bulevarskog tipa između Danilovgrada i Podgorica čija je izgradnja u toku, našao se i savremeni, legalno sadrađeni objekat benzinske pumpe ‘Euro Petrol’. Rušenjem ove benzinske pumpe, mi vlasnici, pretrpjeli bi ogromnu štetu koju bi država po zakonu morala nadoknaditi, kao i izgubljenu dobit”, naglasili su iz kompanije.

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” su kazali da je glavni projekat rekonstrukcije magistralnog puta urađen u skladu sa važećom planskom dokumentacijom koja definiše položaj i poprečni profil bulevara i Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata. Oni navode i da će iznos naknade za nepokretnosti koje je potrebno otkupiti za ove potrebe odrediti nadležni u postupku eksproprijacije.

Iz kompanije u vlasništvu Maria i Nikole Gojčaja ističu da su prije tri godine počeli sa obraćanjima i brojnim pozivima nadležnima, u kojima su upozoravali na nezakonitost i štetnost uklanjanja benzinske pumpe. Kazali su da je pumpa izgrađena na osnovu građevinske dozvole 2004. i da su 2006. dobili upotrebnu dozvolu.

“Nakon izgradnje kružnog toka u Danilovgradu, obratili smo se nadležnom opštinskom organu još 2011. godine, koji je izdao pisano izjašnjenje u kome se potvrđuje da benzinska pumpa neće biti ugrožena izgradnjom bulevara jer će se radovi izvoditi do ivice katastarske parcele na kojoj se nalazi. Isto tako, Direkcija za saobraćaj je dostavila pismenu potvrdu kao i izvod iz glavnog projekta u kome se navodi da će osovina planirane saobraćajnice ispred benzinske pumpe biti pomjerena za 1,60 m, kako bi se u drugoj fazi nesmetano nastavio bulevar, a pumpa mogla da ostane jednosmjerna”, smatraju oni.

Izmjenama prostornog plana iz 2014. godine, u periodu kada je, kako navode, benzinska pumpa bila pod nadležnošću stečajnog suda, predviđa se njeno rušenje.

“Planerska kuća koja je bila obrađivač predmetnog prostornog plana, Centar za planiranje urbanog razvoja u oktobru 2018. godine dala je pisano mišljenje na zahtjev Opštine Danilovgrad, da sa stanovišta prostornog planiranja pomjeranje osovine saobraćanice za 1,6 metara ne predstavlja problem i ne utiče na koncepciju planskog rješenja, kao i da, ako ima mogućnosti, projektant saobraćajnog koridora nema smetnji da pronađe racionalnije rješenje radi očuvanja benzinske pumpe”, saopštila je porodica Gojčaj. Međutim, kako dodaju, do sada nije ništa konkretno urađeno da se pokuša sačuvati pumpa koja je za 15 godina rada državi i Opštini danilovgrad platila preko 20 miliona eura raznih dažbina.

“Zbog svega navedenog, javno postavljamo pitanje, kako su se mogli desiti brojni propusti u našem slučaju, u čijem je interesu rušenje benzinske pumpe i pričinjavanje dugoročne ogromne ekonomske štete koju mora nadoknaditi država, dok bi se izgradnja planirane saobraćajnice trebalo, mogla i može završiti uz očuvanje ovog poslovnog objekta i uz značajnu uštedu javnih sredstava, kako je i bilo predviđeno prvobitnim planom”, ocjena je vlasnika kompanije.

Spremni da idu i do Strazbura

Porodica Gojčaj ističe da nije sproveden ni postupak eksproprijacije iako je rekonstrukcija magistrale stigla do pumpe, da im nije predstavljen eleborat o procjeni vrijednosti pumpe i zemljišta koji se eksproprišu, kao da ne postoji ni elaborat o rušenju pumpe, iako se radi o objektu visokog požarnog rizika.

“Sve navedeno ukazuje na neobjašnjivo i nedopustivo brojna kršenja zakona i osnovnih ljudskih prava, koje može uzrokovati ozbiljne posljedice i ogromnu štetu. Stoga, prije eventualno nezakonitog pokušaja ulaska u naš posjed, očekujemo da državni organi, prije svih aktuelno nadležno ministarstvo i Vlada, kao i nadležna Uprava za saobraćaj preduzmu neophodne zakonske radnje radi rješavanja ove situacije”, naglasili su iz porodice Gojčaj, najavljujući da će zaštitu prava i interesa tražiti koliko je moguće pred domaćim sudovima i u slučaju potrebe pred Evropskih sudom za ljudska prava.

Bonus video: