Posvećeni Crnoj Gori, ne kažu da li ostaju

Iz Amana nijesu odgovorili na to da li će tražiti odštetu, ni da li se zatvaranjem Svetog Stefana krši ugovor o zakupu

19079 pregleda 229 reakcija 36 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Biljana Matijašević
Sveti Stefan, Foto: Biljana Matijašević

Aman resorts zatvorio je Sveti Stefan do kraja ove sezone, ali, kako su poručili, ostaju posvećeni Crnoj Gori i raduju se što brzom povratku gostiju.

Aman upravlja hotelima “Sveti Stefan” i “Miločer”, a zakupac je Adriatik propertis grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Iz Amana su “Vijestima” rekli da su im sigurnost i bezbjednost gostiju i osoblja prioritet.

“Aman je s tugom saopštio da je od 21. maja 2021. godine Aman Sveti Stefan obustavio rad do kraja sezone 2021. godine. U Amanu su sigurnost i bezbjednost gostiju i osoblja uvijek bili prioritet i, nažalost, suočeni smo sa situacijom van naše kontrole, koja nam zabranjuje da upravljamo Svetim Stefanom sa standardima privatnosti i uslugama po kojima je naš brend poznat. Naši lokalni timovi i lokalni partneri su upoznati sa tim, i uprkos ovoj teškoj odluci, i dalje ostajemo posvećeni Crnoj Gori i radujemo se što bržem povratku gostiju na odredište”, poručili su iz Amana.

Nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li razmišljaju da napuste Crnu Goru potpuno i da li će tražiti odštetu od Vlade, kao ni da li se zatvaranjem Svetog Stefana krši ugovor o zakupu.

Statis je nedavno, gostujući na Televiziji A1, najavio arbitražu u Londonu.

Ministarstvo bez komentara

Da li se zatvaranjem hotela “Sveti Stefan” krši ugovor, nijesu “Vijestima” odgovorili ni iz Ministarstva ekonomskog razvoja, niti iz Adriatik propertisa.

Originalnim ugovorom zakupac se obavezao da imovinu drži otvorenom za poslovanje 11 mjeseci. Kasnije je taj period aneksima smanjen na osam mjeseci.

Da bi Aman mogao da napusti Crnu Goru, krajem aprila najavio je šef države Milo Đukanović koji je u prijateljskim vezama sa Statisom.

Đukanović je tada kazao da je razgovarao sa turističkim investitorima u Crnoj Gori i da je od njih čuo “zaprepašćenje i strah od onoga šta su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana”.

Tih dana mještani Svetog Stefana i Pržna srušili su ogradu koja vodi ka najljepšoj crnogorskoj plaži - Kraljičinoj plaži, koju je nelegalno postavila kompanija Adriatik propertis.

Ta Kraljeva, ali i zapadna svetostefanska plaža godinama su rezervisane isključivo za goste grad-hotela i vile “Miločer”.

Originalnim ugovorom zakupac hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža” se obavezao da imovinu drži otvorenom za poslovanje 11 mjeseci. Kasnije je taj period aneksima smanjen na osam mjeseci

Kraljičina plaža duže od decenije potpuno je zatvorena za građane.

Novi direktor Javnog preduzeća Morsko dobro Mladen Mikijelj, nedavno je saopštio da je utvrđeno da je ograda svih proteklih godina bila nelegalno postavljena, ali i da je protivzakonito uzurpirana riva koja vodi do ostrva Sveti Stefan.

To je kazao nakon sastanka sa mještanima koji su porušili ogradu, ali i nakon “pregleda dokumentacije”.

Adriatik propertis ne odustaje od projekta gradnje novog hotela “Kraljičina plaža” i depadansa sa stanovima za tržište u Miločerskom parku, čemu se protive Opština Budva i mještani. Oni su u proteklih godinu nekoliko puta pozivali Vladu i organizovali proteste da se zaustavi gradnja, konstatujući da je prilikom izdavanja dozvole prethodna Vlada napravila propuste.

Oni su tada isticali da je potrebno spriječiti “betonizaciju Miločerskog parka”, u kome je građevinska operativa gradila proteklih mjeseci.

Komisija za analizu gradnje u Miločerskom parku, koju je formiralo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nedavno je takođe ukazala na niz nepravilnosti.

Biznismen Ratko Knežević nedavno je optužio svoga kuma, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je on zapravo stvarni vlasnik kompanije Aman.

Ugovor o zakupu elitnih hotela potpisan je 2007. sa kompanijom Aidway investment, čiji je vlasnik tada bio singapurski Aman resorts. Aman je u periodu zakupa Svetog Stefana već bio u dugovima, pa su ovaj posao u Crnoj Gori brzo preuzeli Grci Viktor Restis i Petros Statis, kao i Malezijac Vei Seng Pua. Restis se ubrzo nakon toga povukao iz poslova u Crnoj Gori.

Hoteli “Sveti Stefan” i “Miločer”, koji su dati u zakup firmi Adriatic properties prvo na 30, pa aneksima ugovora na 42 godine, upisani su u katastru na većinski državnu kompaniju “Sveti Stefan hoteli” (SSHO) čijim se akcijama trguje na berzi.

Bonus video: