MEK: Vlada utvrdila Program podrške za zapošljavanje mladih u 2022.

Iz MEK su poručili sa se Program temelji na pet mjera "koje će doprinijeti stvaranju preduslova za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih prolongiranim zapošljavanjem mladih, i orijentisan na postizanje fer i inkluzivnog društva, punog mogućnosti, uz naglašavanje važnosti principa o aktivnoj podršci zapošljavanju"

2086 pregleda 1 komentar(a)
Jakov Milatović, Ministar ekonomskog razvoja, Foto: Savo Prelević
Jakov Milatović, Ministar ekonomskog razvoja, Foto: Savo Prelević

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, utvrdila Program podrške za zapošljavanje mladih u 2022. godini čiji je cilj zadržavanje mladih u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK).

"Kreiramo mjere podrške za zapošljavanje koje će im donijeti priliku da uče, usavršavaju se i nađu posao u svojoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Iz MEK su poručili sa se Program temelji na pet mjera "koje će doprinijeti stvaranju preduslova za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih prolongiranim zapošljavanjem mladih, i orijentisan na postizanje fer i inkluzivnog društva, punog mogućnosti, uz naglašavanje važnosti principa o aktivnoj podršci zapošljavanju."

Poručuju da će se Programom obezbijediti veća usklađenost između obrazovanja i tržišta rada kroz međuinstitucionalnu saradnju.

MEK je najavilo i unaprijeđenje aktuelnih i kreiranje novih programa i zakonskih rješenja, uz posebno osmišljene mjere za mlade sa invaliditetom.

"Takođe, Programom se planira jačanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv sive ekonomije, kao i jačanje apsorpcione moći korisnika EU pomoći u oblasti poljoprivrede. Programom se planira jačanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv sive ekonomije, kao i jačanje apsorpcione moći korisnika EU pomoći u oblasti poljoprivrede", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da je Program podrške za zapošljavanje mladih preteča programa „Garancija za mlade“ koji se u Evropskoj uniji (EU) sprovodi skoro deceniju.

Program EU "Garancija za mlade" podržava "neometan prelazak mladih iz svijeta obrazovanja ili iz nezaposlenosti u svijet rada."

"Crna Gora se na uvođenje „Garancija za mlade“ obavezala na Ministarskom sastanku 8. jula 2021. godine, a na temelju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan iz oktobra 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Poručili su da su prepoznali mlade kao "najveći resurs", te da je "zapošljavanje ključni mehanizam za uspješnu integraciju mladih u društvo i da je usko povezano sa drugim aspektima života."

"Programom podrške za zapošljavanje mladih sistemski će se unaprijediti položaj njihov kroz obezbjeđenje mogućnosti za učenje i pružanje aktivne podrške za povećanje njihove zapošljivosti i zapošljavanja, kao dio širih napora na podsticanju održivog ekonomskog rasta, dostojanstvenog rada i inkluzivnog društva punog mogućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: