Ibrahimović: Dobri rezultati u reformi energetskog sektora

"Uprkos izazovima u snabdijevanju energijom, Vlada je čvrsto opredijeljena da sprovodi zelenu energetsku tranziciju u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom", kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović

3247 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Crna Gora ima dobre rezultate u reformi energetskog sektora, ocijenio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, navodeći da je Vlada čvrsto opredijeljena da sprovodi zelenu energetsku tranziciju, u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, Ibrahimović i državni sekretar Admir Šahmanović sastali su se sa direktorom Energetske zajednice (EZ) Arturom Lorkowskim.

„Diskusija se fokusirala na napredak Crne Gore u transponovanju EU paketa čiste energije, strategiju postepenog izbacivanja uglja, obnovljivu energiju i trenutnu situaciju na energetskom tržištu“, kaže se u saopštenju.

Ibrahimović je kazao da Crna Gora ima dobre rezultate u reformama energetskog sektora, i da je jedna od najboljih na tom polju u EZ.

„Uprkos izazovima u snabdijevanju energijom, Vlada je čvrsto opredijeljena da sprovodi zelenu energetsku tranziciju u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom. Veoma cijenimo podršku Sekretarijata koji nam pomaže da izazove energetske tranzicije pretvorimo u prilike“, naveo je Ibrahimovića.

Lorkovski je, kako se navodi, istakao prioritete na nivou EZ, uključujući usvajanje energetskih i klmatskih ciljeva za 2030. i sprovođenje mjera Mape dekarbonizacije.

On je ocijenio da je današnji sastanak bio veoma produktivan.

„Imali smo priliku da razmijenimo informacije i razgovaramo o napretku Crne Gore u procesu zelene energetske tranzicije i razmotrimo otvorena pitanja sa ministarstvom i ključnim akterima u energetskom sektoru, uključujući kako osigurati usklađenost sa Direktivom o industrijskim emisijama“, kazao je Lorkovski.

Prema njegovim riječima, identifikovali su mjere koje su potrebne da bi energetska tranzicija u Crnoj Gori, a posebno u regionu uglja, bila uspješna.

Kako su kazali iz Ministarstva, Lorkowski se tokom posjete sastao sa menadžmentima ključnih energetskih kompanija, uključujući Regulatornu agenciju za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, Crnogorsku berzu električne energije, Elektroprivredu, Crnogorski elektrodistrubutivni sistem, Crnogorski operater tržišta električne energije i Crnogorski elektroprenosni sistem.

Bonus video: