Nema podataka o dažbinama za jahte

Informacioni sistem Uprave prihoda ne omogućava pretragu podataka o plaćenim akcizama i PDV-u na gorivo u marinama i lukama

5384 pregleda 3 komentar(a)
Vlasnicima jahti od juna vraćena obaveza plaćanja dažbina na gorivo, Foto: Siniša Luković
Vlasnicima jahti od juna vraćena obaveza plaćanja dažbina na gorivo, Foto: Siniša Luković

Ministarstvo finansija nema podatke koliko je novca naplaćeno od akciza i poreza na dodatnu vrijednost (PDV) promet goriva za snabdijevanje jahti i brodova, od kada su ove dažbine vraćene na snagu 11. juna ove godine, zbog toga što akcizni i sistem elektronske fiskalizacije ne omogućavaju takvu pretragu podataka.

Oni su naveli da je jedan od razloga za ukidanje ove povlastice bila i potreba dodatnog usaglašavanja carinskih propisa sa propisima i praksom država članica EU i da je navedno pozitivno ocijenjeno u Izvještaju Evropske komisije za 2022. godinu.

”Ministarstvo finansija raspolaže podacima o ukupnim prihodima po osnovu akcize na mineralna ulja za sve potrošače, koji su zabilježili pad u periodu jun-septembar 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine zbog umanjenja akciza u početku za 40%, a zatim za 50%”, naveli su iz Ministarstva.

Iznos umanjenja akciza vraćen je na 40 odsto od prošle sedmice.

U junu, julu, avgustu i septembru ove godine država je od akciza na gorivo, koje je prodato svim kategorijama potrošača, prihodovala 38 miliona eura, a u istom periodu prošle godine 67 miliona eura.

Kada je u pitanju naplata PDV-a na promet goriva za snabdijevanje jahti i brodova, Uprava prihoda i carina nas je obavijestila da u sistemu elektronske fisklalizacije u kome se evidentira kompletan promet kod poreskih obveznika koji su obveznici fiskalizacije, trenutn o nije moguće zadati upit koji bi vratio tačan podatak o iznosu prometa i PDV-a obračunatog i iskazanog u tom prometu, a koji se odnosi isključivo na prodaju goriva za snabdijevanje jahti i brodova. Ovo iz razloga što ne postoji jedinstveni identifikator po kom bi se mogla izvršiti pretraga podataka u EFI sistemu (npr., jedinstvena šifra djelatnosti za usluge snabdijevanja jahti i brodova naftom i naftnim derivatima, nacionalni šifarnik proizvoda koji bi tretirao jedinstvenom šifrom gorivo za jahte i brodove, obaveza jedinstvenog elektronskog naplatnog uređaja na pumpnoj stanici, za šta u ovom trenutku ne postoji obaveza regulisana pravnim okvirom države Crne Gore)”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Oni iz istog razloga nisu mogli saopštiti da li je zabilježeno zbog uvođenja ove obaveze, smanjenje potrošnje goriva za jahte i brodove.

Bonus video: