Odbor podržao formiranje državne lutrije i zakon o PIO za radnike KAP-a

Izmjene zakona o igrama na sreću predložila grupa poslanika Demokratske Crne Gore, a izmjene zakona o PIO poslanici Socijalističke narodne partije

13876 pregleda 6 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Odbora za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od ranijih sjednica Odbora za ekonomiju, Foto: Boris Pejović

Odbor za ekonomiju podržao je danas izmjene zakona o igrama na sreću kojim se predviđa formiranje državne kompanije za lutrijske igre, kao i izmjenu zakona o penzionom i invalidskom osiguranju kako bi i posljednje grupe radnika bivšeg Kombinata aluminijuma, koje su dobile otkaz, imale pravo na raniji odlazak u penziju kao i njihove kolege koje su to pravo prethodno iskoristile.

Izmjene zakona o igrama na sreću predložila grupa poslanika Demokratske Crne Gore, a izmjene zakona o PIO poslanici Socijalističke narodne partije.

Lutrijske igre prestale su da se priređuju krajem 2016. godine, kada je privatnoj Lutriji Crne Gore istekla koncesija.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je model privatne lutrije doživio kompromitaciju, zbog čega smatra da bi državne kompanija povratila povjerenje igrača, da bi bila profitabilna i da bi dobit išla u državni budžet.

Polsnaik SNP-a Bogdan Božović je kazao da ovim izmjenama zakona o PIO radnici KAP-a i metalskog sektora mogu otići u penziju pod povoljnijim uslovima s obzirom na težinu tog posla, kao što su prethodno ista prava imale druge grupe radnika iz ovog sektora.

Ovi zakoni su proslijeđeni Skupštini na konačno izjašnjenje.

Predlog dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji su podnijeli poslanici: Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša, nije ni razmotran jer predlagači nisu došli na sjednicu.

Bonus video: