Hodžić za "Vijesti": U Ulcinju polovina gostiju neprijavljena

U gradu, prema slobodnoj procjeni nas iz TO i turističkih poslenika, boravi između 90 i 100 hiljada gostiju, a možda i više, ali u Ulcinju zvanično ljetuje nešto više od 46 hiljada turista

35092 pregleda 214 reakcija 29 komentar(a)
Na pragu rekordne sezone: Ćazim Hodžić, Foto: Samir Adrović
Na pragu rekordne sezone: Ćazim Hodžić, Foto: Samir Adrović

U Ulcinju zvanično ljetuje nešto više od 46 hiljada turista, ali je prema procjenama iz lokalne Turističke organizacije boravak prijavilo njih manje od 50 odsto.

To je u razgovoru za “Vijesti” potvrdio direktor Turističke organizacije (TO) Ćazim Hodžić.

“U gradu, prema slobodnoj procjeni nas iz TO i turističkih poslenika, boravi između 90 i 100 hiljada gostiju, a možda i više. Ukoliko se ovakav trend nastavi još 20 do 25 dana, imaćemo sigurno bolju sezonu od prošle i moći ćemo već tada da kažemo da je bila jako uspješna i blizu rekordne 2019. Vjerujem da će posjeta biti dobra i u postsezoni, a i kasnije jer su iz Karisme i Otranta najavili da hotele neće zatvarati cijelu ovu godinu”, kazao je Hodžić.

Zvanični podaci TO, objavljeni u četvrtak, pokazuju da u Ulcinju ukupno boravi pet odsto više gostiju nego lani u istom periodu, ali i 20 odsto manje nego 2019. U privatnom smještaju, koji je ubjedljivo dominantan već više decenija zbog nedostatka hotela većih kapaciteta, trenutno boravi 5% više gostiju nego lani, ali i 25 odsto manje nego 2019. U hotelskom smještaju situacija je obrnuta - u privatnom smještaju ljetuje 7 odsto manje turista nego lani, a u hotelskom 10 odsto više nego 2019.

Detalj sa Velike plaže
Detalj sa Velike plažefoto: Samir Adrović

Hodžić je naveo da je do 3. 8, ostvareno 18,43 odsto više noćenja i prijavljenih gostiju u odnosu na prošlu godinu ali 10-12 odsto manje nego 2019.

“To može i mora bolje. Vjerujem da će naši i kontrolori Sekretarijata za finansije biti na visini zadatka do kraja sezone, a uzdamo se i u pomoć policije na graničnim prelazima. U tom slučaju, rezultat će biti ohrabrujući za sve nas u susret narednoj sezoni i sigurno blizu rekorda. Vidjećemo na kraju, čekamo Monstat”, kazao je Hodžić.

Mobilna aplikacija za prijavu

Za razliku od prošle godine, TO ove sezone ima svojih šest kontrolora, kao i sekretarijat za finansije, koji su non-stop na terenu što je i rezultiralo većim broja prijava boravka.

“Takođe, prvi put u Ulcinju, ali i u Crnoj Gori, uradili smo mobilne aplikacije za prijave gostiju tako da stanodavci nemaju potrebu da posjećuju info punktove. To se pokazalo kao dobar potez jer već imamo oko 350 zahtjeva i korisnika ove aplikacije. Nadamo se da će naredne sezone taj broj biti značajno viši i da ćemo jednog dana imati situaciju da svaka kuća ima tu mogućnost”, kazao je Hodžić.

Podsjetio je da su TO i privrednici za ovogodišnju sezonu počeli aktivnosti već krajem decembra prošle godine. Tada je bila organizovana manifestacija “Sweet december”, koja je trajala od 15. decembra do 10. januara sa zvučnim imenima muzičara na crnogorskom i albanskom jeziku... Zatim je, kako je naveo, u februaru otvoren hotel Karisma u kome je boravilo više stotina gostiju svakodnevno, posebno iz Skandinavije.

“Krajem aprila i početkom maja, odnosno za prvomajske praznike i za Dan opštine, Ulcinj je imao veliki priliv gostiju iz države kao i iz zemalja regiona i Evrope. U sklopu toga, održane su tradicionalne manifestacije “Svi za turizam” i “My fest”. Prema svim pokazateljima, u tom periodu od 28. 4. do 5. 5. imali smo najveći broj gostiju u zadnjih 15 godina”, kazao je Hodžić. Mjesec maj, što se tiče posjećenosti, bio je bolji čak i od rekordne 2019.

“Onda je uslijedio blagi pad u junu, ne samo kod nas nego svuda u regionu, pa i u Evropi. Imali smo četiri kišna vikenda, a danas svako preko mobilne aplikacije može da sazna kakvo će biti vrijeme i gdje će shodno tome provesti vikend ili odmor”, naveo je Hodžić.

Planovi za avgust i septembar

No, kako ističe, jul je vratio sezonu.

“Imali smo od početka sezone velikih nastupa najvećih zvijezda u ex Jugoslaviji pa i šire - gostovao je Hari Varešanović, grupa Sevdah bejbi iz Srbije, organizovali smo spektakularni koncert ispod zidina Starog grada sa svjetski poznatom operskom zvijezdom Ramë Lahajom i sopranom Oliverom Tičević i na kraju tradicionalno “Bojanovanje” uveličala je Amina Medunjanin”, kazao je Hodžić.

Podsjetio je da su u međuvremenu održane i manifestacije “Ulcinj trail”, “Pranvera ne Ane te malit”, “Veče klipova”, “Teqball”, Old timer fest”, “Beachvolleyball tournamnet”... Takođe, TO je od početka godine ugostila turoperatore iz Azerbejdžana i Belgije, novinare iz Crne Gore, Njemačke, sa Kosova, Albanije i Srbije.

“Želim da se zahvalim privrednicima grada, zakupcima plaža, ugostiteljima i hotelijerima koji svakodnevno organizuju neka druženja i manifesaticije u svojoj režiji. Tako i nama pomažu i tako sinhronizovano svi utičemo na dobar tok sezone, što je dobro”, kazao je Hodžić.

Najavio je ambiciozne planove TO za avgust i septembar. Kako je kazao, uskoro će biti organizovana manifestacija “Dani bamija”, koja se već nekoliko godina tradicionalno održava u Palati Venecija u Starom gradu, zatim polovinom avgusta međunarodni Sajam knjiga, tu je i nezaobilazna Ljetnja scena...

“U septembru ćemo imati “Jesenju korbu”, koju smo prošle godine organizovali u Vladimiru. Odlučili smo da svake godine promijenimo lokaciju, tako da će ove godine ona vjerovatno biti upriličena ispod zidina Starog grada”, najavio je Hodžić. TO, kako je naglasio, vodi intenzivne pregovore sa eminentnim influenserima, koji bi tokom post sezone imali svoje programe u najjužnijoj opštini.

Takođe, TO krajem avgusta planira organizaciju manifestacije na ulcinjskoj Solani.

“Tom poslu prilazimo sa maksimalnom odgovornošću, imajući u vidu da Solanu iz dana u dan posjećuje sve više turista”, kazao je je Hodžić.

Prednjače mladi i građani Kosova i Srbije

Prema zvaničnim podacima TO najviše gostiju u Ulcinju ove godine uzrasta je od 18 do 30 godina, njih 22 odsto što je za nekoliko procenata više nego lani. Slijede ih turisti od 30-40 godina, kojih je oko 17,2%, pa oni od 40-50 godina sa 16,8 odsto, od 50-60 godina 11,5 odsto...

“To što mlađe generacije biraju Ulcinj za ljetovanje, dobar je pokazatelj”, ocijenio je Hodžić.

Kada je u pitanju nacionalna struktura gostiju od početka godine prednjače građani Kosova sa 29 odsto, zatim Srbije 14 odsto, Bosne 13 odsto, Njemačke 10 odsto, Albanije 5 odsto, Makedonije, Poljske i Švajcarske 3 odsto, Švedske i Rusije 2 odsto, Mađarske, Austrije i Belgije 1 odsto...

Gužve problem, buka nestaje izgradnjom hotela

Hodžić je kazao da se TO maksimalno trudi da saobraćajne gužve u gradu budu što manje iako to nije u njihovoj ingerenciji.

“Imali smo par sastanaka sa pripadnicima OB Ulcinj i Komunalne policije. Mislim da je to uticalo da se prilično smanje gužve, pogotovu na mostu na Port Mileni. Tamo se reguliše sobraćaj u određenim vremenskim intervalima, kada se puštaju po dvije trake. Ipak, kada imate 100 hiljada gostiju sa ovakvom infrastrukturom, teško je... To nije problem samo Ulcinja, nego i ostalih primorskih gradova”, kazao je Hodžić. Kako je naveo, primijetio je da je grad čistiji i da OB i Komunalna policija djeluju organizovanije nego prethodnih godina.

Kada je u pitanju buka na Pristanu, naveo je da je TO dobila dosta primjedbi od građana i turista i da ih je proslijedila nadležnim institucijama.

“Imamo mlađu populaciju koja želi provod, ali i stariju koja hoće mir. Vjerujem da će taj problem biti riješen kada budu izgrađeni hoteli sa pet zvjezdica na mjestima bivšeg Galeba i Jadrana. Tada će i decibeli morati biti na nivou koji zadovoljava pravo gostiju da uživaju i ljetuju kao i u svim drugim ljetovalištima širom Evrope”, poručio je Hodžić

Sam uberi masline i uzmi ulje

Direktor TO najavio je aktivnosti i tokom predstojeće berbe maslina.

“Pozvaćemo sve turiste koji to žele da direktno učestvuju u berbi i za prikupljene količine dobiju najbolje ulcinjsko maslinovo ulje”, kazao je Hodžić

Bonus video: