Naplata kirije od Statisa jedini posao

Državne kompanije HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” koje gazduju elitnim hotelskim kompleksom “Sveti Stefan-Miločer” predstavljaju rijetkost na crnogorskoj poslovnoj sceni, sav posao im je ubiranje rente koju naplaćuju od izdavanja elitnog ljetovališta

40022 pregleda 56 reakcija 26 komentar(a)
Sveti Stefan u zakupu do 2049. godine, Foto: Vuk Lajovic
Sveti Stefan u zakupu do 2049. godine, Foto: Vuk Lajovic

Ono što je svojstveno dvijema državnim kampanijama HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli”, koje gazduju elitnim hotelskim kompleksom “Sveti Stefan Miločer”, jeste da predstavljaju pravu rjetkost na crnogorskoj poslovnoj sceni jer im je sav posao ubiranje kirije koju naplaćuju od izdavanja elitnog ljetovališta, zbog čega imaju i najmanji broj zaposlenih od svih državnih kompanija.

I dok druge kompanije razmatraju svoje poslovne ciljeve, ovim dvijema firmama je jedina briga da od kompanije “ Adriatic propeties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa, naplaćuju kvartalno (sva tri mjeseca) zakupnine i od toga isplaćuju zarade zaposlenima, ali i plaćaju Opštini Budva porez na nepokretnost za imovinu koja im je data na upravljanje.

“Vijesti” su ovim državnim firmama tražile podatke o tome koliko imaju zaposlenih i koliko novca se troši na njihove plate.

Iz “Sveti Stefan hotela” navode da za bruto plate na godišnjem nivou troše 79.755 eura. Imaju pet zaposlenih, od kojih je jedan predsjednik petočlanog odbora direktora. Iz godišnjeg iznosa za plate, osim zaposlenima, plaćaju se i naknade članovima Odbora direktora u iznosu od 500 eura.

U HTP “ Miločer” navode da imaju dva zaposlena radnika od kojih je jedan izvršni direktor, a drugi poslovna sekretarica. Za bruto plate zaposlenih i tročlanoog odbora direktora godišnje se isplaćuje 51.410 eura.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičine plaže”, te zemljišta na ime koga svaka tri mjeseca uplaćuje po 87 hiljada eura. To je jedini prihod “HTP” Miločer”. Osim ugovora sa HTP “Miločer”, davne 2007. zaključen je ugovor i sa tadašnjim vlasnikom grad hotela Sveti Stefan i vile “Miločer”, hotelskom grupom “Budvanska rivijera”, koja je takođe Statisovoj fiirmi dala u trodecenijski zakup ove najznačajnije turističke objekte na crnogorskoj obali. U međuvremenu, vlasništvo je preneseno na firmu “ Sveti Stefan hoteli” kojoj se kvartalno uplaćuje za zakup 380 hiljada eura.

‘Sveti Stefan hoteli’ imaju pet zaposlenih, od kojih je jedan i predsjednik petočlanog Odbora direktora. Za bruto plate svih na godišnjem nivou troše 79.755 eura

Da žive isključivo od zakupnine, bilo je jasno u avgustu, kada su iz “Sveti Stefan hotela” kazali da im je likvidnost dovedena u pitanje, jer “Adritic properties” nije uplatio dvije kvartalne rate.

Izvršni direktor HTP “Miločer” Igor Đurašević uputio je krajem prošlog mjeseca doskorašnjem ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću pismo, upozorivši ga da se ta vladina kompanija nalazi u izuzetno kriznoj finanijskoj situciji, jer zakupac “Adriatic properties” nije izmirio dvije godišnje rente.

Od Vlade se traži da pod hitno reaguje, jer HTP “Miločer” ne može da servisira osnovne obaveze, od plata, do rata za kredit, zbog čega je ugrožena imovina koju je založio.

“Adriatic properties nam kasni sa uplatom rente za treći kvartal, a 2. oktobra fakturisana je i renta za četvrti kvartal. Ovim svjesno ugrožavaju naše funkcionisanje i mi nismo u mogućnosti izmiriti tekuće obaveze.Trenutno kasnimo septembarsku ratu Fondu za obeštećenje u iznosu od 15 hiljada eura, kamatu u iznosu od 14.500 eura prema Univerzal capital banci, porez na nepokretnost za 2019, 2020, 2021, 2022. i 2023. godinu u iznosu od 592.139 eura. Takođe, nemamo novca za plate i tekuće obaveze. Molimo vas, ako je moguće da izvršite neki vid pritiska na zakupca da nastavi da izmiruje obaveze. Mi, kako sam vas ranije obavijestio nemamo nikakvu komunikaciju sa njima, njima je naloženo da ne komuniciraju sa nama, jedino preko advokata dok traje arbitražni postupak”, naglasio je Đurašević u dopisu.

51.410 eura troše na godišnjem nivou u HTP “Miločer” za bruto zarade dva zaposlena (izvršni direktor i poslovna sekretarica) i tročlani odbor direktora

HTP “Miločer” založio je kamenu vilu 600 u Miločerskom parku kao kolateral za kredit koji je ta vladina firma 2016. uzela kod Univerzal capital banke, čiji je jedan od vlasnika kompanija “Adriatic properties”.

Zakup grad hotela “Sveti Stefan” I vile “Miločer” je do 2049. godine. Zakup za “Kraljičinu plažu” produžen je sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

Bonus video: