"Atlant mont" će tražiti reviziju presude za cigarete

Kompanija kojoj je država uzela duvan planira i pokretanje tužbe za nadoknadu štete

5904 pregleda 2 komentar(a)
Cigarete zaplijenjene lani (ilustracija), Foto: UPC
Cigarete zaplijenjene lani (ilustracija), Foto: UPC

Kompanija “Atlant mont” kojoj je Upravni sud odbio tužbu za poništenje rješenje kojim se odzimaju cigarete u slobodnoj zoni Luke Bar planira da traži reviziju te presude pred Vrhovnim sudom, ali i da pokrene postupak za nadoknadu štete pred privrednim sudom.

Ovo je “Vijestima” zvanično saopštio advokat te firme Nikola Strugar.

“Kao punomoćniku “Atlant monta” dostavljena mi je presuda Upravnog suda kojom se odbija tužba za poništaj rješenja kojim se oduzimaju cigarete. Na ovaj način Upravni sud kaže da je postupak zakonito sproveden, međutim zanemaruje brojne odlučne činjenice, kao i osnovnu bit svojine koja se ogleda u opštepoznatom principu “kažeš li o kakvoj stvari, moja je, to je najviše što kazati možeš”, pokušvajući da poništi ovaj osnovni princip koji traje hiljadama godina uz uspostavljanje neke nove prakse, a što će biti predmet preispitivanja pred Vrhovnim sudom”, kazao je Strugar.

On je istakao da je ovakvo oduzimanje stvari nečuveno i podsjeća na oduzimanje kakvo je rađeno 1945. godine, kada su donošene presude “u ime naroda - kriv je i oduzima se sva imovina”, a za kakvo nezakonito postupanje država i danas plaća danak.

“Država će i ovdje morati da plati naknadu vlasnicima cigereta jer su im oduzete legalne cigarete, a Ustav i zakon su jasni, svako oduzimanje tuđe imovine znači i plaćanje naknade za istu. U konačnom, ovo je samo dio naše pravne borbe, jer predstoji odlučivanje po vanrednom pravnom lijeku pred Vrhovnim sudom, kao i postupak za naknadu pred Privrednim sudom, a po potrebi i sve dalje instance do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, rekao je Strugar.

Vlada je prošle godine u slobodnoj zoni Luke Bar zaplijenila oko 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu njihova vrijednost je iznad 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru 2021. godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci. Nakon što su ti rokovi istekli UPC je naložio Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama. Ta odluka Vlade je donijeta uz poziv na član 5 Zakona o slobodnim zonama u kome se navodi da “u zoni i skladištu se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, materijalna dobra i bezbjednost države, u skladu sa zakonom”.

Bonus video: