Turisti bez šaltera i informacija - utiske zimovanja u Kolašinu kvari neorganizovan sistem prevoza

Putnička blagajna na kolašinskoj Željezničkoj stanici ne radi godinama, pa nije moguće kupiti voznu kartu. Nema ni šaltera za informacije, a o voznom redu putnici se raspituju pozivom na broj koji koriste otpravnici vozova, koji se javljaju ako imaju vremena i volje

18877 pregleda 29 reakcija 27 komentar(a)
Željeznička stanica Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Željeznička stanica Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Utiske zimovanja u Kolašinu Katarini Kostić pokvarilo je iskustvo sa kolašinske Željezničke stanice. Kako tvrdi, na dan polaska više sati su vlasnica apartmana u kojem je boravila i ona pokušavale da na broj Željezničke dobiju informaciju o vremenu dolaska u Kolašin noćnog međunarodnog voza.

“Na internetu smo našle informaciju da je u 21.20 sati. Nešto prije tog vremena sam, zajedno sa vlasnicom apartmana, došla na stanicu. Zatekla sam perone i prostor ispred čekaonice u mraku, nijesu radile svjetiljke, a na stanici nije bilo nikoga. U jednom trenutku se pojavio jedan zaposleni, koji nam je kazao da je voz tek u 22 sata, ali da, kako je objasnio, obično kasni, pa se ne zna kad će stići. Pitale smo zbog čega se niko nije javljao na telefon cijeli dan, a on nam je kazao: “Što nas zovete, kad je ukinut broj stanice u Kolašinu”, kaže Kostić.

Prema njenim riječima, zaposleni na kolašinskoj stanici je savjetovao da za informacije ubuduće zovu željezničku u Podgorici. Kako Kostić tvrdi, takva situaciji mnogo otežava turistima i ne dolikuje turističkom mjestu.

Putnička blagajna na kolašinskoj Željezničkoj stanici ne radi godinama, pa u tom gradu nije moguće kupiti voznu kartu. Nema ni šaltera za informacije, a o voznom redu putnici se raspituju pozivom na broj telefona, koji koriste otpravnici vozova. Dobijanje informacija, zbog toga, zavisi od njihovog vremena i volje. Prema iskustvima onih koji redovno koriste željeznički prevoz, ponekad je javljanje na taj broj telefona ažurno i informacije pravovremene i precizne, ali se nerijetko dešava i da se niko ne javlja satima.

Željeznička stanica Kolašin
Željeznička stanica Kolašinfoto: Dragana Šćepanović

Čekaonica na kolašinskoj Željezničkoj stanici, iako male površine, prilično je uredna i renovirana, a prije nekoliko godina uređen je i prostor pored perona. Ipak, taj trud, tvrde putnici, obezvređuje činjenica da na Željezničkoj stanici nema putničke blagajne i načina da se brzo i jednostavno dođe do informacija.

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽBCG) “Vijestima” su kazali da blagajna u Kolašinu zatvorena 2018. godine zbog slabe frekvencije putnika u tom periodu.

“Svim putnicima koji putuju iz Kolašina omogućena je kupovina karte u vozu po istim uslovima kao na blagajni i bez doplate. Što se tiče informacija o redu vožnje, putnici sve informacije o kretanju vozova mogu dobiti putem broja telefona informacija u Podgorici na 020 441 211, a takođe mogu se informisati i putem web sajta na www.zpcg.me. U svim vozovima vidno je istaknut mejl info@zpcg.me putem kojeg nam se takođe mogu obratiti za sve informacije, primjedbe i sugestije, a aktiviran je i viber broj 068 441 212 putem kojeg takođe porukom mogu dobiti informacije o kretanju vozova u periodu od šest do 22.30 sati”, kažu u tom preduzeću.

Željeznička stanica Kolašin
Željeznička stanica Kolašinfoto: Dragana Šćepanović

Kako objašnjavaju, ŽPCG “prati trend rasta broja putnika kao i frekvenciju putnika po relacijama”. Kako tvrde, svjesni su činjenice da se Kolašin razvija kao popularna turistička destinacija za koju interesovanje raste, pa najavljuju da će “ŽPCG u narednom periodu nastojati da ponovo otvori blagajnu u tom gradu”.

O voznom redu autobusa pitaju konobare

Zimski turistički centar nema ni uređenu autobusku stanicu već skoro deceniju i po, a završetak davno započetih radova obećavali su učesnici svih kampanja za lokalne izbore u tom periodu. Neuređeni prostor odavno izbjegavaju prevoznici, pa samo neki autobusi svraćaju u Kolašin, a putnici se o redu vožnje se informišu u kafani.

Prevoznici izbjegavaju autobusku stanicu
Prevoznici izbjegavaju autobusku stanicufoto: Dragana Šćepanović

Preduzeće “Županovac”, koje je vlasnik lokacije i koje je započelo gradnju tog objekta, nije uspjelo da nađe način da nastavi radove. Izgradnju je omela, kako je ranije saopštavano iz tog preduzeća, prvo ekonomska kriza, a zatim i činjenica da se objekat nije uklapao u predviđene planske dokumente, jer je sprat visočiji. Nakon što je izgorjela stara zgrada, “Županovac” je 2008. godine na istoj lokaciji započeo gradnju objekta, koji je podrazumijevao sve karakteristike moderne autobuske stanice sa brojnim sadržajima. Od svega toga do sada je samo ozidana višespratna zgrada površine 2.000 kvadrata.

Od nastavka radova na tom projektu, kako je ranije saopštio vlasnik, dijeli ga planska dokumentacija, to jest uslovi da se zgrada legalizuje.

Bonus video: