Šavnik lani imao najveći rast broja gostiju: Četiri puta više turista nego stanovnika

U šavničkim selima odmarali se većinom stranci, bilo ih je dva i po puta više nego u 2022. Iako najmanji, imaju gostiju više nego devet drugih opština. Ovaj rezultat ostvaren sa svega osam registrovanih izdavalaca smještaja, od čega dva kolektivna i šest individualnih

54744 pregleda 90 reakcija 18 komentar(a)
Imaju više turista nego većina gradova na sjeveru, ali i od nekih na jugu: Šavnik, Foto: Shutterstock
Imaju više turista nego većina gradova na sjeveru, ali i od nekih na jugu: Šavnik, Foto: Shutterstock

Najmanju crnogorsku opštinu Šavnik lani je posjetilo 5.367 turista, dva i po puta više nego što ih je bilo godinu ranije. Broj turista bio je skoro četiri puta veći od broja stanovnika, što je na nivou razvijene turističke destinacije, i što odgovara odnosu ukupnog broja turista i stanovnika Crne Gore. Naprimjer, u Podgorici ili na Cetinju broj turista bio je jednak broju stanovnika u tim gradovima.

Od ukupnog broja turista koji su prošle godine boravili u Crnoj Gori (2,6 miliona), na Šavnik se odnosi svega 0,2 odsto. Međutim, čak devet opština imalo je manji broj turista, među kojima su Bijelo Polje, Plav. Gusinje, Rožaje, Andrijevica, Plužine, Petnjica, Tuzi i Zeta. Ovaj rezultat ostvaren je sa svega osam registrovanih pružalaca smještaja od čega su dva kolektivna i šest individualnih, većinom seoskih gazdinstava.

Većina registrovanih turista bili su stranci 5.137, a ukupno je ostvareno 13.686 noćenja. Odnosno gosti su u ovoj opštini prosječno ostajali dva i po dana.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Šavnik Jelena Todorović kazala je da imaju dva kategorisana pružaoca smještaja, hotel “Đoković” sa dvije zvjezdice i seosko domaćinstvo “Cerov Do” koje posjeduje tri zvjezdice. Prije pandemije kovida, u 2019. u ovoj opštini bilo je ukupno pet registrovanih pružalaca smještaja.

Turisti sve više vole sela i mir

Todorović šansu za dalji razvoj turizma vidi u razvoju seoskih domaćinstava, posjetama kanjonima Nevidio i Grabovice, Pošćanskim jezerima, vodopadima Crnjak i Skakavice..., kao i kroz organizovanje sportskih i muzičkih manifestacija koje planiraju.

“Trenutno imamo četiri registrovana seoska domaćinstva u selima: Malinsku, Bukovici, Dobrim Selima i Tušini. Takođe, imamo povećano interesovanje za registraciju seoskih domaćinstava što nas izuzetno raduje”, kazala je Todorović.

Najposjećenija prirodna znamenitost: kanjon Nevidio
Najposjećenija prirodna znamenitost: kanjon Nevidiofoto: Shutterstock

Ona navodi da je period pandemije korona virusa u mnogome ojačao razvoj ruralnog turizma, jer su turisti za svoj odmor birali mjesta sa manje gužvi zbog potencijalnih opasnosti od zaraze, u tome vidi i rast interesovanja turista za Šavnik.

“Taj trend i dalje raste zbog čega smatramo da se i povećao broj posjeta našoj opštini. Mislim da je taj broj rezultat i predanog rada na promociji i valorizacije naše turističke ponude. Kao što i sami znate, opština Šavnik posjeduje veliki broj turističkih potencijala i sigurna sam da su turisti prepoznali bogatstvo i specifičnost ovog kraja”, navela je Todorović.

Učestvovali na sajmovima u Beogradu i Sarajevu

Od turističke sezone u ovoj godini očekuju mnogo.

“U januaru smo učestvovali na sajmu turizma u Beogradu, a u aprilu planiramo učešće na sajmu u Sarajevu. Prezentacijom naše ponude budimo interesovanje turiste da posjete našu opštinu, što sam sigurna da će uroditi i većom posjetom. Planiramo otvaranje info-punkta na kom će se turistima pružati sve potrebne informacije i na taj način ćemo animirati njihovo interesovanje da posjete sve naše turističke lokalitete. Postavljanjem reklamnih panoa, skrenućemo pažnju i staviti fokus na naše potencijale, kako se kroz Šavnik ne bi samo prolazilo, već svraćalo i boravilo. Imaćemo i niz događaja koji će biti motiv više za posjete turista. Iz svega navedenog jasno je da je optimizam u susret turističkoj sezoni i veše nego opravdan”, kazala je Todorović.

Sela, čista priroda i mir, sve interesantniji za strane turiste: Pošćanska jezera
Sela, čista priroda i mir, sve interesantniji za strane turiste: Pošćanska jezerafoto: Shutterstock

Kanjon Nevidio, katuni...

Ona navodi da su u posljednje četiri godini jačali promociju i vidljivost turističke ponude, pa su u 2022. godini izradili digitalnu interaktivnu mapu, gdje su na jednom mjestu prikazali sve turističke potencijale, sa kratkim opisom i fotografijama kao i koordinatama kako bi turisti lakše pronašli lokalitete.

“Opština Šavnik prethodne godine započela je uređenje platoa kanjona Nevidio, ovih dana očekujemo nastavak radova i smatramo da će ovaj projekat imati nemjerljiv doprinos kvalitetu naše ponude. Takođe, Opština Šavnik je partner na prekograničnom projektu ‘Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma’ koji ima za cilj da valorizuje katunska područja koja su veoma karakteristična za ovo podneblje, povezujući ih tematskom stazom koja će biti opremljena turističkim mobilijarom. Na ovaj način turisti će imati priliku da spoznaju ljepotu šavničkih sela koja su izuzetno lijepa i atraktivna. U ovoj sezoni planiramo otvaranje info-punkta, koji će biti stanica za sve potrebne informacije. Na info-punktu turisti će moći da se detaljno informišu o potencijalima naše opštine, istoriji i kulturi, a biće omogućena i prijava/odjava boravka kako bismo olakšali izdavaocima smještaja”, kazala je Todorović.

Brdska trka, koncert...

Ona navodi i da će u maju po treći put biti domaćini brdskih auto-trka.

“Ove godine imamo privilegiju da otvorimo sezonu auto-trka i očekujemo preko 100 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona. Kako bismo upotpunili našu ponudu i obogatili iskustvo svih posjetilaca organizovaćemo koncert povodom Dana opštine 22. jula. Trudićemo se da turističku sezonu u našoj opštini što više obogatimo raznim kulturnim sadržajima, a nadam se da ćemo u toj namjeri naići na razumijevanje i pomoć resornog ministarstva i Nacionalne turističke organizacije (NTO)”, kazala je Todorović.

Na pitanje šta bi sa državnog nivoa, Vlade, Ministarstva turizma ili Nacionalne turističke organizacije, trebalo uraditi da se poboljša saobraćajna povezanost, turistička ponuda ili vidljivost turističke ponude Šavnika, Todorović smatra da bi Vlada i resorno ministarstvo trebalo da donesu niz podsticajnih mjera kako bi osnažili razvoj turizma u opštinama poput Šavnika.

Turisti traže aktivan odmor i avanture: Obilazak kanjona Nevidio
Turisti traže aktivan odmor i avanture: Obilazak kanjona Nevidiofoto: Shutterstock

“Podsticajem organizacije raznih kulturno-umjetničkih događaja uticali bi da i manji gradovi budu prepoznatljivi kao destinacija u kojoj osim prirodnih potencijala možete uživati i u raznim događajima. Kroz razne vidove edukacija, povezivanje i uključivanje turističkih organizacija u evropske projekte, osnažili bi razvoj destinacije i obogatili turističku ponudu. Takođe, poseban akcenat u dobu savremenih tehnologija jeste na snažnoj medijskoj promociji ponude. NTO je donijela Odluku o ustupanju dijela prostora na sajmovima lokalnim turističkim organizacijama (LTO) u cilju razvoja i promocije turizma u turistički manje razvijenim i nerazvijenim područjima Crne Gore. Ovom odlukom je definisano da su LTO iz nerazvijenih i manje razvijenih područja oslobođene plaćanja participacije za učešće na sajmovima turizma gdje učestvuje NTO. Donošenjem ove odluke otvorena je mogućnost za što bolju promociju ponude, međutim, smatram da NTO mora da ojača i medijsku promociju turističkih potencijala manje razvijenih opština”, kazala je Todorović.

Bolje saobraćajnice glavni preduslov

Ona navodi i da je saobraćajna povezanost jedan od glavnih uslova razvoja neke destinacije.

“Završetak radova na proboju tunela Semolj u mnogome bi ojačao razvoj ovog kraja i njegovu povezanost sa drugim gradovima u Crnoj Gori. Opštine Šavnik, Žabljak, Kolašin i Mojkovac uputili su inicijativu Vladi Crne Gore za nastavak realizacije ovog projekta i nadamo se da će inicijativa uroditi plodom”, kazala je Todorović.

Prirodne ljepote i znamenitosti za sve sezone

Na pitanje šta bi sve savjetovala turistima da posjete u Šavniku i u kojem periodu godine, Todorović kaže da u kom god dobu godine da posjete njihovu opštinu neće ostati ravnodušni pred njenim ljepotama.

“Ono što je najaktuelnije u ljetnjem periodu jesu kanjon Nevidio i kanjon Grabovice, Pošćenska jezera i kupalište na rijeci Bukovici. Prirodne ljepote i istorijske znamenitosti poput vodopada Crnjak, vodopada Skakavice, manastira Podmalinsko, Dragišnice, manastira u Bijeloj, kuće Novice Cerovića, kuće Borislava Pekića i drugih, turisti mogu posjetiti u svakom periodu godine. Svako godišnje doba Šavniku daje svoju posebnost koja svoju najbolju sliku poprima u oku posmatrača, zbog toga Šavnik treba posjetiti i doživleti svim čulima”, navela je Todorović.

Bonus video: