„Montenegro bonus” još nije preuzeo skladišta od „Jugopetrola”

Kompanija se obratila Ministarstvu energetike i zaštitniku državnih interesa kako bi se nadoknadila šteta. Planiraju pokretanje sopstvene punionice boca za tečni naftni gas, što je prvi investicioni projekat obezbijeđen novcem preduzeća

51202 pregleda 6 komentar(a)
Lani stabilizovali poslovanje: Miljan Ivanović, Foto: Montengro bonus
Lani stabilizovali poslovanje: Miljan Ivanović, Foto: Montengro bonus

Državna naftna kompanija “Montenegro bonus” prošlu godinu završila je sa pozitivnim poslovanjem od nepunih 200 hiljada eura, do danas nije preuzela skladišta naftnih derivata od privatne kompanije “Jugopetrol” pa je u rješenje ovog imovinskog pitanja uključen zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države, a za mjesec i po dana biće pokrenuta sopstvene punionice boca za tečni naftni gas (TNG) što je prvi investicioni projekat obezbijeđen novcem preduzeća.

Ovo je u razgovoru za “Vijesti” kazao izvršni direktor “Montenegro bonusa” Miljan Ivanović, dodajući da su kod zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države i Ministarstva energetike pokrenuli pitanje obeštećenje zbog nemogućnosti korišćenja imovine koja je bila predmet sporenja sa Jugopetrolom.

“Ostvaren je pozitivan neto rezultat u iznosu od 197.832 eura za 2023. godinu. Preduzeće je svojim odgovornim i savjesnim upravljanjem doprinijelo ostvarenju pozitivnog rezultata uz redovno izmirenje svih svojih obaveza prema zaposlenima, državi - svrstavajući se na bijelu listu poreskih obveznika, dobavljačima i bankama - obezbjeđujući bolji kreditni rejting kod finansijskih institucija i bolje uslove pri nabavci roba i usluga. Postignuti rezultati u 2023. godini obezbijedili su finansijsku stabilnost, kontinuitet u redovnom finansiranju reprogramiranih obaveza i osnov za planiranje budućih poslovnih aktivnosti”, kazao je Ivanović.

On je kazao da je lani “Montenegro bonus” uspio da stabilizuje svoje poslovanje uspostavljajući poslovne odnose sa većim brojem kupaca i dobavljača i na taj način smanjio potencijalne rizike koje nameće tržište. Sve to uspjeli su da urade nakon krize koja je pogodila energetski sektor na globalnom nivou u 2022. godini usljed dešavanja na području Ukrajine i sankcijama na relaciji Zapad-Rusija, te nedostatka naftnih derivata i izuzetno frekventnih promjena cijena na berzama.

Imali tendere vrijedne 7,25 miliona (ilustracija)
Imali tendere vrijedne 7,25 miliona (ilustracija)foto: Boris Pejović

Država Crna Gora je 2016. pravosnažno izašla kao pobjednik iz decenijskog sudskog spora sa naftnom kompanijom “Jugopetrol” (dio grčke Helenik grupe) u vezi sa naftnim rezervoarima koji se nalaze u Baru, Lipcima i Bijelom Polju,što je ključ za opstanak i dalji razvoj “Montenegro bonusa”. “Jugopetrol” je privatizovan 2002. godine i postaje dio grčke Helenik Petroleum grupe, a već godinu kasnije “Montenegro bonus” pokreće spor zbog nemogućnosti korišćenja rezervoara za koje grčki investitor je tvrdio da mu pripadaju po privatizacionom ugovoru i upisuje ih u svoje 100 % vlasništvo. Procijenjeno je da je državna kompanija na godišnjem nivou od pokretanja do završetka sudskog spora 2016. izgubila najmanje 1,5 miliona po jednoj godini.

“Vijesti” su pitale da li je kompanija preuzela skladišta naftnih derivata od “Jugopetrola”, u kakvom su stanju i hoće li “Jugopetrol” na bilo koji način obeštetiti “Montenegro bonus” za period kada su nezakonito koristili ova skladišta.

“Ugovorom između Vlade (osnivača 100 odsto preduzeća) i “Montenegro bonusa” 2003. godine izvršen je prenos prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja nepokretnom i pokretnom imovinom, osim raspolaganja svojinskim pravima na nepokretnostima bivše Savezne direkcije za robne rezerve, a koja se nalazi na teritoriji Crne Gore, između ostalog i naftnim skladištima u Luci Bar, Lipcima i Bijelom Polju. Rukovodstvo “Montenegro bonusa” je organizovalo više sastanaka sa zaštitnicom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa sa Jugopetrolom, kao i ulaska u posjed imovine, koju je Vlada preduzeću dala. Uključivanje zaštitnice u predmetne postupke je neophodno, jer se radi o imovini koja je u vlasništvu države Crne Gore. Do danas “Montenegro bonus” nije preuzeo skladišta koja su mu data na korišćenje ugovorom iz 2003. godine”, kazao je Ivanović, dodajući da se preduzeće zaštitniku i resornom Ministarstvu energetike obratilo po pitanju obeštećenja budući da se radi o imovini koja je u državnom vlasništvu.

Nakon što budu riješeni movinsko pravni odnosi, kako navodi Ivanović, “Montengro bonus” će uzeti aktivnu ulogu u animiranju domaćih i inostranih partnera, kako bi što veći broj subjekata uzeo učešće u procesu učestvovanja na potencijalnom tenderu za stavljanje u funkciju petrolejskih instalacija na lokacijama datim ugovorom iz 2003. godine.

Ivanović je kazao da je “Montenegro bonus” jedan od najznačajnijih snabdjevača budžetskih korisnika naftnim derivatima sa intencijom povećanja broja ugovora i sa privatnim kompanijama, obezbjeđujući konkurentne cijene, adekvatan kvalitet i sigurnost u snabdijevanju robom. Naveo je podatak da su lani nakon sprovedenih tendera sklopili ugovore u vrijednosti od 7,25 miliona eura.

Ivanović
Ivanovićfoto: Montengro bonus

“Većina tih ugovora je sklopljena na period od 365 dana i to sa javnim naručiocima kao što su osnovne i srednje škole, domovi zdravlja, bolnice, KCCG, KBC, Pošta Crne Gore, Luka Bar i mnogi drugi, što čini samo dio prometa koje preduzeće ostvaruje na godišnjem nivou. Realizacijom svih aktivnosti iz 2023. godine stvoreni su neophodni uslovi za stavljanje u funkciju sopstvene punioce boca za tečni naftni gas (TNG), koja predstavlja prvi investicioni projekat obezbijeđen iz sopstvenih sredstava. Na ovaj način se stvaraju neophodni uslovi za veći udio na tržištu u dijelu plasmana TNG-a u vidu plinskih boca sa logom “Montenegro bonusa”. Na taj način će se povećati ukupan promet TNG-a i zaokružiti cjelokupan asortiman proizvoda u dijelu TNG-a. Ponuđene plinske boce će biti prepoznatljive na tržištu na osnovu karakterističnog loga preduzeća”, kazao je Ivanović.

Poslaće predloge u vezi sa formiranjem naftnih rezervi

“Vijesti” su pitale hoće li “Montenegro bonus” na bilo koji način učestvovati u budućem formiranju državnih rezervi naftnih derivata.

“Formiranje robnih rezervi je u nadležnosti Ministarstva energetike i rudarstva, a ne “Montenegro bonusa”. Preduzeće će dati svoj doprinos učešćem u formiranju državnih rezervi naftnih derivata, a sve svoje predloge aktivno razmjenjuje u komunikaciji sa resornim ministarstvom”, kazao je Ivanović.

Nabavljaju autocistijerne za sopstveni prevoz robe

Prema njegovim riječima, lani je odrađena tehno-ekonomska analiza opravdanosti nabavke autocisterni koja predstavlja smjernice za dalje opredjeljenje kod uvođenja sopstvenog prevoza robe.

“To u cilju da bi se konkurentnost preduzeća podigla na viši nivo i postigli bolji rezultati poslovanja. Realizacija ove nabavke je predviđena ovogodišnjim finansijskim planom”, istakao je Ivanović.

Dodao je da preduzeće kao nominovani crnogorski operator prenosa prirodnog gasa (TSO), uz Vladu preduzima aktivnosti koje će rezultirati izgradnjom Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP-a) kroz Crnu Goru.

“Najznačajniji razvojni projekat preduzeća, sadržan je u preliminarnim aktivnostima vezanim za proces stavljanja petrolejskih instalacija u funkciju”, naglasio je Ivanović.

Bonus video: