Ko će da flašira mineralnu vodu?

Naplatiće imovinom poreski dug od Đurkovića, Maršala, Work findera i Trgotekstila
72 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.07.2017. 17:56h

Vlada je juče usvojila koncesioni akt za izvorište mineralne vode Čeoče, koji sadrži podatke, informacije i analize u vezi sa davanjem koncesije za potrebe flaširanja, odnosno pakovanja ili dopremanja vode u komercijalne svrhe.

Maksimalni rok za korišćenje tog izvorišta koji je nekada koristila fabrika Bjelasica rada je 30 godina. Bjelasici je ugovor o koncesiji istekao.

Definisano je da koncesionar sa kojim se potpiše ugovor u roku od dva mjeseca od njegovog potpisivanja mora da osnuje preduzeće u Crnoj Gori koje će obavljati tu djelatnost ili da proširi registraciju za obavljanje koncesione djelatnosti.

Nije precizirano kada će biti objavljen tender za taj posao. Na prethodni tender se niko nije javio.

Vlada je dala saglasnost da se zaključi ugovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom o kojim će se regulisati da se tom preduzeću prenese 24,5 miliona eura za potrebe izgradnje transbalkanskog elektro-energetskog koridora. Novac je za državu obezbijedio njemački KFW kao bespovratnu pozajmicu.

Data je saglasnost Ministarstvu finansija da se poreski dug od 223,86 hiljada eura koliko državi duguje preduzeća Đurković kompani, Maršal Montenegro i Trgotekstil naplati imovinom koju ima Đurković kompani, kao i da se imovinom firme Work finder naplati njen poreski dug od 1,47 miliona.

Vlada je utvrdila izmjene i dopune Carinskog zakona.

“Donošenjem izmijenjenih odredbi biće omogućena primjena Konvencije o zajedničkom tranzitu i Konvencije o olakšicama u trgovini robom, čime se ispunjava jedan od uslova za pristupanje EU. Izmjenama Carinskog zakona stvaraju se uslovi za implementaciju novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema u informacioni sistem Uprave carina”, saopšteno je iz Vlade.

Usvojena je i Informacija o projektu „Crnogorska privreda i NATO“ i donijeta Odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za pružanje podrške preduzećima u ostvarenju ekonomskih benefita članstva u NATO-u.

Igor Noveljić je razriješen na lični zahtjev sa pozicije državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije. On je prošle sedmice izabran za izvršnog direktora Elektroprivrede.

Imenovan je novi odbor direktora Pošte. Novi članovi su Jaho Pepić, Branko Femić i Milan Martinović (bivši dugogodišnji izvršni direktor Pošte), umjesto Ljubice Aranitović, Igora Radusinovića i Elvira Klice. U bordu su ostali Muamer Raščić i Aleksandar Ljumović.

Bonus video: