Primopredaja „mirnim putem”, pa brodarska linija između Budve i Dubrovnika

Privatna kompanije “Dukley Marina” traži novac za ulaganja u privremene objekte u Luci Budva, kao i specijalizovanu mehanizaciju i opremu. Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Vijestima 17. maja rečeno da su formirali komisiju koja će u majkraćem roku sačiniti izvještaj o procjeni ulaganja

27646 pregleda 45 reakcija 14 komentar(a)
Luka Budva podno starogradskih bedema, Foto: Dukley marina
Luka Budva podno starogradskih bedema, Foto: Dukley marina

Kada će zvanično početi brodarska linija između Dubrovnika i Budve, kojom će upravljati kompanija “Kompas” iz Hrvatske i koja je najavljena za ovu ljetnju turističku sezonu za sada nije poznato, jer je uslov za to da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobro i formalno preuzme Luku Budva od privatne kompanije “Dukley Marina”.

Ova kompanija je uputila Morskom dobru Pismo o namjerama u kome su naveli da su spremni da “mirnim putem izvrše primopredaju Luke Budva” uz ispunjene dva uslova - a to su da sa Morskim dobrom zaključe Sporazum o regulisanju odnosa u vezi sa primopredajom luke i da Morsko dobro prije primopredaje u potpunosti otkupi i isplati cijenu za privremene objekte u luci, kao i specijalizovanu mehanizaciju i opremu koja se nalazu u Luci Budva za obavljanje djelatnosti luke nautičkog turizma.

Vlada premijera Dritana Abazovića je u februaru prošle godine usvojila Odluku o preuzimanju Luke Budva, te dala saglasnost na Sporazum između Javnog preduzeća i Opštine kojim se lokalnoj upravi daje marina na privremeno korišćenje do raspisivanja tendera i izbora koncesionara. Aktuelna Vlada premijera Milojka Spajića u martu ove godine stavlja van snage te zaključke Abazovićeve Vlade i upravljanje Lukom Budva dodijelila Morskom dobru.

Morsko dobro će vratiti Vladi novac

Morsko dobro je u aprilu 2002. zaključilo Ugovor o korišćenju morskog dobra, a potom još i 14 aneksa za svaku narednu godinu. Firma sa kojom su zaključivani ugovor i aneksi mijenjala je ime, pa je osnovni ugovor zaključen sa ER. VE. Montemarine, da bi prvih 13 aneksa bilo zaključeno sa MC marina, a 14. sa Dukley marina je bio 2017. godine za koji iz ove firme tvrde da je na snazi do 2027. godine.

“Vlada je raskinula sa privatnom kompanijom “Dukley Marina” za akvatorijum, ali je ta kompanija imala ulaganja u opremu i logično je traži novac za nju. Morsko dobro kao novi operater bi svakako moralo da kupuje svoju opremu, a ovako će preuzeti od privatne kompanije”, kazao je izvor “Vijesti” upućen u ovo pitanje, dodajući da se očekuje nakon primopredaje da “Dukley Marina” odustane od sudskog spora u Privrednom sudu koji je pokrenula u martu 2021. po kome je tražila produženje zakupa do 2027. godine.

U dopisu koje je ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću 17. aprila uputio direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj i u koji “Vijesti” imaju uvid navedeno je šta su predlozi “Dukley Marina”.

Mikijelj u tom dopisu predlaže da Vlada formira nezavisnu komisija kvalifikovanih vještaka koji bi izvršili popis i procjenu postojećih privremenih objekata i opreme u Luci, koji nijesu predstavljali investiciju shodno zaključenom dugoročnom ugovoru i aneksima.

“Radi što efikasnije primopredaje Luke Budva, a imajući u vidu realizaciju projekta Duzbrovnik -Budva u što kraćem roku, odnosno za predstojeću turističku sezonu, pri činjenici da je za eventualno isplatu od strane Morskog dobra potrebno promijeniti Plan korišćenja sredstava kako bi se taj novac predvidio, te pri činjenici da realizacija naplate naknada za korišćenje morskog dobra tek sada počinje čime ćemo stvoriti uslove da to platimo, predlažemo da Vlada izvrši uplatu, a mi smo spremni da isti iznos refundiramo nakon sprovedenih radnji u narednom periodu.

U Ministarstvu prostornog planiranja su 17. maja zvanično kazali “Vijestima” da je formirana komisija koja treba da uradi procjenu koliko je “Dukley Marina” uložila novca u Luku Budva, nakon čega bi se ta suma uplatila privatnoj kompaniji i potpisao formalno sporazum sa Morskim dobrom o preuzimanju luke.

“Ministarstvo je formiralo komisiju shodno zaključku Vlade za popis pokretne imovine kao i za specijalnu mehanizaciju koja je u vlasništvu Luke Budva. Komisija će u najkraćem roku sačiniti izvještaj i dostaviti ga ministarstvu koje u potpunosti podržava realizaciju međunarodne brodske linije na relaciji Budva - Dubrovnik. Ministarstvo će učiniti sve što je u zakonskim okvirima da ova brodska linija koja spaja crnogorsku i hrvatsku obalu zaživi i koja će rasteretiti saobraćaj u kopnenom dijelu obije države”, istakli su iz Ministarstva prostornog planiranja.

Ministarstvo saobraćaja svoje obaveze završilo

Iz Vlade su ranije kazali da je plan kompanije “Kompas” da ova linija bude sezonskog tipa i da bude aktivna od maja do oktobra, te da projekat neće biti operativan u maju ove godine, jer je neophodno stvoriti odgovarajuće uslove na obje strane.

“Normativno-pravni uslovi koji su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a odnose se na liniju Budva-Dubrovnik, su pravovremeno ispunjeni. Na predlog Ministarstva, Vlada je donijela uredbu o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Tehničke uslove koji se odnose na prihvat i opsluživanje broda, kao i putnika i njihovog prtljaga, treba da obezbijedi upravljač luke, što se očekuje takođe u najskorijem periodu”, rečeno je “Vijesitma” u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva iz kojeg su dodali da će upravljač luke (Morsko dobro) i brodar (“Kompas”) regulisati međusobna prava i obaveze kroz međusobni sporazum.

U Ministarstvu saobraćaja su kazali da su od prihvatanja inicijative za uspostavljanje međunarodne pomorske linije Budva - Dubrovnik, u intenzivnoj komunikaciji i saradnji sa Ministarstvom prostornog planiranjakako bi se sinhronizovano pristupilo cijelom procesu i kako bi sve obaveze na strani države bile ispunjene koordinirano.

“U dijelu preostalih administrativnih obaveza na strani upravljača luke, ministarstvo će pružiti punu podršku i obezbijediti efikasno postupanje, kako bi ova linija već u toku ove ljetnje turističke sezone povezala Budvu i Dubrovnik. Uz to, ako bi se granična i carinska kontrola putnika i njihovog prtljaga u Luci Budva, nakon uspostavljanja linije, efikasno obavljala, bez nepotrebnog zadržavanja putnika, na predlog Ministarstva saobraćaja Vlada je donijela zaključke kojima je zadužila kako ovaj organ, tako i MUP - Upravu policije i Ministarstvo finansija - Upravu carina, da svake godine u periodu od maja do oktobra angažuju dodatni broj službenika u lučkoj kapetanij u Budvi, odnosno graničnoj policiji i Upravi carina”, kazali su iz resora kojim rukovodi Filip Radulović.

Iz ovog resora su kazali da ih je “Kompas” informisao da su u potpunosti spremni za otpočinjanje saobraćanja na liniji Budva - Dubrovnik u operativnom i u administrativnom smislu.

Još nijesu utvrdili cijenu karte

Iz hrvatske kompanije “Kompas” su kazali “Vijestima” da za sada čekaju na potvrdu nekih ključnih troškova operacije kako bi mogli konačno definisati cijene karata.

Na pitanje kada će početi saobraćanje, pojasnili su da treba pričekati da se ostvare sve operativne pretpostavke na terenu.

“U svakom slučaju, plan je da se linija uspostavi što prije u toku ove ljetnje turističke sezone. Kako smo već naveli, datum prve vožnje zavisiti će od dinamike kojom će upravljač Luke Budva osigurati operativne pretpostavke za prihvat i otpremu putnika i broda u međunarodnom prometu. Potrebno je da se adekvatno pripreme uslovi u Luci Budva za prihvat i otpremu putnika i broda u međunarodnom prometu”, pojasnili su iz hrvatske kompanije, dodajući da je maksimalni kapacitet broda 242 putnika.

Bonus video: