Opštine nezadovoljne radom na kapitalnim projektima, poslanici tvrde da se novac slabo troši

Sjednici nisu prisustvovali ministar finansija Novica Vuković, direktor Uprave za kapitalne projekte Esmin Bećović, i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović

7719 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica, Foto: Boris Pejović
Sjednica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2024. 17:20h

Nijedna od 25 crnogorskih opština nije zadovoljna realizacijom kapitalnih projekata, kapitalni budžet ima 332 projekta i neće se svi završiti, sporo se izvršava, kasni se sa planskom dokumentacijom, nema podataka o fazama i novcu potrošenom na projekte...

To su samo neke od kritika koje su poslanici i predsjednici opština, iznijeli na na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Tema je bio izvještaj o realizaciji kapitalnog budžeta za period od januara do marta 2024., ali sjednici zbog prethodno preuzetih obaveza, nisu prisustvovali ministar finansija Novica Vuković, direktor Uprave za kapitalne projekte Esmin Bećović, i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

U prva tri mjeseca ove godine za realizaciju kapitalnog budžeta, potrošeno je 25 miliona eura, odnosno deset odsto od ukupno planiranih 240 miliona eura. Kapitalnim budžetom je planirana realizacija 332 projekta. Uprava za kapitalne projekte je u ovom periodu isplatila 14,7 miliona eura za projekte, tj 16 odsto od ukupnog plana, dok je Uprava za saobraćaj ostvarila sedam odsto plana, odnosno potrošila 10,3 miliona eura.

Generalna direktorica Direktorata za upravljanje javnim investicijama i politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija Jelena Jovetić, kazala je da se na većini projekata radi više od tri godine te da je teško kapitalne radove završiti za godinu dana. Naglasila je da ovaj resor priprema izmjene Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kako bi realizacija projekata bila intenzivnija.

Jelena Jovetić
Jelena Jovetićfoto: Boris Pejović

"Ministarstvo finansija je donijelo novu odluku o izradi kapitalnog budžeta, da projekti koji se predlažu Vladi za uvrštavanje u ovaj budžet, imaju jasne procedure", navela je ona i naglasila da je Vlada usvojila novu odluku o izradi kapitalnog budžeta, kako bi se spremili za 2025.

Jovetić je naglasila da su opštine bile dužne da predaju dokumentaciju o projektima do 15. marta, što nijedna od njih nije uradila. Istakla je da su zatim rok produžili do 15. juna, kako bi ostavili prostor za kvalitetne projekte. Ona je navela da se radi o složenom zajedničkom procesu, koji ne može da se obavlja bez opština.

Opštine nezadovoljne

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je ispred Zajednice Opština, poručio da kapitalni budžet mora biti veći jer se njegovim trenutnim nivoom ne mogu otplaćivati dugovi. Istakao je da na sjeveru nema novih ni završenih, već da radovi na svim projektima traju godinama.

"Svih 25 predstavnika opština je nezadovoljno realizacijom kapitalnih projekata. Svi smo nezadovoljni", istakao je on.

Naveo je da se neće moći realizovati 323 projekta već da je potreban manji broj, koji će se završiti i početi da vraćaju novac. Prvi čovjek Berana Vuko Todorović dodao je da predstavnici opština, trebaju da budu u svim odborima koji se tiču njihovih pitanja.

Petar Smolović
Petar Smolovićfoto: Boris Pejović

Slične ocjene je uputio i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša koji ponovio da se neće moći završiti svi projekti, pa nove ne treba započinjati. On je zatražio da se u budućim izvještajima dostavi i potrošnja po pojedinačnim projektima, da se obavještavaju o kašnjenju, i da se predlažu rješenja...

"Sjećamo se da prošle godine nije dvije trećine projekata ni započeto, iako su bili u kapitalnom budžetu", naveo je on Mugoša i pitao šta je urađeno od preporuka Međunarodnog monetarnog fonda, radi ubrzanja pripreme, detaljne razrade i praćenja projekata.

Jovetić je naglasila da se ove preporuke realizuju u kontinuitetu.

Žičara na Hajli skoro gotova

Pomoćnica direktora Uprave za kapitalne projekte Maja Delić, je na pitanje predsjednika Odbora Mirsada Nurkovića, kazala projekat skijališta na Hajli ide po planu. Naglasila je da je u toku ugovor za izgradnju staza, da su počeli radovi na elektro-energetskoj infrastrukturi i da je žičara završena 85 odsto.

Naglasila je da je Uprava na današnji dan ostvarila 30 odsto plana, odnosno do sada isplatila više od 30 miliona eura.

Ona je naglasila da su problemi koji koče projekte, gotovo uvijek isti, odnosno imovinsko-pravni odnosi i nespremna projektna dokumentacija. Delić je dodala da je naglasila da je u prva tri mjeseca, Uprava potrošila 14,7 miliona eura, što je četiri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Maja Delić
Maja Delićfoto: Boris Pejović

Nurković je dodao i da osnovni pokazatelji za realizaciju kapitalnih projekata, u kompletu ne ulivaju povjerenje i da vjeruje da se neće ostvariti, ono što je Zakonom o budžetu usvojeno.

"Sumnjam da će to biti izvršeno do kraja godine, skeptičan sam", naglasio je on, i zatražio da se od sada uz izvještaj dostavljaju podaci o pojedinačnim realizacijama ovih projekata.

Radovi na trasi Rožaje-Špiljani opet probijaju rok

Mirjana Martinović iz Uprave za saobraćaj je pojasnila da su do sada za dionicu Rožaje-Špiljani, obračunali 1,15 miliona eura penala te da očekuju da će radovi na ovom putu, biti gotovi do 30. juna. Po ranijim najavama, dionica je trebala biti završena do 15. juna.

Martinović je to poručila na pitanje poslanika Nove srpske demokratije Dejana Đurovića, koji je pitao i koliko je uvećana cijena radova u odnosu na ugovorenu od 23 miliona eura.

"Dokle se stiglo sa ovim radovima i kolika će biti konačna cijena koštanja? Hoće li izvođač snositi neke sankcije ako ne ispoštuje rok za završetak koji je po posljednoj najavi bio do 15. juna", pitao je Đurović.

Martinović je dodala da je u toku naplata bankarske garancije, dok će 19. juna početi asflatiranje. kazala je da su do sada završeni radovi na putnim pravcima Lubnice-Jezerine, kao i dionice od Pljevalja ka Mihajlovici, Metaljci. Istakla je da se radi na dionici Lepenac-Ribarevina.

"Raskinuti su ugovori i za dionice Tuzi-Mataguži, Komanski most, Vrulja i Mijakovići. U toku su tenderi za izvođače za sva tri projekta", naglasila je ona.

Đurović je naglasio da se u izvršenju kapitalnog budžeta za prva tri mjeseca, vidi da je isplaćeno svega 25 miliona, odnosno 10 odsto planirane sume čime se nastavlja praksa iz prethodnih godina, o sporom izvršenju kapitalnog budžeta. "Ovo govori ili da kapitalni budžet nismo dobro planirali ili da postoje problemi u njegovoj realizaciji. Svjedoci smo da je jedan uzroka u prethodnom periodu bio kašnjenje sa izradom planske dokumentacija što je i danas problem koji nije riješen. Ukupni kapitalni budzet je planiran na 240 miliona za 332 projekta tako da treba uložiti sve kapacitete koje imamo da se ova cijela suma potroši i da se ne prenosi novac u narednu godinu. Ovo je posebno važna kada je riječ o infrastrukturnim projektima koje sprovodi Uprava za saobraćaj i tenderima Monteputa koji su važne za ukupni ekonomski razvoj, ali ujedno i okosnicu naše privrede turizam", istakao je Đurović. On je pitao predstavnike ministarstva finansija i koji su razlozi za niže izvršenje kapitalnog budžeta, u odnosu na plan za prva tri mjeseca ove godine, ali konkretnog odgovora nije bilo.

Svetlana Janjević Iz Uprave za saobraćaj, istakla je da se priprema tender za putni prava Biševo-Vuča, te da očekuju da radovi na toj dionici traju do 2026. godine. Naglasila je da sve radove usporava to što se rade paralelno sa saobraćajem.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.
foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić naglasio je da je nedopustivo da ministar finansija i direktori Uprava nisu na sjednici. Istakao je da u izvještaju nema podataka o fazama projekata, utrošenog novca, a tražio je i pojašnjenja za rokove najbitnijih projekata i ulaganja.

Njegov kolega Nikola Milović naglasio je da je ukupna vrijednost ovih projekata 2,8 milijardi, od čega potrošnja od 25 miliona eura, iznosi stoti dio.

"Ovo u prvom kvartalu su plaćanja koja se većinom odnose na prošlu godinu. Kapitalni budžet je manji nego 2019. godine i zanemaruje se razvojni potencijal", kazao je Milović

Kada je u pitanju nastavak radova na drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice, Jovetić je naglasila da zavisi od okončanja ugovora sa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) nakon čega će se raspisivati tender za realizaciju projekta.

Bonus video: