Nikšić: Bivši radnici Boksita poručili da će blokirati rudokop Seoca dok im se ne isplate potraživanja

Dug za 586 radnika oko tri miliona eura

9447 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Grupa bivših radnika Rudnika boksita okupila se ispred rudokopa Seoca u nikšićkoj Župi zahtijevajući isplatu potraživanja iz stečajne mase Boksita. Riječ je o dugovanjima starim više od deset godina, a odnose se na neisplaćene zarađene plate, regrese, zimnice, kao i poreze i doprinose.

„Dok Vlada Crne Gore ne izmiri naše obaveze, Boksite mogu da zaključaju. Tražićemo od policije da iz upravne zgrade isele Uniprom, da pomjere njihove mašine i da nam obezbjeđuju imovinu dok se naš problem ne riješi. Zahtijevaćemo i da nam se isplati nadoknada što je Uniprom do sada koristio naše prostorije i zemljište“, kazao je Milojica Knežević.

Knežević
Kneževićfoto: Svetlana Mandić

Na poziv bivših rudara došao je i stečajni upravnik Boksita Nenad Amidžić od koga su bivši radnici tražili pojašnjenje šta se dešava sa imovinom Boksita na rudokopu Seoca. Riječ je o zemljištu od 17 hiljada metara kvadratnih koje su Boksiti u stečaju nakon pravosnažne presude u novembru prošle godine upisali u katastar kao svoju imovinu.

Tužbu je 2017. godine podnijela tadašnja stečajna uprava Boksita jer je imovina, kako se navodi u tužbi, greškom bila upisana na jednu firmu iz Tuzle koja je 1997. na pomenutoj lokaciji izvodila građevinske radove i za tu svrhu izgradila privremene objekte za smještaj radnika, a tokom avionskog snimanja, za potrebe nikšićkog katastra, lokacija je upisane u vlasnišvo te firme.

Amidžić
Amidžićfoto: Svetlana Mandić

“Pošto je postojala razlika između numerike i grafike, sve je konačno zavšeno i 25. maja je u posjednovnom listu evidentirana da upravna zgrada na Seocima, kao i 17.000 metara kvadratnih zemljišta stečajnoj masi.

„U stečajnoj masi Rudnika boksita imamo još na Morakovu nekih 429.000 metara kvadratnih i to je to sa čime mi u ovom momentu raspolažemo, kao stečajna uprava. Angažovao sam firmu koja će izvršiti procjenu imovine, tako da ćemo za sljedećih sedam do deset dana imati tačnu informaciju sa koliko imovine u novcu raspolažemo. Nakon toga objavićemo oglas o prodaji imovine i čekati kupca", kazao je Amidžić.

boskiti
foto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je na sastanku u Ministarstvu ekonomskog razvoja Uniprom metali izrazio interesovanje da kupi zgradu. Nada se da će se Uniprom metali prijaviti kada oglas bude raspisan, kao i da će se sa predstavnicima te firme dogovoriti oko isplate naknade za korišćenje zgrade u prethodnom periodu.

Bivšim radnicima, u pitanju je njih 586, se za poreze i doprinose duguje 440.000 eura i 2,5 miliona eura po osnovu raznih drugih obaveza.

"Ako mogu da uzmem sebi za pravo smatram da neće biti dovoljno da se proda upravna zgrada na rudokopu i imovina na Morakovu za izmirenje svih obaveza iz prvog isplatnog reda", kazao je Amidžić.

Korać
Koraćfoto: Svetlana Mandić

Bivši radnik Danilo Korać je istakao da je njihov osnovni zahtjev da im se konačno isplate potraživanja koja im se duguju duže od decenije, dok je Rašo Čivović podsjetio da još uvijek nije riješeno ni pitanje upravne zgrade Boksita, kao i placa koji se nalazi preko puta zgrade, a „šteta je već nastupila“.

Čivović
Čivović foto: Svetlana Mandić

Predstavnik Uniproma i tehnički direktor rudnika Radoš Lacman kazao je da je ta kompanija, nakon realne procjene imovine, zainteresovana da odmah na prvom oglasu kupi upravnu zgradu na rudokopu i okolno zemljište.

“Uniprom je zaintresovan za imovinu ukoliko su oni spremni da mi to kupimo.Ako kažu da se iselimo najmanji problem je da to uradimo. Čujemo stavove da nijesu zainteresovani da to prodaju. I to pozdravljamo. Vidjećemo kakvu će radnici donijeti odluku“, kazao je Lacman.

Istakao je da Uniprom metali izmiruje sve obaveze prema radnicima koji su zaposleni na rudokopima, ali i prema državi.

“Oko 4,85 miliona eura je do sada plaćeno koncesione naknade za proizvodnju boksita od čega je 70 odsto u budžet Opštine i 30 odsto u državni budžet“, kazao je Lacman.

Lacman
Lacmanfoto: Svetlana Mandić

Stečaj u Rudnike boksite uveden je 2013. Godine, dvije godine kasnije je Uniprom kupio imovinu Boksita, a eksploataciju na rudokopu Seoca obavlja turska kompanija “Zeta Mine”, sa kojom je Uniprom potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Bonus video: