Rudari poručili: Ukoliko Vlada ne nađe rješenje problema, sami ćemo

“Već pet dana ne možemo da radimo, a naše porodice strepe za golu egzistenciju. I pored toga što ni mi ni naše kompanije nikome ne duguju, mi trpimo", istakli su radnici

7944 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Radnici koji su zaposleni u proizvodnji rude boksita na kopovima u Župi nikšićkoj okupili su se ispred kapije sektora transpota, u naselju Gračanica, u znak protesta jer im bivše kolege iz Rudnika boksita od ponedjeljka, 3. Juna, onemogućavaju da rade.

“Već pet dana ne možemo da radimo, a naše porodice strepe za golu egzistenciju. I pored toga što ni mi ni naše kompanije nikome ne duguju, mi trpimo. Zašto nam je bez ikakvog razloga blokiran ulaz u rudnik i ne dozvoljava nam se da odlazimo na posao. O blokadi rudnika obaviještene su sve institucije države koje nijesu preduzele nikakve mjere u otklanjanju problema. Od nadležnih organa niko se ne oglašava. Poslodavac bez proizvodnje neće biti u mogućnosti da izmiruje obaveze prema zaposlenima jer nema prihoda”, istakli su radnici uz napomenu da je njihovo okupljanje upozorenje da neće dozvoliti da im bilo ko ugrožava radna mjesta i egzistenciju njihovih porodica.

(Video: privatna arhiva)

Podsjetili su da su im iz kompanije Uniprom metali, koja gazduje rudokopima Boksita u Župi, kazali da su izmirili sva potraživanja.

“Ukoliko se u narednih nekoliko dana ne otpočne sa proizvodnjom, biće prinudeni da zaustave radove na svim rudnicima. Molimo kolege koje su nam blokirale rad, da nađu drugi način da ostvare svoja prava, te da blokiraju onoga ko im duguje, a da nama dozvole da radimo. Da li država može da dopusti gašenje 300 radnih mjesta? Jesmo li svi pred zakonom jednaki ili su neki malo ,,jednakiji'? Da Ii je nama Ustavom zagarantovano pravo na rad? Molimo Vladu Crne Gore da se pod hitno uključi u pronalaženje rješenja nastalog problema i da nam omogući da radimo. Da ne dozvoli da se ugase radna mjesta kojih je i onako malo u Crnoj Gori. Naš cilj je zaštita naših prava, jer su ona najviše ugrožena. Ukoliko nadležni organi ne preduzmu mjere u cilju pronalaženja rješenja problema, bićemo primorani da ga sami rješavamo. Nećemo dozvoliti da još jednom ostanemo bez posla, a naše porodice bez kore hljeba”, upozorili su rudari.

Bonus video: