Simović Zvicer: Sindikat "EPCG-Željezare Nikšić" je osnovan u skladu sa zakonom

Advokatica Sindikata Željezare pojašnjava da Zakon o radu predviđa da u slučaju kada je poslodavac nakon prenosa zadržao samostalnost - sindikat koji je osnovan kod poslodavca prethodnika nastavlja s radom pod istim uslovima pod kojima je radio i kod poslodavca sljedbenika

7223 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Sindikat "EPCG-Željezare Nikšić" osnovan je u skladu sa zakonom, kazala je Vesna Simović Zvicer, pravna zastupnica sindikalne organizacije te kompanije.

Ona se na Fejsbuku oglasila se u vezi aktuelne situacije u Željezari, povodom reprezantativnosti sindikata koji je pokrenuo menadžment kompanije.

"Žao mi je što u vrijeme kada Crna Gora treba da dobije toliko očekivani IBAR moram da se oglašavam povodom zaštite prava zapošljenih u 'EPCG-Željezara Nikšić', ali osjećam profesionalnu i moralno obavezu i zbog toga, evo nekoliko napomena u vezi s aktuelnim 'problemima':

"1. Kako je u 'EPCG-Željezara Nikšić' došlo do promjene poslodavca, valja napomenuti da je član 108 Zakona o radu koji uređuje ovo pitanje u potpunosti isklađen sa Direktivom Savjeta 2001/23/EZ, koja reguliše prava i obaveze poslodavca i zapošljenih u vezi s prenosom preduzeća. S tim u vezi, u slučaju promjene poslodavca posebno mjesto zauzima zaštita prava na sindikalno organizovanje.

"Zakon o radu u članu 108, stav 3 predviđa da u slučaju kada je poslodavac nakon prenosa zadržao samostalnost - sindikat koji je osnovan kod poslodavca prethodnika nastavlja s radom pod istim uslovima pod kojima je radio i kod poslodavca sljedbenika. Ovo je posebno važno u pogledu reprezentativnosti sindikata, jer će u ovom slučaju sindikat koji je imao status reprezentativnog sindikata kod poslodavca prethodnika taj status zadržati i kod poslo­da­vca sljedbenika, ukoliko ispunjava uslove koji su predviđeni Zako­nom o reprezentativnosti sindikata. Ova situacija u slučaju 'EPCG-Željezara Nikšić' je nesporna - što je i potvrđeno na način što je izvršene promjene naziva u registru reprezentativnih sindikalnih organizacija, a u skladu s članom 13 Zakona o reprezentativnosti sindikata.

"2. Reprezentativnost sindikata je uslov za zaključivanje kolektivnog ugovora na nivou poslodavca. Dakle, nesporno je da je ovaj uslov bio ispunjen u trenutku zaključivanja Kolektivnog ugovora za 'EPCG-Željezara Nikšić'. S druge strane, treba napomenuti da bi kolektivni ugovor proizvodio pravno dejstvo mora biti potpisan od strane ovlašćenih predstavnika svih učesnika u kolektivnom pregovaranju. U konkretnom - to znači da kolektivni ugovor za 'EPCG Željezara - Nikšić' u ime sindikata moglo potpisati samo lice koji je upisano u registar kao ovlašćeni sindikalni predstavnik. Ukoliko je ovaj uslov ispunjen, mišljenja sam da se u tom slučaju ne može postavljati pitanje saglasnosti kolektivnog ugovora sa zakonom.

"3. Što se tiče pitanja koja se odnose na 'legitimitet' ovlašćenog sindikalnog predstavnika, ukazujem da je ovo pitanje uređeno Pravilnikom o registraciji reprezentativnih sindikalnih organizacija, koji između ostalog propisuje koja dokumentacija se podnosi prilikom upisa, ali i promjena naziva reprezentativnog sindikata. Između ostalog, tom prilikom je potrebno dostaviti i odluku o izboru i ovlašćenje za izabranog sindikalnog predstavnika. Navedeni Pravilnik u članu 13 reguliše i razloge za brisanje iz registra reprezentativnih sindikata, a jedan od razloga je upis izvršen na osnovu netačnih podataka podnosioca prijave, odnosno na osnovu prijave neovlašćenog lica. Napominjem da u ovom slučaju, postupak za brisanje iz registra može da pokrene samo reprezentativni sindikat", napisala je Simović Zvicer.

Bonus video: