Leković pitao Odovića o Maljeviku: Investitor rekao da ako odluka o Katiču ostane neće moći da gradi

Poslanik Demokrata pitao ministra Odovića u kojoj je fazi realizacija projekta, i tražio da uloži napore u rješavanje eventualnih problema ili zastoja u realizaciji ovog projekta kako ne bi doživio sudbinu "Montrosa"

4099 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanik Demokrata Momčilo Leković pisao je ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću tražeći od njega informacije o projektu "Maljevik" u Sutomoru kao i o rješavanju eventualnih problema i zastoja koji usporavaju realizaciju ovog turističkog projekta ili ga u konačnom mogu potpuno ugroziti.

Predstavnica investitora kazala je početkom godine da je problem što je firma vlasnik dijela parcele koji je proglašen prirodnim dobrom, i da će, ako se to ne riješi, tražiti naknadu štete.

Leković u dopisu Odoviću navodi da je na Opština Bar u januaru konačno naplatila blizu 20 miliona eura potraživanja od investitora, a da je tada iz Opštine saopšteno da je ovim činom investitor potvrdio punu posvećenost i spremnost da započne realizaciju projekta

"Međutim, par mjeseci nakon toga, na javnoj raspravi povodom Nacrta Prostornog plana Crne Gore, izvršna direktorica firme „Sonuba Montenegro“, Snežana Pekić, izrazila je zabrinutost što je Nacrtom Prostornog plana implementirana odluka o proglašenju zaštićenog područja parka prirode “Katič”. Ona je tada tvrdila da su uvidom u tu odluku uvidjeli da je neustavna i nezakonita. Kazala je da ih predlagač nije obavijestio o tome, te da nije bilo javne rasprave i nije im dao uvid u studiju zaštite pri čemu je još i istakla da je firma koju zastupa vlasnik dijela parcele koji je proglašen prirodnim dobrom, a da se u dokumentaciji pogrešno navodi da je vlasnik zemljišta Opština Bar", rekao je Leković.

Dodaje da je Pekić javnoj raspravi 12. marta kazala da su oni prikupili svu dokumentaciju, sve saglasnosti i da se priprema prva faza radova i sprema prijava gradnje i istakla da ukoliko odluka Katič ostane u odnosu na lokaciju Maljevik to bi rezultiralo trajnom nemogućnosti za realizaciju projekta i samim tim bi investitor bio prinuđen da traži naknadnu ogromne štete.

Leković je rekao da je u saznanju da je investitor još prošle godine podnio tužbeni zahtjev protiv Opštine kojim traži naknadu štete, a da u javnosti od marta više nisu izlazile bilo kakve druge informacije.

"S obzirom na to da trenutno ne znamo u kojoj fazi se nalazi realizacija ovog projekta, ovim putem tražim da mi dostavite sve informacije sa kojima raspolažete uz apel da shodno Vašim nadležnostima uložite napore u rješavanju eventualnih problema ili zastoja u realizaciji ovog projekta. Zaista smatram da bi po Crnu Goru i opštinu Bar bilo katastrofalno ukoliko bi ovaj projekat nakon 17 godina doživio sudbinu projekta ,,Montrose” u Herceg Novom", zaključio je Leković.

Bonus video: