Grci nijesu morali da plate 15 miliona

Iz Ministarstva energetike su kazali da kompanija “Energean” nije morala da dostavi garanciju koja bi se naplatila jer nije započela drugi period istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju

8010 pregleda 0 komentar(a)
Novi tender do kraja godine (ilustracija), Foto: Shutterstock
Novi tender do kraja godine (ilustracija), Foto: Shutterstock

Grčka kompanija “Energean” nema obavezu da plati 15 miliona eura, odnosno, da dostavi Vladi Crne Gore garanciju u tom iznosu jer nije započela drugi period istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju koji je bio predviđen koncesionim ugovorom.

Za “Vijesti” je ovo zvanično rečeno iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Crna Gora je 15. marta 2017. godine zaključila Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju za blokove 4219-26 i 4218-30, ukupne površine 338 kilometara kvadratni metara sa kompanijom “Energean Montenegro Limited”, Kipar, koji je prestao da važi 15. jula 2022. godine.

“Energean” je završio prvi period istraživanja, ali pošto nije uspio da nađe partnera s kojim bi ušao u drugi period istraživanja ugovor je istekao, a koji je podrazumijevao sprovođenje istražne bušotine s partnerskom kompanijom.

Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju - sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

“Koncesionar je, u skladu sa članom 11 i aneksom F Ugovora, dostavio garanciju za obavezni radni program za prvi period istraživanja na dan zakljuživanja ugovora, izvršio je sve obaveze iz člana 9.2. b) Ugovora o koncesiji i studije dostavio Upravi za ugljovodonike. Kako “Energean” nije do isteka roka za prvi period istraživanja Vladi predložio kandidata za prenos participirajućeg udjela u skladu sa članom 6.3 ugovora, ugovor je po automatizmu istekao u pogledu svih dodjeljenih prava i površina, tj. prestao je da važi. Ministarstvo kapitalnih investicija(MKI) nije pokrenulo postupak naplate garancije za obavezni radni program za drugi period istraživanja, jer ga koncesionar nije započeo, a samim tim nije imao obavezu dostavljanja garancije za obavezni radni program za drugi period istraživanja”, pojasnili su u Ministarstvu energetike koje je pravni sljedbenik MKI.

Vlada je sredinom 2022. godine naplatila 12 miliona eura od italijansko-ruskog konzorcijuma “Eni-Novatek” koje je prekinuo prvu fazu istraživanja.

Italijansko-ruski konzorcijum Vladu je u martu 2022. obavijestio da izlazi iz ovog posla u Crnoj Gori, odnosno, da ne ulazi u naredne obaveze iz prvog perioda istraživanja što je obavezivalo MKI da se pokrene postupak naplate garancije. Vlada je sa ovim konzorcijumom zaključila 2016. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Ugovor se odnosi na četiri lokacije u podmorju kod Ulcinja. Konzorcijum je odradio 2021. godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva.

Ministarstvo energetike i rudarstva planira da do kraja ove godine raspiše novi javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje ugljovodonika (nafte i gasa) u podmorju Crne Gore.

“Imajući u vidu evropski trend zelene tranzicije, glavni cilj ovog javnog poziva je povećanje nivoa znanja o ugljovodoničnoj potencijalnosti u podmorju Crne Gore, uz poseban naglasak na identifikaciju gasnih prospekata. Kao državni organ čija je primarna djelatnost praćenje ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika, Uprava za ugljovodonike trenutno radi na pripremnim aktivnostima za raspisivanje ovog Javnog poziva”, kazali su nedavno “Vijestima” u Ministarstvu energetike.

Bonus video: