Interreg IPA Južni Jadran: Brojne mogućnosti za saradnju sa Italijom i Albanijom

Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore sa zadovoljstvom obavještava zainteresovanu javnost da je u toku Poziv za dostavljanje predloga standardnih projekata u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran, koji će biti otvoren do 6. septembra 2024. godine.

12064 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Programom Interreg IPA Južni Jadran podržava se saradnja institucija i organizacija sa sjedištem u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori. Programsko područje obuhvata italijanske regije Pulja i Molize, te čitave teritorije Albanije i Crne Gore. Pravo prijavljivanja imaju državni i lokalni javni organi, javni subjekti i neprofitne organizacije.

Ukupni budžet Poziva iznosi 38 miliona eura, od čega 31 milion predstavljaju bespovratna sredstva Evropske unije.

U okviru Poziva biće finansirani projekti vrijednosti od 600.000 do 1.500.000 eura (uključujući nacionalno kofinansiranje), a predviđeno je da traju između 18 i 30 mjeseci.

Pozivom su obuhvaćena 4 prioriteta odnosno 7 specifičnih ciljeva programa Interreg IPA Južni Jadran:

1. Pametni Južni Jadran

1.1. Mala i srednja preduzeća: projekti usmjereni na poboljšanje uslova za rast i konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća.

2. Zeleni Južni Jadran

2.1. Rizici: projekti usmjereni na prilagođavanje klimatskim promjenama, prevenciju rizika i otpornost na katastrofe;

2.2. Biodiverzitet: projekti usmjereni na unapređenje biodiverziteta, zelene infrastrukture u urbanim područjima i smanjenje zagađenja, uključujući zagađenje vode, zemlje i vazduha;

2.3. Energija: projekti usmjereni na unapređenje energetske efikasnosti.

3. Povezani Južni Jadran

3.1. Transport: projekti usmjereni na razvoj održive, otporne na klimu, inteligentne i intermodalne nacionalne, regionalne i lokalne mobilnosti, uključujući poboljšan pristup TEN-T i prekograničnu mobilnost.

4. Društveni Južni Jadran

4.1. Vještine: projekti usmjereni na unapređenje inkluzivnih i kvalitetnih usluga u obrazovanju, osposobljavanju i cjeloživotnom učenju kroz prekogranične projekte sa ciljem poboljšanja vještina;

4.2. Inkluzivni turizam: projekti usmjereni na unapređenje uloge kulture i turizma u ekonomskom razvoju, socijalnoj inkluziji i socijalnoj inovaciji.

Kompletan tekst poziva, uključujući potrebne obrasce i često postavljana pitanja, mogu se pronaći OVDJE.

Podnosioci prijava mogu tražiti potencijalne partnere popunjavanjem ovog formulara.

Predlozi projekata podnose se putem elektronske platforme Jems.

Zajednički sekretarijat Programa tokom jula organizuje i otvorene dane, na kojima će potencijalnim korisnicima biti na raspolaganju za eventualna pitanja u vezi sa Pozivom za standardne projekte. Otvoreni dani održaće se online 10. jula (11 h), 17. jula (12 h) i 31. jula (12 h). Sve informacije o tome i ostalim pojedinostima ovog poziva nalaze se na internet stranici www.italy-albania-montenegro.eu.