Aerodrom Tivat nadmašio rekord iz 2019. godine: U maju 106 hiljada putnika

Promet je bio bolji za 6,9 osto i od ostvarenja tivatskog aerodroma u maju do sada rekordne 2019. godine, pa je ovo bio već drugi mjesec zaredom ove godine da su prevaziđeni rekordi od prije pet godina

4577 pregleda 8 komentar(a)
Rast broja putnika od 54 odsto: Aerodrom Tivat, Foto: ACG
Rast broja putnika od 54 odsto: Aerodrom Tivat, Foto: ACG

Tokom maja Aerodrom Tivat je opslužio ukupno 105.950 putnika, što je 54 odsto bolji rezultat nego u maju prošle godine kada je promet iznosio 68.713 putnika.

Promet je bio bolji za 6,9 osto i od ostvarenja tivatskog aerodroma u maju do sada rekordne 2019. godine, pa je ovo bio već drugi mjesec zaredom ove godine da su prevaziđeni rekordi od prije pet godina.

Ovaj podatak je veoma važan imajući u vidu činjenicu da je prvo zbog pandemije koronavirusa, a potom političko-ratnih dešavanja u Istočnoj Evropi, aerodrom Tivat od kraja 2019. do danas u potpunosti izgubio tri svoja značajna tržišta: Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju, a koja su kumulativno tada nosila i više od jedne trećine ukupnog godišnjeg prometa.

Manadžment Aerodroma Crne Gore je na razne načine nastojao da u međuvremenu avioprevoznike koji su letjeli za Tivat na linijama iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije zamijeni drugim kompanijama i destinacijama sa drugih tržišta - prvenstveno iz Zapadne Evrope i sa Bliskog istoka, a što je tek ove godine počelo konačno da daje opipljiviji rezultat.

Na pisti pored Tivatskog zaliva tokom prošlog mjeseca zabilježeno je ukupno 1.245 operacija polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je 42 odsto više nego u maju prošle godine, odnosno skoro 5 odsto više negu u maju rekordne 2019. godine.

Od početka godine do kraja maja Aerodrom Tivat je imao 216.454 putnika na 2.921 operaciji vazduhoplova. Broj putnika porastao je 37 odsto u odnosu na uporedni period 2023, dok broj ostvarenih operacija bilježi rast od 27 odsto.

Zbog značajnog rasta prometa, jer sada slijeće u prosjeku između 20 i 30 velikih putničkih aviona dnevno, Aerodrom Tivat je od sredine ove nedjelje za odlazeće putnike otvorio i svoj Terminal 2 kako bi se smanjile gužve na odlaznim gejtovima u glavnom Terminalu 1. S.L.

Bonus video: