Šaban: Glavni razlog povećanja neosiguranih vozila je konstantni rast broja vozila na drumovima

"Mediji su ti koji su shvatili značaj ovog opšte-društvenog problema i pomažu prenoseći naše apele, ali primjetno je da je u izvjesnoj mjeri, zbog objektivnih razloga, smanjena kontrola od strane nadležnih. To se vidi u sabraćaju, nepoštovanje propisa, brzina, parkiranje bahatost i sl"

5694 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni razlog povećanja neosiguranih vozila je konstantni rast broja vozila na drumovima, pa se logično povećava i broj onih koji ne ispunjavaju svoje zaonske obaveze, saopštio je direktor Nacionalng biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG) Boris Šaban.

"Proteklih godina zadovoljni smo bili rezultatima u edukativnom i informativnom smislu koji smo mi sami postizali kroz različite vidove interakcije sa građanima. Pitanje neregistrovanih vozila je jedno od korpusa pitanja koje se tiču bezbjednosti u saobraćaju. Tu je napravljena i izvanredna koordinacija sa našim osnivačima, osiguravajućim kućama sa jedne strane i Upravom policije sa druge strane. Imali smo zavidan trend rezultata uprkos i tadašnjem ukupnom rastu broja vozila uopšte ali nova dešavanja su takva da je statistika neumoljiva. Imamo ozbiljan skok neosiguranih vozila”, kazao je Šaban.

Prema njegovim riječima u toku 2023. godine iz sredstava Garantnog fonda isplaćen je iznos od 1.597.452 eura.

U toku 2022. godine taj iznos je, kaže Šaban, bio 1.004.999 eura - "što je tada jasno ukazivalo na ohrabrujući rezultat rada NBOCG ako upoređujemo sa periodom između 2013. i 2022. godine, gdje se takodje povećavao, ali blaže, broj ukupnih vozila ali prosječno na godišnjem nivou iz sredstava Garantnog fonda isplaćivan je iznos od 1.031.556 eura".

"Navedeni podaci ukazuju da je je tokom 2023. godine uočeno uvećanje od oko 55 odsto, u odnosu na raniji desetogodišnji period. U prvih pet mjeseci 2024. godine konstatovano je uvećanje isplata iz sredstava Garantnog fonda, koje približno iznosi oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pa se na taj način može projektovati isplata za 2024. godinu na nešto višem nivou u odnosu na 2023. godinu", piše u saopštenju.

"U toku 2023. godine prijavljena su 664 odštetna zahtjeva a 2022. godine bilo je 505 tih zahtjeva. U periodu između 2013. i 2022. godine, prosječno je na godišnjem nivou prijavljivano 464 odštetna zahtjeva. Navedeni podaci jasno ukazuju da je je tokom 2023. godine uvećanje prijavljenih zahtjeva od 43%, u odnosu na raniji desetogodišnji period. U prvih 5 mjeseci 2024. godine uočeno je uvećanje prijavljenih odštetnih zahtjeva, koje približno iznosi oko 20%, pa i na taj način možemo projektovati potencijalnu isplatu iz sredstava Garantnog fonda za 2024. godinu na nešto višem nivou u odnosu na 2023. godinu", navodi se u saopštenju.

Šaban dodaje da su osmišljeni planovi za različite vidove pojačanog suočavanja sa ovim novim momentima, ali da mora da postoji i šira društvena akcija.

"Mediji su ti koji su shvatili značaj ovog opšte-društvenog problema i pomažu prenoseći naše apele, ali primjetno je da je u izvjesnoj mjeri, zbog objektivnih razloga, smanjena kontrola od strane nadležnih. To se vidi u sabraćaju, nepoštovanje propisa, brzina, parkiranje bahatost i sl. Na kraju NBOCG apeluje na građane da izvrše svoju zakonsku obavezu kako se ne bi desilo da se mala saobraćajna nezgoda pretvori u noćnu moru", zaključuje se.

Bonus video: