Ko će zastupati Crnu Goru u arbitražnom postupku: Za "Montrose" 25 prijava advokata

Moguće da neka prijava za zastupanje Crne Gore u arbitraži protiv “Northstara” stigne poštom

13074 pregleda 1 komentar(a)
Lokacija na kojoj je trebalo da se gradi turistički kompleks, Foto: Slavica Kosic
Lokacija na kojoj je trebalo da se gradi turistički kompleks, Foto: Slavica Kosic
Ažurirano: 04.07.2024. 13:03h

Na međunarodni javni poziv za izbor advokatske kancelarije koja će zastupati državu Crnu Goru u arbitražnom postupku koju je pokrenula kompanija “Northstar” u projektu “Montrose” pristiglo je 25 prijava, a moguće je da još neka stigne poštom.

Za “Vijesti” je ovo rečeno u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Rok za dostavu ponuda iz javnog poziva istekao je 28. juna ove godine.

“Shodno zakonskim određenima, u obavezi smo da ostavimo još par dana za dostavu dokumentacije, koja je poslata poštom do naznačenog termina 28. 6. 2024. godine do 15 h, a koja fizički nije pristigla. S toga u ovom momentu ne možemo govoriti o preciznom broju pristiglih ponuda, sem da je do ovog trenutka pristiglo oko 25 ponuda”, reno je u ovom Vladinom resoru kojim rukovodi ministar Janko Odović.

Pojašnjeno je da je ministar obrazovao Komisiju za evaluaciju i analizu ispravnosti pristiglih ponuda na javni poziv koji je objavljen u domaćem mediju “Pobjeda”, stranom mediju “Politika”, kao i internet stranici ministarstva, o čemu je donešen akt 19. juna.

“O ishodu, s obzirom da još čekamo ponude koje su poslate poštom, javnost će kao i do sada biti blagovremeno obaviještena”, kazali su u ministarstvu.

Kuvajtski investitor, odnosno konzorcijum “Northstar’’ i “Equest Capital Limited Jersey” je trebalo da izgradi turistički kompleks “Montrose”, ali je u februaru obavijestio Vladu da je pokrenuo arbitražni postupak zbog navodnog neispunjavanja ugovorenih obaveza.

Vlada je u septembru 2009. godine sa ovim konzorcijumom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom. Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti

Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, vrijednost investicije prve faze smanjila se sa 141,8 miliona eura na 80 miliona, sa rokom investiranja u narednih pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora”.

Premijer Milojko Spajić je nedavno u parlamentu kazao da je njegovom kabinetu 22. februara 2024. godine dostavljen zahtjev za pokretanje arbitraže preko pravnog zastupnika Schonherr Rechtsanwalte GmbH and Schonherr si Asoccciatii SCA.

Na skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koji je imao konsultativno saslušanje na temu “Projekat ‘Montrose’” ocijenjeno je da bi Specijalno državno tužilaštvo (SDT) trebalo da se pozabavi ovim ugovorom.

Bonus video: