Vučić: Ne postoji odluka o zabrani izvoza jestivog ulja u Crnu Goru

"Ne postoji nikakva odluka i ne želim da komentarišem da li oni to preprodaju u Prištini, Tirani ili već kome. Za nas je slobodna trgovina nešto za šta se zalažemo i od suštinskog značaja i tu neće biti nikakvog problema"

13503 pregleda 221 reakcija 115 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne postoji nikakva odluka o zabrani izvoza jestivog ulja u Crnu Goru.

On je rekao da je za šest mjeseci ove godine u tu zemlju izvezeno 5,7 miliona litara rafinisanog, jestivog ulja, što je 62 odsto više nego u isto vrijeme prošle godine, kada je izvezeno 3,5 miliona litara.

"Ne postoji nikakva odluka i ne želim da komentarišem da li oni to preprodaju u Prištini, Tirani ili već kome. Za nas je slobodna trgovina nešto za šta se zalažemo i od suštinskog značaja i tu neće biti nikakvog problema", rekao je Vučić na Pasuljanskim livadama, nakon taktičke vježbe s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024".

Vučić je kazao da Srbija godišnje proizvede 780.000 tona suncokreta, a da je 70 miliona litara ulja potrebno za domaću potrošnju, dok je ukupna proizvodnja rafinisanog ulja oko 155 miliona litara ulja.

"Mi nekih 85 miliona litara ulja možemo da izvozimo nesmetano, potrošnja prošle godine Crne Gore za cijelu godinu je bila 8,4 miliona litara", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija u ovom trenutku u robnim rezervama ima 11 miliona litara rafinisanog ulja koje su za dvomesečne potrebe, kao i da ima mnogo nerafinisanog ulja.

"U robnim rezervama ono što čuvamo je mnogo više od cele jednogodišnje potrošnje Crne Gore i to ne govorim zbog partnerskih odnosa koje imamo sa vlastima tamo, već zbog bratskog naroda. Nikada ne moraju da brinu za to, Srbija ima dovoljno u svojim rezervama da podmiri jednogodišnje potrebe Crne Gore bez problema", rekao je Vučić.

"Vijesti" su danas objavile da ministarstva ekonomskog razvoja i poljoprivrede očekuju da će danas ili sjutra dobiti zvaničnu informaciju da li je Srbija zabranila izvoz jestivog suncokretovog ulja ili uvela druge mjere zbog čega crnogorski trgovci i uvoznici od utorka prošle sedmice ne mogu da kupuju tu osnovnu prehrambenu namirnicu kod svojih redovnih dobavljača iz ove države.

Sagovornik “Vijesti” iz trgovačke kompanije, koja je značajni uvoznik ulja, kazao je da im je dobavljač saopštio da su svi proizvođači ulja imali sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji im je usmeno kazao da obustave izvoz ulja, bez bilo kakve zvanične odluke, navodno zbog očekivanog rasta cijena ulja na globalnom nivou.

"Vijesti" su juče objavile da crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije.

Nekoliko crnogorskih trgovaca i proizvođača hrane kazalo je “Vijestima” da su prošle sedmice od svojih dobavljača iz Srbije obaviješteni da im više ne mogu prodavati ulje jer je donijeta odluka o zabrani izvoza tog proizvoda. To se odnosi i na količine koje su već bile ugovorene, a izvor “Vijesti” kaže i da je jedan kontigent ulja u četvrtak vraćen s granice u Srbiju.

Crna Gora 92 odsto potreba za suncokretovim uljem pokriva uvozom iz Srbije, pa bi ova zabrana mogla da ugrozi snabdijevanje ovim proizvodom, ali i da poveća njegove cijene na domaćem tržištu.

Bonus video: