NSP: Policija ne treba da rješava problem nedostatka radne snage, naš posao je dosljedna primjena zakona

"Ako želimo dobro ovom društvu i njegovim građanima onda 'gledanja kroz prste' ne smije biti. Svaki stranac koji dođe u našu državu, bio on turista ili radnik, mora da se pridržava naših zakona I poštuje predviđene procedure"

11771 pregleda 146 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Nedostatak radne snage nije obaveza, briga ili problem koji treba da rješava policija. Ono što je naš posao i gdje ne smije biti povlašćenih jeste dosljedna primjena zakona i tu niko pa ni Crnogorsko udruženje poslodavaca niti može niti smije da traži povlastice.

To se navodi u saopštenju Nezavisnog sindikata policije (NSP).

Oni su reagovali na navode više ugostitelja s primorja koji su se obratili redakciji “Vijesti” sa žalbama da Granična policija i za najmanju sitnicu njihovim stranim radnicima odmah izriče mjere protjerivanja iz Crne Gore, a da im ne ostavlja mogućnost da isprave propust, kao i da ova državna služba ne shvata probleme koje imaju s pronalaskom radne snage.

Iz NSP su komentarisali i poziv Crnogorskog udruženje poslodavaca (CUP) direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu da u saradnji sa turističkim radnicima iznađu model adekvatne i primjerene reakcije u slučajevima formalnih, a ne suštinskih propusta.

"Do juče smo mislili da ništa ne može da nas iznenadi ali je otvoreni i neskriveni poziv policiji da krši zakon zarad interesa pojedinaca više čak i od iznenađenja. Zvuči neshvatljivo da to uradi bilo ko a posebno ne neko ko se bavi jednom od najvažnijih, ako ne i najvažnijom, privrednom granom u našoj državi, turizmom. Sve zvuči još čudnije ako znamo da je generalni sekretar, odnosno prvi čovjek, udruženja koje poziva na kršenje zakona naš bivši ministar", navodi se u saopštenju NSP.

Generalni sekretar CUP-a je Raško Konjević.

"Nedostatak radne snage nije obaveza, briga ili problem koji treba da rešava policija. Ono što je naš posao i gdje ne smije biti povlašćenih jeste dosljedna primjena zakona i tu niko pa ni Crnogorsko udruženje poslodavaca niti može niti smije da traži povlastice. Ako želimo dobro ovom društvu i njegovim građanima onda 'gledanja kroz prste' ne smije biti. Svaki stranac koji dođe u našu državu, bio on turista ili radnik, mora da se pridržava naših zakona I poštuje predviđene procedure", piše u saopštenju.

Dodaje se da je "komična i tužna prijetnja poslodavaca" da će se, ako se policija usudi da i dalje sprovodi zakon, obratiti direktoru Uprave policije da ih disciplinuje.

"Bijedan pokušaj dodatnog pritiska i zastrašivanja policijskih službenika koji će ostati upravo samo to, pokušaj. Gospodo poslodavci, kao prvo, mi nismo djeca da nas plašite učiteljem ili roditeljem koji će da nas kazni jer nismo poslušni. Kao drugo, zar zaista mislite da će direktor Uprave policije narediti svojim potčinjenim nezakonito postupanje radi ispunjenja vaših želja? Sigurni smo da neće jer dosadašnji tok njegove karijere i glas koji ga prati kažu da je uvijek insistrirao isključivo na zakonitom i profesionalnom postupanju što dovoljno govori kakva je sudbina ove prijetnje odnosno kakav odgovor ćete dobiti", saopšteno je iz NSP.

Iz te policijske organizacije su poslodavcima poručili da je "najveći vid patriotizma platiti porez i poslovati potpuno legalno". Takođe su naveli da treba hitno napustiti poslovnu politiku "ako nećeš ti da radiš za ovu platu ima ko hoće".

"Kad počnete da dajete radnicima veće (zaslužene) plate a ne minimalnih 450 eura plus nešto 'na ruke' onda crnogorska omladina neće više morati da ide u Hrvatsku i druge zemlje da radi u njihovom nego će ostati kod vas i razvijati naš turizam. Kad budete davali veće (zaslužene) plate a ne malo na ruke a malo zvanično onda ćete i državi plaćati veće poreze i doprinose pa će i vasa država živjeti bolje a onda će i vama biti bolje. Umjesto što napadate i vršite protivzakoniti pritisak na policiju za vas bi korisnije bilo da se posvetite izmjeni zakonske regulative u oblasti dobijanja dozvola za boravak i rad stranih državljana. Vaše kolege u Hrvatskoj su to uspjele, pitajte njih. Ako se nešto ne zna nije sramota pitati", saopšteno je.

U NSP vjerujeu da velika većina poslodavaca posluje poštujući sve propise države a da samo mali broj "iz svojih uskih, ličnih interesa pokušava da muti vodu i u njoj lovi nezaslužene benefite na koje su godinama navikli".

"Uz svo poštovanje i razumijevanje problema sa kojima se suočavaju poslodavci ne možemo i sigurno nećemo dozvoliti da ih rešavaju preko leđa policijskih službenika. Adresa za njih je Vlada Crne Gore a ne nikako Uprava policije ili bilo koji njen službenik. Ako nemaju hrabrosti da se suoče direktno sa Vladom i traže rješenje tu im zaista ne možemo pomoći. Nezavisni sindikat policije Crne Gore ohrabruje sve policijske službenike da nastave sa profesionalnim i zakonitim postupanjima bez obzira prema kome postupaju. Zakon mora biti isti za sve", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: