Milović: Evropa sad 2 tektonski potres za ekonomiju i javne finansije, Crna Gora na ivici ambisa, prijeti grčki scenario

"Upozoravamo odavno da je povećanje plata na ovaj način jedino moguće uz nova zaduženja, povećanja javnog duga ili smanjenje doprinosa za penzije, ili kroz nove poreske namete ili promjenu stope PDV-a"

5506 pregleda 12 komentar(a)
Milović, Foto: DPS Budva
Milović, Foto: DPS Budva

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Nikola Milović ocijenio je da program Evropa sad 2 predstavlja "tektonski potres za crnogorsku ekonomiju i javne finansije"

Premijer Milojko Spajić prezentovao je danas Fiskalnu strategiju za period 2024 - 2026 i program Evropa sad 2.

"Pokrenuta je spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije. Desiće se - fiktivni rast životnog standarda, stvaran rast cijena svih proizvoda i usluga, rast sive ekonomije, uništenje Fonda PIO i javnog penzionog sistema, prodaja državne imovine u bescjenje, rast zaduženosti i javnog duga", napisao je Milović na mreži X.

Tvrdi da se Crna Gora nalazi na "ivici ambisa" i da je izvjestan "grčki scenario".

"Sumanuti populističko potrošački model razvoja i nerealna očekivanja, vode državu u bankrot a građane na ulice. Evropa sad 2 predstavlja tektonski potres za crnogorsku ekonomiju i javne finansije. Upozoravamo odavno da je povećanje plata na ovaj način jedino moguće uz nova zaduženja, povećanja javnog duga ili smanjenje doprinosa za penzije, ili kroz nove poreske namete ili promjenu stope PDV-a", kazao je Milović.

Dodao je da se moraju cijeniti napori prošlih generacija i njihova višedecenijska izdvajanja u fond PIO.

"Za fond PIO je vezano preko 360.000 građana, 250.000 zaposlenih i 110.000 penzionera. Realna ekonomija i istorija su do sada pokazale da se pitanja povećanja životnog standarda, samim tim i plata, ne mogu postići kratkoročnim i brzim rešenjima. Suština ovako predstavljenog populističkog modela se upravo ogleda u u nuđenju lakih kratkoročnih rešenja za kompleksne ekonomske probleme sa kojima se suočava crnogorsko društvo i privreda. Smatram da je ovakav ekonomski model pogrešan i da će dovesti do rušenje povjerenja, podsticanja zabluda i razočarenja svih gradjana Crne Gore. Još jedna u nizu, prevara, obmana i zabluda koje predstavljaju konačnu fazu Kazino ekonomije, crno ili crveno. Crno da crnje ne može", zaključio je Milović.

Bonus video: