Vlada da zaštiti državu od mogućih posljedica

Iz ove lokalne uprave kažu da je indikativno da je linija zaštićenog prirodnog područja, koje obuhvata samo morski pojas u cilju zaštite akvatorijuma, volšebno povučena 200 metara u kopno i to samo na mikro lokaciji na kojoj je predviđena realizacija projekta

4350 pregleda 3 komentar(a)
Raičević, Foto: Marija Pesic
Raičević, Foto: Marija Pesic

Opština Bar, kojom rukovodi Dušan Raičević, tvrdi da nije bila upoznata sa detaljima niti konačnim sadržajem u vezi sa donošenjem Odluke o proglašenju zaštićenog područja park prirode “Katič” i apeluje na Vladu da se aktivno uključi u rješenje problema koji je zbog ove odluke nastao i zaštiti državu od eventualnih posljedica.

Gradnja luksuznog turističkog kompleksa “Maljevik” u barskoj opštini, koji je Vlada proglasila projektom od državnog interesa, mogao bi da završi pred međunarodnim arbitražnim postupkom ako izvršna vlast ne riješi problem koji je nastao usvajanjem Odluke o proglašenju zaštićenog područja park prirode “Katič”, a na osnovu koje investitor “Sonuba Montenegro” ne može da gradi jer je dio zemljišta predviđen za investiciju uvršten u zaštićeno područje.

Ova odluka je donijeta 2021. godine bez znanja investitora koji je po zakonu morao biti obaviješten o javnoj rapravi u vezi s tom odlukom jer je vlasnik zemljišta. Međutim, to nije urađeno, a u dokumentaciji koja je pratila javnu raspravu Opština Bar je navedena kao vlasnik zemljišta.

“Opština Bar upoznata je i uključena, zajedno sa investitorom, u rješavanje nastalog problema na “Maljeviku” usljed usvajanja Odluke o proglašenju zaštićenog područja park prirode “Katič” od strane Ministarstva prostornog planiranja. Naglašavamo da Opština Bar nije bila upoznata sa detaljima niti konačnim sadržajem u procesu donošenje takve odluke, niti ima bilo kakve nadležnosti u tom dijelu. Takođe, Opština nije imala bilo kakvu obavezu da reaguje, niti dostavlja dodatno Ministarstvu ili Agenciji za zaštitu životne sredine bilo kakvu dokumentaciju, jer su pomenuti organi već u posjedu pomenute dokumentacije, kao i svih katastarskih podataka u kojima se jasno vidi vlasnička struktura koja se dominantno odnosi na investitora i JP “Morsko dobro” a ne na lokalnu upravu”, rečeno je “Vijestima”iz ove lokalne uprave.

Prema dokumentaciji koju “Vijesti” posjeduju Opština Bar bila je upoznata s ovim pitanjem tokom javne rasprave o spornoj odluci od strane tadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kojim je rukovodio ministar Ratko Mitrović, ali, kako piše u dokumentaciji koju “Vijesti” posjeduju, nije dala nikakve sugestije za obuhvat područja “Katič”. Zbog toga je Mitrovićevo ministarstvo tražilo Mišljenje od Ministarstva ekonomskog razvoja kojim je rukovodio sadašnji predsjednik države Jakov Milatović. Odgovor je bio, kako se navodi u dokumentaciji, da taj resor nema informacije o projektu i da je neophodno prije proglašenja zaštićenog područja zatražiti stav Opštine Bar o statusu navedenog projekta, jer je ta lokalna uprava s investitorom potpisala sporazum.

Kako si istakli, indikativno je da je linija zaštićenog prirodnog područja, koje obuhvata samo morski pojas u cilju zaštite akvatorijuma, volšebno povučena 200 m u kopno i to samo na mikro lokaciji na kojoj je predviđena realizacija projekta, naročito ako imamo u vidu da je park prirode “Katič” smješten zapravo na obali Petrovca i udaljen oko 10 km od Maljevika.

“Ostaje nejasna takva odluka tadašnjeg ministra prostornog planiranja Ratka Mitrovića i JP “Morsko obdro” koje i samo prepoznaje zaštićeno područje isključivo u moru kojim oni zapravo i upravljaju. U konačnom, u izjavi u Vašem listu Ministarstvo prostronog planiranja potvrdilo je propust u pomenutom slučaju te naglasili da nije izvršena obaveza po kojoj je investitor “Sonuba Montenegro” morao biti uključen u javnu raspravu i obaviješten o namjeri proglašenja zaštićenog područja o čemu su se morali izjasniti”, kazali su u Opštini.

Poručili su da će nastaviti u saradnji sa investitorom i državnim organima da doprinose što hitnijem rješavanju nastale situacije kako bi se omogućio nastavak realizacije ovog važnog projekta u što skorijem roku, pa apeluju i na Vladu da se aktivno uključi i zaštiti državu od eventualnih posljedica.

Prije usvajanja ove odluke “Sonuba Montenegro” je dobila urbanističko-tehničke uslove za ovaj projekat 2018. godine, a potpisan je s Opštinom Bar i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s realizacijom projekata 2019. godine, dok je Skupština Crne Gore 2018. donijela detaljnju razradu za lokaciju “Maljevik” u okviru Prostornog plana posebne namjene za obalno područje i na osnovu koga je gradnja mogla da počne.

Prema sporazumu s Opštinom Bar “Sonuba” je, po osnovu ugovora o prenosu prava svojine na zemljištu, uplatila 32,5 miliona eura. Riječ je o površini od 203,241 metar kvadratni zemljišta. Pekić je saopštila da su od 2007. do danas u projekat “Maljevik” uložili skoro 75 miliona eura, da državi ne duguju nijedan cent i da uredno Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom plaćaju naknadu o korišćenju morskog dobra po ugovoru iz 2008. godine... Zemljište je kupljeno 2007. godine za 32,5 miliona eura, a investicija je vrijedna najmanje pola milijarde. Istovremeno, “Sonuba” je s Morskim dobrom u skladu s kupoprodajnim ugovorom i tenderskim uslovima zaključila dugoročni ugovor o zakupu dodatnih 104.196 metara kvadratnih radi kompletiranja lokacije.

Bonus video: